Bont voor Dieren
Zeehonden massaal afgeslacht voor bontjas of liefdesdrankje
Wereldwijde actiedag tegen de zeehondenjacht

3 maart 2001

Als excuus voor het afslachten van zeehonden wordt aangevoerd dat de zeehonden te veel kabeljauw eten en er zodoende te weinig overblijft voor de vissers. Slechts 3% van het voedsel dat zeehonden tot zich nemen bestaat uit kabeljauw. Niet de zeehond maar de mens is schuldig aan de afname van de visstand door overbevissing. De werkelijke reden voor de zeehondenjacht is de bonthandel. Met name in Azië is zeehondenbont nog steeds populair. In landen als Japan, China en Zuid-Korea willen de nieuwe rijken zich kleden in jassen van zeehondenbont.

Een andere reden om zeehonden te doden is om van de penis een liefdesdrankje te maken, dat vooral in het Verre Oosten in trek is. Maar met de komst van de libido stimulerende Viagrapil is deze vraag gelukkig aan het afnemen. Van de zeehonden die hiervoor worden afgeslacht wordt alleen de penis afgesneden, de dode zeehond wordt achtergelaten op het ijs.

Het argument van Canada en Noorwegen dat er genoeg zeehonden zijn om ze uit de natuur te ‘oogsten‘ wijst Bont voor Dieren op ethische gronden af. Het is onethisch om dieren voor luxeproducten als bont of liefdesdrankjes te doden.

Sinds 1983 is de import van bont van babyzeehondjes in de Europese Unie verboden. Helaas mag bont afkomstig van oudere zeehonden (drie weken en ouder) nog altijd wel verhandeld worden in de Europese Unie. De markt voor zeehondenbont is in de Europese Unie vrijwel nihil; consumenten wijzen zeehondenbont massaal af.

De deelnemende landen aan de actiedag zijn: België, Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Italie, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Schotland, Spanje, Tsjechië, USA, Zweden, Zwitserland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *