Bont voor Dieren
Staatssecretaris Odink tracht op ondemocratische wijze besluitvorming nertsenhouderij te beïnvloeden

2 februari 2003

Op 31 januari jl. is het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod op de valreep door het demissionaire kabinet officieel van tafel geveegd. Dit terwijl de kabinetsformatie al in volle gang is en de PvdA hoogstwaarschijnlijk deel zal nemen aan de coalitie. De PvdA is sterk voorstander van een nertsenfokverbod en bereidt daartoe op dit moment met D66 een initiatiefwet voor.
Mede gezien de enorme maatschappelijke weerstand tegen de nertsenfokkerij, vindt Bont voor Dieren dat de uitgespeelde staatssecretaris en het productschap buiten hun boekje gaan.

De productschapverordening komt niet alleen ondemocratisch tot stand, maar het is tevens kwalijk te noemen dat als basis voor het opstellen van de minimum welzijnseisen voor nertsen het inmiddels verouderde Plan van Aanpak (PvA) (1995) en de aanbevelingen van de Raad van Europa (RvE) (1999) gelden.

Een evaluatie van het PvA heeft in 1999 al aangetoond dat de maatregelen uit dit plan niet leiden tot substantiële welzijnsverbeteringen. Ernstige welzijnsproblemen, zoals stereotiep gedrag, worden met het Plan van Aanpak niet opgelost. De aanbevelingen van de Raad van Europa zijn ook achterhaald.

Er is inmiddels een recent rapport van het wetenschappelijk Veterinair Comité van de EU (dec 2001). Dit rapport wordt echter niet als uitgangspunt genomen. Het wetenschappelijk comité concludeert dat het met het welzijn van pelsdieren op fokkerijen zeer slecht gesteld is. Deze dieren zijn volgens het Comité niet zodanig gedomesticeerd als andere landbouwdieren, met alle problemen van dien. Ondermeer wijst het comité op de noodzaak van zwemwater voor nertsen. Noch in het PvA noch in de aanbevelingen van de RvE wordt zwemwater als welzijnseis gesteld. Op basis van dit EU-rapport kan de conclusie niet anders zijn dan dat er een verbod moet komen en is het dus niet opportuun om met een verordening te komen met minimum welzijnseisen. Door de discussie toe te spitsen op het welzijn gaat het productschap overigens volledig voorbij aan de ethische onaanvaardbaarheid van het fokken van nertsen voor bont.

Bont voor Dieren pleit voor een verbod op het fokken van nertsen op basis van het feit dat het welzijn van nertsen op fokkerijen ernstig wordt aangetast en het feit dat nertsen worden gefokt voor een luxe product waar vele alternatieven voor zijn. Als overgang naar een fokverbod zouden nertsen gehouden moeten worden onder natuurreservaat-omstandigheden. Gezien hun aard, nertsen zijn solitair levend en niet gedomesticeerde roofdieren, zijn nertsen niet geschikt om in kooien gehouden te worden.

Duizenden protest-emails verstuurd naar WWF
WWF donateurs verafschuwen zeehondenjacht

2 februari 2003

Het consumentenprogramma Radar van de Tros besteedde maandagavond aandacht aan de zeehondenjacht. Na de uitzending liep de website van RADAR vast en stroomden de reacties binnen op het webforum van Radar. Ook de website van Bont voor Dieren wordt druk bezocht en de telefoon staat roodgloeiend. Mensen zijn zeer verontwaardigd omdat zij van het WWF altijd de indruk krijgen dat zij dieren willen beschermen en niet alleen maar aantallen dieren in stand willen houden. In enkele dagen zijn meer dan 4.500 protest-emailtjes verstuurd naar het WWF.

Ondanks jaren van internationale protesten tegen de jacht op jonge zeehonden neemt de jacht de afgelopen jaren alleen maar toe. 95% van de gedode zeehonden is tussen de 14 dagen en een jaar oud. De schedels van de jonge zadelrobben en klapmutsen worden met knuppels of geweerkolven ingeslagen. De moeders kunnen niets anders doen dan weerloos toekijken. Door een onafhankelijk internationaal team van dierenartsen is in 2001 vastgesteld dat 42% van de zeehonden levend gevild wordt.

Normaliter stelt de overheid elk jaar het maximum aantal te doden zeehonden vast. Dit ligt al een aantal jaar rond de 275.000. Voor het eerst heeft de Canadese overheid quota vastgesteld voor drie jaar (350.000 p.j.). Canada kiest hiermee voor een liberalisering van de jacht en weet zich hierin gesteund door het WWF. Onder het mom van de instandhouding van een goede kabeljauwpopulatie en het feit dat er genoeg zeehonden zijn en er dus geoogst mag worden, staat de Canadese overheid deze gruwelijke jacht toe. De jacht is primair bedoeld voor de bontindustrie. Daarnaast worden de penissen voor liefdesdrankjes verkocht. Bij het vaststellen van de quota houdt Canada geen rekening met het feit dat Groenland op dezelfde populatie jaagt(ong. 100.000 p.j.!). Bekend is dat het werkelijke aantal gedode zeehonden tweemaal zoveel is. De officiële statistieken (waarop beleid gemaakt wordt) houden geen rekening met de geknuppelde/aangeschoten zeehonden die ontsnapt zijn en de zeehonden die slachtoffer worden van de visserij (als bijvangst in netten).

In 2002 zijn er 307.000 zadelrobben afgeslacht. Het quotum stond vast op 275.000. De Canadese regering heeft de overschrijding toegestaan en daarnaast het jachtseizoen verlengd met twee weken. Dit terwijl er elk jaar meer pasgeboren zeehonden verdrinken wegens het gebrek aan ijs (jonge zeehonden kunnen nog niet zwemmen). De verdwijning van het ijs heeft alles te maken met de opwarming van de aarde.

Winkelketens weren poezenbeeldjes van bont uit assortiment
Productinformatie uit China onbetrouwbaar

8 augustus 2003

Vorig jaar heeft het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, in opdracht van Bont voor Dieren, een groot aantal bontartikelen getest op DNA van honden en katten. Uit dit DNA-onderzoek bleek ook een poezenbeeldje, vergelijkbaar met die uit het assortiment van de betreffende winkelketens, gemaakt van hondenbont. En dat terwijl het Nederlandse importbedrijf van dit artikel (de firma TENBOS uit Den Haag) in het bezit was van een officieel document van de Chinese overheid waarin zwart op wit stond dat het konijnenbont betrof. De informatie die China bij de producten levert, is dan ook volstrekt onbetrouwbaar. De enige manier om met zekerheid vast te stellen van welk dier het bont afkomstig is, is DNA-onderzoek.

Er is veel honden- en kattenbont in de handel. Dit bont is voornamelijk afkomstig uit Aziatische landen zoals China, waar jaarlijks 2 miljoen honden en katten worden gefokt voor bont. Voorheen werden veel van deze producten geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 2000 is er echter een import- en handelsverbod voor honden- en kattenbont in de Verenigde Staten afgekondigd, waardoor steeds meer producten een weg vinden naar Europa en dus ook naar Nederland CDA-Minster Veerman van Landbouw heeft in een brief naar de Tweede Kamer van 2 juli jl. aangegeven dat hij geen enkel bezwaar ziet in de verkoop van honden- en kattenbont in Nederland. Hij weigert de handel te verbieden. In diverse Europese landen wordt op dit moment regelgeving ontworpen om de handel en import van huisdierenbont te stoppen. Italië heeft, in navolging van de Verenigde Staten, sinds 2002 een import- en handelsverbod. Denemarken verbiedt de handel met ingang van 1 juli 2004.

Jort Kelder en Georgina Verbaan geweigerd in Amstel Hotel
Bontvrije Bed-in nu in Hilton Hotel

9 september 2003

De beveiliging van het hotel is vlak voor het inchecken achter de bedoeling van de bed-in gekomen en weigerde toegang aan deze dierenbeschermende BN-ers. Bont voor Dieren heeft op deze pro-bont houding van het management geanticipeerd en zal de gasten van Frans Molenaar opwachten. Met een spandoek “Frans, liever groene baretten dan bontmutsen!” haakt Bont voor Dieren in op de recente rel rond het ontwerp van de baretten voor de Koninklijke landmacht.

Jort, Georgina en Bont voor Dieren willen iedereen vragen pelsdieren met rust te laten. Zij vinden het onzin om roofdieren als nertsen en vossen in hokjes te fokken voor bont. Of dieren in het wild te vangen met gruwelijke wildklemmen. Zeehondjes zijn opnieuw niet meer veilig voor de pelsjagers. En zelfs honden en katten worden gevild voor hun bont. Met deze actie steunen zij Bont voor Dieren in de strijd om mensen niet langer te laten pronken met andermans veren. Modeontwerpers worden opgeroepen hun creativiteit niet op de vachtjes van prachtige dieren te botvieren.

In ons land sterven op fokkerijen elk jaar 3 miljoen nertsen en 20.000 vossen. Deze roofdieren lijden in gevangenschap aan allerlei welzijnsproblemen omdat hun natuurlijke gedrag niet past in een kooitje. Het fokken van vossen wordt dan wel in 2008 verboden, de handel gaat door. Voor de garnering van kleding wordt veel vossenbont gebruikt.

Ook wordt in Nederland bont verkocht afkomstig van dieren die in Amerika of Rusland met gruwelijke wildklemmen zijn gevangen en vervolgens door de pelsjager worden doodgeschopt of doodgeslagen. De bontproductie is in strijd met de wensen van een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking, zo blijkt keer op keer uit opinie-peilingen. Een voorgenomen wetswijziging om de nertsenfokkerij te verbieden, strandde als gevolg van de politieke verwarring van vorig jaar. Inmiddels blijkt uit peilingen dat er weer een virtuele kamermeerderheid is voor een nertsenfokverbod (Nova 4 sept. Jl.). Bont rechtvaardigt geen enkel dierenleed omdat er vele mooie en warme alternatieven voor zijn.

Bont voor Dieren blij met importverbod honden- en kattenbont

11 november 2003

Bont voor Dieren adviseert de regering om in navolging van het Amerikaanse import-en handelsverbod niet alleen boetes op te leggen. Het verbod dient ook de verplichting in te houden dat bontimporteurs en handelaren op verzoek van de overheid DNA bonttesten kunnen overleggen, uitgevoerd door een EU gecertificeerd laboratorium.

Om de handhaving vorm te geven dient er een tiplijn geopend te worden waar consumenten verdachte bontitems kunnen melden, waarna de handhavende instantie tot actie kan overgaan. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door de Voedsel- en warenautoriteit. Er is in Duitsland een mobiel laboratorium dat kan testen en dat ook in Nederland kan komen, het is betaalbaar en betrouwbaar.

De Nederlandse regering zal, net als de Engelse regering onlangs heeft gedaan, de Europarlementariërs moeten oproepen de verklaring voor een Europees import- en handelsverbod voor honden- en kattenbont te ondertekenen. Daarmee wordt een Europees importverbod mogelijk gemaakt.

Modeketen Mango doet na ZARA bont in de ban:
“Bontvrije mode hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen”

12 december 2003

In Nederland hebben grote winkelketens als C&A, H&M, Laundry Industry, Claudia Sträter, Bijenkorf, We en V&D al jaren een ‘bontvrij-modebeleid’ dat strikt wordt gehanteerd. Zo ontdekte V&D vorige week tot haar schrik dat er per ongeluk twee jassen met bontkragen waren ingekocht. Deze jassen werden onmiddellijk uit de wintercollectie gehaald. Stichting Bont voor Dieren is blij dat steeds meer buitenlandse modeketens hetzelfde beleid willen hanteren. Bont voor Dieren beschouwt de stap van Mango en ZARA als een nieuwe belangrijke doorbraak in de strijd tegen pelsdierenleed. Te verwachten valt dat andere buitenlandse modeketens hun voorbeeld zullen volgen. Bont voor Dieren zal de ontwikkelingen van bont in Nederlandse winkels nauwlettend volgen en waar nodig actie voeren om de winkels bontvrij te krijgen.

Europees Parlement wil verbod op import honden- en kattenbont

12 december 2003

Onafhankelijke onderzoekers hebben aangetoond dat honden- en kattenbont op de Europese markt te koop is o.a. in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Nederland, België en Denemarken. Italië en Denemarken hebben reeds een nationaal verbod ingesteld. Omdat deze handel in de hele EU voorkomt is er een meerderheid binnen de Europese Raad voor een EU-verbod. Als de Raad dit binnenkort ter stemming brengt dan wordt Commissaris Byrne, bevoegd voor consumentenbeleid, door twee Europese instellingen aangemaand om regelend op te treden. Het biedt de Ierse Commissaris Byrne (consumentenbeleid) de unieke kans om onder Iers voorzitterschap een einde te maken aan het invoeren van honden- en kattenbont. Consumenten zullen niet langer om de tuin geleid kunnen worden. Jaarlijks worden in het Verre Oosten 2 miljoen honden en katten gedood voor hun vacht. Het wordt tijd dat de Commissie luistert naar wat de Europese burgers vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *