Bont voor Dieren
Finale en prijsuitreiking van ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag
Levende expositie van 40 diervriendelijke kragen

1 januari 2002

Met de ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag daagt Bont voor Dieren studenten modevormgeving uit vernieuwend te ontwerpen zonder dode dieren te gebruiken. De kraag is niet zomaar gekozen. Kragen zijn in het oog springende elementen op kleding. Een kraag zet de toon, maakt een eenvoudige jas of trui tot een statement.

Al enkele jaren neemt het gebruik van echt bont in de mode toe. Dat is een verontrustende ontwikkeling. Veel bont wordt verwerkt in kragen en manchetten. Van de ruim 4 miljoen vossen die wereldwijd gefokt worden voor hun vacht eindigt 90% als kraag. Pelsdieren worden slachtoffer van het feit dat hun vacht een luxe en natuurlijke uitstraling heeft. En dat terwijl er zoveel alternatieven zijn voor bont. Elke modestudent die met bont gaat werken is er een te veel.

Bont voor Dieren hoopt met haar campagne de discussie over mode en ethiek binnen de opleidingen aan te zwengelen. En dat is zeker gelukt. Met de ontwerpwedstrijd en gerichte voorlichting wil Bont voor Dieren bereiken dat studenten modevormgeving afzien van het werken met bont en kiezen voor diervriendelijke alternatieven.

Ontbreken groeistop oorzaak explosieve groei nertsenfokkerij
Juridische stappen tegen vestiging mega nertsenfarm in Venray

3 maart 2002

H. van Deurzen, pluimveehouder van 300.000 legbatterijkippen, heeft bij de gemeente Venray een vergunning aangevraagd voor de bouw van de grootste nertsenfokkerij in ons land. Gemiddeld bestaat een nertsenfokkerij uit 3000 fokteven. Als het aan de gemeente Venray ligt mag hij 15.000 fokteven houden aan de Twistweg in Vredepeel (Hij wilde een farm met 17.210 fokdieren). Met een gemiddelde van 5,5 pups per nerts kan Van Deurzen met deze vergunning jaarlijks 82.500 nertsen vergassen. Tegen het besluit van de gemeente zijn 12 omwonenden, Vereniging Milieu-Offensief en Bont voor Dieren in beroep gegaan bij de Raad van State en hebben zij tevens een voorlopige voorziening gevraagd. De bouw voor deze fokkerij is in strijd met het huidige bestemmingsplan voor het buitengebied van Venray. De gemeente is echter bezig het bestemmingsplan zodanig aan te passen dat de vestiging van de nertsenfokkerij toelaatbaar is.

Zolang het pelsdierenfokverbod niet van kracht is, gaan de nertsenfokkers ongestoord door en breiden velen hun bedrijf uit. Dit komt door het ontbreken van een groeistop. In 1999 gaven de heer Van Noord (destijds adviseur voor het ministerie van LNV) en de pelsdierhoudervereniging NFE aan dat een groeistop niet nodig zou zijn. Zij verwachtten geen uitbreidingen en nieuw te starten bedrijven. Het aantal nertsen dat in ons land wordt gefokt voor bont is echter sinds 1999 (toen de Tweede Kamer aangaf de fokkerijen te willen verbieden) toegenomen met 200.000 dieren per jaar (van 2,8 miljoen in 1999 naar 3 miljoen in 2001). Ook zijn er vergunning-aanvragen ingediend voor nieuw te starten nertsenfokkerijen met in totaal 187.500 dieren, waaronder die van Van Deurzen.

Bont voor Dieren meent dat de Nederlandse gemeenten, bij de beoordeling van vergunning-aanvragen, rekening moeten houden met het huidige maatschappelijk en politiek kader. Ondanks dat de nertsenfokkerij op dit moment wettelijk nog is toegestaan, dient de gemeente Venray te handelen in de geest van toekomstige wetgeving.

Bont voor Dieren roept op tot Europees importverbod huisdierenbont
DNA-onderzoek toont hondenbont in Nederlandse winkels aan

4 april 2002

De steekproef omvat 95 artikelen waarin bont is verwerkt, waaronder kattenspeeltjes, haaraccessoires, kleding en beeldjes bekleed met bont. Van vijf artikelen is aangetoond dat ze gemaakt zijn van hondenbont. Het betreft naast de Didi-trui, twee poezenbeeldjes (o.a.geleverd door cadeaufirma Ten Bos uit Leidschendam), een haarelastiek met bontbal en een kattenspeeltje (een zogeheten bontmuis van het merk Van Riel Distripet).

Elk jaar worden in Azië 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. In Aziatische landen zoals China, de Filippijnen, Korea en Thailand worden honden en katten onder erbarmelijke omstandigheden gefokt. De dieren worden op gruwelijke wijze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Dikwijls worden ze nog levend gevild. Het leer en bont wordt over de hele wereld verhandeld, inclusief Europa. Vooral Duitse herders en Sint Bernard honden worden slachtoffer van de bonthandel. De Verenigde Staten kondigde in 2000 al een handelsverbod af voor huisdierenbont.

Productinformatie ontbreekt bij bontartikelen af komstig uit het Verre Oosten meestal volledig. Als er al een indicatie over de herkomst wordt gegeven gebeurt dat in verhullende benamingen zoals Gae-wolf of Chinese wilde hond. Een artikel wordt nooit aangeduid met honden- of kattenbont. Hieruit blijkt dat producenten zich er terdege van bewust zijn dat consumenten geen producten kopen als het van huisdierenbont gemaakt is. Dit DNA-onderzoek toont de leugens aan van de bonthandel over de herkomst van hun producten.

Volgens de onderzoekers van het AMC is het aangetroffen hondenbont slechts het topje van de ijsberg. Onderzoeker dr. T. van der Kuyl: “Uit veel bont is geen DNA meer te isoleren. Na de dood van een dier breekt het DNA af en bont ondergaat ook nog eens vele bewerkingen waardoor DNA verder verdwijnt. Het wil dus niet zeggen dat niet nog meer bontitems gemaakt zijn van honden- of kattenbont. Het onderzoek toont aan dat het hondenbont in allerlei producten wordt verwerkt.”

Bont voor Dieren roept op tot een Europees importverbod voor producten van honden en katten. Dit verbod kan gehandhaafd worden met een verplicht DNA certificaat als importvereiste. De informatie die producenten nu leveren is absoluut onbetrouwbaar. Producenten en leveranciers beweren maar al te graag dat het artkelen van imitatiebont betreft of van konijnenbont.

Kattenspeeltje van echt bont hoort niet in Whiskas dierendag verwenbox
Oproep consumentenboycot Whiskas bontmuizen

10 oktober 2002

Elk jaar komt Whiskas met een verwenbox voor katten in het kader van werelddierendag. Eerdere jaren koos Whiskas voor een stoffen of kunststof speeltje dat zeker zo goed voldoet en voor dierenliefhebbers wél acceptabel is. Het is smakeloos om louter voor het vermaak van onze geliefde huiskatten een ander (huis)dier op te offeren.
Bont voor Dieren roept consumenten op om het speelltje terug te sturen naar Whiskas en een diervriendelijk speeltje te vragen.Via de website www.bontvoordieren.nl kan een brief worden gedownload die met de bontmuis naar Masterfoods Consumentenservice, Antwoordnummer 10013, 5460 VB Veghel kan worden gestuurd.
Bont voor Dieren heeft Whiskas verzocht consumenten de mogelijkheid te bieden de bontmuis te ruilen voor een diervriendelijk alternatief. De diervoerderleverancier werkt mee met de bontmuis ruilactie. Whiskas stelt in een reactie zich onvoldoende gerealiseerd te hebben welk risico de inkoop van bont met zich meebrengt.

DNA-onderzoek, uitgevoerd door het AMC in opdracht van Bont voor Dieren, toonde dit voorjaar aan dat uit China talrijke producten worden geïmporteerd van huisdierenbont. Uit dit onderzoek bleek een soortgelijke bontmuis gemaakt te zijn van hondenbont. Overigens werd in dat geval door de Chinese producent beweerd dat het om konijnenbont zou gaan. Ook Whiskas beweert dat het hier om konijnenbont gaat, maar kan geen garantie geven over de herkomst van het bont.

Noot voor de redactie: Bont voor Dieren beschikt over aangrijpende filmbeelden van de wijze waarop in China huisdieren gemarteld en gevild worden voor de bontindustrie.

Kabinet veegt nertsenfokverbod van tafel
Minister Veerman draait klok terug voor nertsen

10 oktober 2002

De minister zegt te willen wachten op de Europese ontwikkelingen. Algemeen bekend is dat Europese regelgeving zeer lang op zich laat wachten. Steeds meer EU-lidstaten nemen dan ook zelf het initiatief om op nationaal niveau reeds een einde te maken aan de pelsdierfokkerijen: Zweden, Duitsland, Schotland, Noord-Ierland en Italië staan op het punt de bontfokkerijen te verbieden dan wel sterk te ontmoedigen. Het Verenigd Koninkrijk, een aantal bondsstaten in Duitsland en Oostenrijk hebben de pelsdierfokkerijen al verboden.

Nertsen zijn roofdieren die in de natuur solitair leven langs beken en rivieren. Op fokkerijen worden zij in draadgazen kooitjes gehouden zonder zwemwater. In Nederland heeft een deel van de nertsenfokkers in de periode 1995-1999 veranderingen in de huisvesting aangebracht op basis van een ‘Plan van Aanpak’. Uit de evaluatie van dit plan blijkt dat de ernstige welzijnsproblemen zoals stereotype gedrag, stress en verveling, niet zijn opgelost. De keuze voor groepshuisvesting van de nertsen heeft zelfs geleid tot een verdere intensivering van de pelsdierfokkerijen. De kooiverrijking (een pvc-buisje) is slechts een marginale verandering in een volstrekt ontoereikende huisvesting voor deze roofdieren.

Veerman denkt het welzijn van de nertsen via afspraken met de nertsenfokkers op te kunnen lossen. Uit een evaluatie van eerder gemaakte afspraken in het zogenaamde Plan van aanpak blijkt echter dat er niets van deze welzijnsverbeteringen terechtkomt. Het Wetenschappelijke Comité voor diergezondheid en –welzijn van de EU concludeert in december 2001 dat het met het welzijn van gehouden pelsdieren slecht gesteld is. Onlangs heeft het Europees wetenschappelijk comité in haar rapport geconcludeerd dat het zeer slecht gesteld is met de pelsdieren in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *