Bont voor Dieren
Oproep aan minister Veerman om onder EU voorzitterschap importverbod honden- en kattenbont in te stellen
Dalmatiërs niet veilig voor Cruella de Ville

6 juni 2004

In Azië worden jaarlijks twee miljoen honden en katten gefokt en gedood voor hun vacht. Het merendeel van dit bont wordt geëxporteerd. Ook in Nederlandse winkels wordt hondenbont verkocht. Dit blijkt DNA-onderzoek, uitgevoerd door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam in opdracht van Bont voor Dieren in 2002.
Steeds meer landen gaan over op een import- en handelsverbod. In navolging van België, Italië, Denemarken en de Verenigde Staten heeft de Australische regering onlangs bekend gemaakt dat zij ook een importverbod zal instellen. Het Belgische verbod om bont van honden en katten in te voeren, wordt deze week op 4 juni bij ministerieel besluit van kracht.

De Europese Unie kan niet achterblijven. De honden- en kattenvachten zullen nu massaal terecht komen in de Europese landen die nog geen verbod kennen, zeker met de 10 nieuwe EU-landen. EU Commissaris Byrne blijft echter maar beweren dat hij geen juridische bevoegdheid zou hebben om een dergelijk verbod in te stellen. Hij lijkt Oost-Indisch doof voor de reeds drie jaar durende druk vanuit maatschappelijke organisaties, het Europees Parlement en de Europese Raad om de handel te verbieden. Daarbij komt dat uit een onafhankelijke juridische studie blijkt dat er helemaal geen Europeesrechtelijke belemmeringen zijn voor een dergelijk verbod. De vraag blijft dus waar commissaris Byrne op wacht.

De Tweede Kamer heeft op 4 november 2003 in meerderheid ingestemd met de motie van SP-Kamerlid Van Velzen waarin gevraagd wordt om een verbod op het importeren en verhandelen van honden- en kattenbont in Nederland. Minister Veerman heeft aangegeven niets te voelen voor een Nederlands verbod omdat dit moeilijk te handhaven zou zijn. De SP heeft een handhavingsplan opgesteld om een Nederlands importverbod mogelijk te maken. Onderdeel van dit plan is een meldlijn voor honden- en kattenbont, dat de traceerbaarheid van dit bont dient te vergemakkelijken. Kamerlid Van Velzen biedt dit voorstel aansluitend op de actie van Bont voor Dieren aan de minister aan.

Belinda Meuldijk zal de 30.000 handtekeningen van Bont voor Dieren voor een Europees verbod aan de minister overhandigen. Belinda Meuldijk is actief bij de stichting PAWS die afgedankte en verwaarloosde honden hulp biedt door voor hen een thuis te zoeken hier in Nederland, maar ook door de honden ter plaatse te helpen. Dit doet zij o.a. door het geven van financiële steun aan de asielen aldaar en door het sturen van bruikbare goederen en medicijnen.

Modeketen met 2.064 winkels stopt wereldwijd met bont
Besluit Inditex (ZARA) zware slag voor bonthandel

9 september 2004

Naar aanleiding van acties van Bont voor Dieren besloot Zara Nederland vorig jaar al te stoppen met het verkopen van bont. In een brief liet Inditex toen weten zich bewust te zijn van haar verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor het milieu en dieren. Dit wordt nu omgezet in wereldwijd beleid.
Het succesvolle en snel groeiende modeconcern met een netto-jaaromzet van € 2.405.800.000,= opent gemiddeld 1 winkel per dag en kende afgelopen half jaar een omzetgroei van 22%. Inditex voert de merken; Zara, Pull&Bear,Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Kiddy Class. In Nederland is de modeketen Zara de bekendste loot van Inditex met vijf vestigingen.

Sinds 2002 voerde Inditex een beleid om alleen bont te gebruiken van dieren die voor de vleesindustrie worden gefokt zoals konijnen. Dit bleek echter een fabeltje van de bonthandel, ook konijnen worden speciaal voor hun vacht gefokt. Bont voor Dieren heeft Inditex overtuigende informatie geleverd over het feit dat konijnenbont geen restproduct is van de vleesindustrie.
Konijnen die voor vlees worden gehouden worden al met 11 weken geslacht, de vacht is niet geschikt voor bontkleding want de haren vallen uit. Voor bont wordt een ander soort konijnen gefokt het Rex konijn met een vacht zonder haaruitval. Deze bontkonijnen worden gedood op een leeftijd 6 maanden als hun wintervacht is ontwikkeld. De bonthandel probeert de acceptatie van bont te vergroten door te suggereren dat konijnenbont een restproduct is van konijnen die voor vlees worden gefokt. Zo worden kledingbedrijven en consumenten op het verkeerde been gezet .

De wereldwijde overwinning in het belang van pelsdieren is van grote betekenis omdat de snel groeiende en trendsettende mode formules van Inditex een voorbeeldwerking hebben voor andere internationale modehuizen.Ook in andere ketens is een beweging zichtbaar in de richting van een totale bontboycot. Company campaigning in combinatie met toenemende belangstelling voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen leiden tot een bontvrij beleid.

Ook het Deense kledingconcern IC Companys met de merken InWear, Jackpot, Cottonfield, Part Two en Martinique is onder druk van de publieke opinie in ons land sinds dit jaar bontvrij. Bont is volgens IC Companys Nederland voor de markt in Nederland onacceptabel. Bont voor Dieren start op haar website bontvoordieren.nl een e-mail actie om IC Companys op te roepen haar bontvrije beleid internationaal door te voeren.

Bont voor Dieren roept op tot toeristenboycot Noorwegen
e-m@il actie naar Noorse ambassade

9 september 2004

De Noorse regering meent te maken te hebben met een zeehondenplaag die door toeristen moet worden opgelost. De werkelijke reden voor deze overheidsbeslissing is gelegen in het feit dat vissers de vrije hand willen hebben in het visrijke fjordengebied. Zeehonden worden door de vissers als concurrenten beschouwd en krijgen sinds jaar en dag de schuld van de teruglopende visstand. Maar de enige reden voor de lage visstand is overbevissing door de mens.

Als er echt sprake is van overpopulatie dan reguleert de natuur dat zelf. Mochten er wetenschappelijke bewijzen zijn dat de natuur niet kan zorgen voor een ecologisch evenwicht dan zal afschot moeten worden uitgevoerd door overheidsdienaren en niet door hobbyisten, toeristen of commerciële jagers.

Door het afschieten van zeehonden nu als toeristische attractie te presenteren blijkt wel hoe weinig bescherming de dieren genieten.
In het voorjaar worden er door Noorse pelsjagers 30.000 zeehonden gedood. De beslissing om toeristen vanaf januari ook op zeehonden te laten jagen betekent dat de zeehond op geen enkel moment meer is beschermd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *