Bont voor Dieren
Pleidooi aan politiek voor snel nertsenfokverbod

3 augustus 2006

Amsterdam – De Coalitie ‘Red de dierenwelzijnswet’ heeft naar alle politieke partijen een politieke wensenlijst gestuurd. De lijst bevat enkele van de grootste misstanden in de dierenwereld die snel opgelost moeten en kunnen worden. Een van de speerpunten in de nieuwe kabinetsperiode is volgens de coalitie de invoering van nertsenfokverbod.
De coalitie schrijft:

‘Nertsenfokverbod
Het gebruik van pelsdieren voor een modeproduct als een bontjas of bontaccessoire is ethisch onaanvaardbaar. Het lijden van nertsen op fokkerijen overstijgt het doel waarvoor zij worden gebruikt, dit te meer omdat er vele uitstekende alternatieven voor bont zijn. Een nertsenfokverbod zal recht doen aan de door onze maatschappij en wettelijk erkende intrinsieke waarde van het dier.’

Bont voor Dieren is blij dat de noodzaak voor snelle invoering van een nertsenfokverbod zo breed door haar collega-organisaties wordt erkend en gesteund. Wij doen ons uiterste best om dit verbod – dat ook brede steun heeft onder de Nederlandse bevolking – in de komende kabinetsperiode te bewerkstelligen. Dit zou jaarlijks meer dan 3,8 miljoen nertsen een gruwelijk leven en dood besparen.

Politieke wensen
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren

De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren moet als zelfstandige wet worden blijven bestaan. De plannen van het Ministerie van LNV om de Gwwd te laten opgaan in de Wet dieren en dierlijke producten betekenen een verlaging van de status van het thema dierenwelzijn. De afschaffing van de Gwwd als zelfstandige wet staat haaks op het toenemende belang dat binnen de EU en de afzonderlijke lidstaten aan de bescherming van dieren wordt toegekend. Nederland dreigt straks het enige land in de EU te worden zonder aparte dierenwelzijnswet.

Grondwet

De bescherming van dieren moet in de Grondwet worden verankerd. Dieren worden in onze samenleving erkend als levende wezens met gevoel en bewustzijn. Dieren zijn echter kwetsbaar en kunnen niet zelf voor hun belangen opkomen. Hun leefbieden, hun vrijheid, gezondheid en welzijn worden permanent op grote schaal ernstig aangetast. Om hun belangen beter te kunnen behartigen is het noodzakelijk om de bescherming van dieren als grondrecht en als zorgplicht van de overheid in de grondwet vast te leggen.

Vervanging van dierproeven

Aan de ontwikkeling van alternatieven ter vervanging van dierproeven dient door de overheid een veel hogere prioriteit gegeven te worden dan thans het geval is. In overeenstemming hiermee moeten ook veel gelden hiervoor worden vrijgemaakt. Er dient een vaste bijdrage worden vastgesteld voor de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven voor bedrijven en overheidsinstellingen die onderzoek met proefdieren uitvoeren; bijvoorbeeld twee procent van het onderzoeksbudget.

Weidegang

Koeien moeten gedurende een aaneengesloten periode van 5 maanden in de wei kunnen verblijven. Weidegang is voor koeien een essentiële factor voor hun welzijn en gezondheid. Voorkomen dient te worden dat de rundveehouderij zich verder ontwikkelt tot een vorm van intensieve veehouderij, waartegen in de samenleving al decennia lang ernstige bezwaren bestaan.

Identificatie- en registratieplicht voor honden (I&R-plicht)

Er moet een algehele identificatie- en registratieplicht voor honden (I&R-plicht) komen. Algehele I&R is onontbeerlijk bij het aanpakken van problemen in verband met honden, onverschillig of het gaat om fokken, hondenhandel, erfelijke ziekten, bijtincidenten of mishandeling. Aan de hand van de registratie van iedere individuele hond zijn problemen beter in kaart te brengen en te bestrijden.

Bescherming van walvissen

Nederland dient de walvissen te beschermen. Het moratorium (verbod) op de commerciële walvisjacht moet daarom gehandhaafd blijven. Tegen landen die dit verbod schenden, dient Nederland in actie te komen. Nederland zou zich tevens sterk  moeten maken andere landen te overtuigen van het belang van de bescherming van de walvis.

Onderzoek naar de vangst- en dodingsmethoden (zee)vissen

Het onderzoek naar de vangst- en dodingsmethoden bij met name zeevissen dient krachtig gestimuleerd te worden. De ruwe vangstmethoden veroorzaken bij veel vissen dodelijke verwondingen. De dodingsmethoden kenmerken zich door ruwheid en langdurigheid. Bij veel vissen, zoals tong en schol, duurt het meer dan een half uur voordat ze dood zijn. Vaak worden bij nog levende dieren de ingewanden verwijderd. Palingen moeten zich ‘doodkruipen’ op zout om de slijmhuid te verwijderen.

Nertsenfokverbod

Het gebruik van pelsdieren voor een modeproduct als een bontjas of bontaccessoire is ethisch onaanvaardbaar. Het lijden van nertsen op fokkerijen overstijgt het doel waarvoor zij worden gebruikt, dit te meer omdat er vele uitstekende alternatieven voor bont zijn. Een nertsenfokverbod zal, in lijn met het al eerder afgekondigde verbod om vossen en chinchilla’s te fokken, recht doen aan de door onze maatschappij en wettelijk erkende intrinsieke waarde van het dier.

Verbod biggencastratie

Om de ‘berengeur’ aan het varkensvlees te voorkomen worden vrijwel alle mannelijke biggen onverdoofd gecastreerd: een zeer pijnlijke ingreep. Deze onnodige ingreep dient helemaal te worden verboden.

Verbod op wilde dieren in het circus

De acts van wilde dieren in het circus dienen verboden te worden. Zij verdragen zich niet met de erkenning van de intrinsieke waarde van dieren als levende wezens met gevoel en bewustzijn en hebben tot gevolg dat dieren levenslang in kleine kooien worden opgesloten en vervoerd. De huisvestingscondities liggen ver onder het niveau dat in moderne dierentuinen in de westerse wereld als minimum wordt beschouwd.

Beperkte positieflijst

Er moet een beperkte positieflijst komen voor te houden dieren met uitsluiting van exoten (artikel 33 van de Gwwd). De handel, ook de internationale, in bedreigde diersoorten en in het wild levende dieren moet actief bestreden worden.

Ontwikkeling alternatieven voor vlees

De consumptie en productie van plantaardige alternatieven voor vlees dient gestimuleerd te worden. Daarnaast dient het onderzoek naar de mogelijkheden van kweekvlees- en vis uit stamcellen bevorderd te worden. Met behulp van deze producten hoeven dieren niet meer massaal te worden gefokt en gedood. Verder kan het hoge gebruik van graan, water en energie in de intensieve veehouderij worden verminderd en kan het probleem van de lucht-, bodem- en waterverontreiniging ten gevolge van het massale gebruik van dieren tot het verleden gaan behoren.

Coalitie Red de Dierenwelzijnswet

Comité Anti Stierenvechten • Compassion In World Farming Nederland • Hondenbescherming
IFAW (International Fund for Animal Welfare) • Milieudefensie
Nederlandse Vegetariërsbond • Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren • Stichting AAP • Stichting Bont voor Dieren
Stichting Dierenrechten Europa • Stichting Faunabescherming • Vereniging Proefdiervrij
Stichting Varkens in Nood • Stichting Vissenbescherming • Stichting Wakker Dier
WSPA Nederland • Zeehondencrèche Pieterburen

Minister Veerman bedolven onder protestbrieven
Actiesite reddedierenwelzijnswet.nl groot succes

10 augustus 2006

Amsterdam – Drie weken na de lancering hebben al bijna 10.000 mensen via de website www.reddedierenwelzijnswet.nl een brief naar minister Veerman van landbouw gestuurd. En het aantal reacties loopt snel op. In hun brief protesteren zij tegen het plan om de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren af te schaffen. De minister wil nog dit jaar deze wet vervangen door de Wet dieren en dierlijke productie.

Achttien dieren- en milieubeschermingsorganisaties maken zich grote zorgen over de plannen van minister Veerman. Zij hebben zich daarom verenigd in de coalitie ‘Red de dierenwelzijnswet’ met een gezamenlijke achterban van meer dan 600.000 leden en donateurs. Vorige week opende de coalitie de websitewww.reddedierenwelzijnswet.nl zodat de bevolking haar stem kan laten horen. Dat gebeurt massaal.

In veel reacties wordt verbazing uitgesproken over de paradox dat juist een regering die de mond vol heeft over normen en waarden de meest kwetsbare groep in onze samenleving, de dieren, zó in de kou laat staan.

Wat menigeen verder stoort is dat het plan voor de afschaffing van de dierenwelzijnswet wordt gesmeed door een kabinet in zijn nadagen, dat ook nog eens een rompkabinet is. Zoals een van de reacties het stelt: ‘Een kabinet dat niet langer op de steun van een meerderheid in de kamer kan rekenen (en dus van de Nederlandse bevolking) past terughoudendheid. Laat dit besluit over aan een nieuw (hopelijk wijzer) kabinet.’

De breed gedeelde mening is dat de minister zich beter in kan spannen om het dierenleed af te schaffen dan de dierenwelzijnswet. Of, zoals een kernachtige reactie luidt: ‘De minister mag weg, de dierenwet moet blijven’.

Deelnemers aan de coalitie

Comité Anti Stierenvechten  ·  Compassion In World Farming Nederland  ·  Hondenbescherming IFAW (International Fund for Animal Welfare)  ·  Milieudefensie Nederlandse Vegetariërsbond  ·  Nederlandse Vereniging voor Veganisme Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren  ·  Stichting AAP  ·  Stichting Bont voor Dieren Stichting Dierenrechten Europa  ·  Stichting Faunabescherming  ·  Vereniging Proefdiervrij Stichting Varkens in Nood  ·  Stichting Vissenbescherming  ·  Stichting Wakker Dier WSPA Nederland  ·  Zeehondencrèche Pieterburen

Lobbycampagne zeehondenproducten een succes!

6 september 2006

Amsterdam – Een historische stap op weg naar een Europees verbod op handel en import van zeehondenproducten! Gisteravond laat hadden er eindelijk voldoende Europarlementariërs hun handtekening gezet onder Verklaring 38/2006. Bont voor Dieren heeft hiervoor campagne gevoerd. Onder meer door een e-mailactie via deze site; door een lobby in Straatsburg en middels een dringende oproep – samen met onze collega-dierenbeschermers – aan de Europarlementariërs om de verklaring te tekenen. Mede hierdoor hebben 21 van alle 27 Nederlandse Europarlementariërs de Verklaring al ondertekend. Met voldoende handtekeningen onder de Verklaring belandt het wetsvoorstel voor dit verbod verplicht op de agenda van het Europarlement. We hebben er alle vertrouwen in dat het verbod er dan zal komen! Hiermee geven we als Europeanen een belangrijk signaal af naar Canada.

Honden- en kattenbont weer op politieke agenda

13 september 2006

Amsterdam – Morgen wordt de kwestie van honden- en kattenbont weer ter discussie gesteld. Al in juni 2004 overhandigde Bont voor Dieren – samen met Belinda Meuldijk en onder toeziend oog van Cruella DeVille – meer dan 30.000 handtekeningen aan de landbouwminister. Na ons verzoek om een import- en handelsverbod in te stellen op huisdierenbont, gaf de landbouwminister aan de VWA (Voedsel- en Waren Autoriteit) opdracht voor een onderzoek naar deze producten. Helaas riep het VWA-onderzoek meer vragen op dan dat het beantwoordde. Afgelopen mei stuurde Bont voor Dieren daarom een brandbrief naar minister Veerman, met daarin felle kritiek op dit onderzoek. Morgen staan de resultaten van dit onderzoek op de agenda bij het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De landbouwminister heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij een sterke voorkeur heeft voor maatregelen tegen honden- en kattenbont op Europees niveau. Bont voor Dieren roept de leden van het vaste Landbouwcommissie met klem op om niet te wachten op ontwikkelingen in Brussel, maar hierop te anticiperen en het goede voorbeeld te geven door initiatief te nemen voor een dergelijk verbod in Nederland.

Uitbreidingspoging nertsenfokkerij in Gennep verijdeld
Raad van State stelt Bont voor Dieren in het gelijk

20 september 2006

Amsterdam – Vandaag heeft de Raad van State een milieuvergunning voor een nertsenfokkerij in de Limburgse gemeente Gennep vernietigd. Het nertsenfokbedrijf Kosman wilde uitbreiden van 2000 naar 6100 moederdieren. Als het aan de fokker lag zouden er jaarlijks ruim 33.550 nertsen (gemiddeld 5,5 pups per moederdier) het vel over de oren worden getrokken voor bontjassen en –accessoires. Bont voor Dieren heeft daar een stokje voor gestoken. De Raad van State heeft geoordeeld dat een deel van de rechten voor het houden van het oorspronkelijke aantal dieren al was vervallen. Dit betekent dat er al bijna 300 moederdieren méér op het bedrijf zijn, dan de bestaande vergunning toestaat. Tevens werd in de uitspraak de vloer aangeveegd met de stelling van de gemeente Gennep, dat ze voldoende onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen die de nertsenfokkerij voor het nabijgelegen natuurgebied Zeldersche Driessen zou hebben. Kortom: goed nieuws voor de nertsen, Bont voor Dieren én de Limburgse natuur.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen – veelal met omwonenden van deze bedrijven. Hoewel de Stichting blij is met deze overwinning, betreurt zij dat het in Nederland nog steeds is toegestaan om nertsenfokkerijen te beginnen of uit te breiden. Sterker nog: er is geen enkele wetgeving die voorschrijft hoe nertsen moeten worden gehouden. De fokkerijen dienen enkel te beschikken over een bouw- en milieuvergunning.

Sinds kabinet-Balkenende I het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, zijn de Nederlandse nertsenfokkers fors aan het uitbreiden. Bont voor Dieren hoopt dat er na de verkiezingen later dit jaar opnieuw een kamermeerderheid vóór een nertsenfokverbod is. Maar liefst vijf politieke partijen – PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren – hebben reeds een verbod op de nertsenfokkerij in hun concept verkiezingsprogramma aangekondigd.

Recent onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het fokken van nertsen ter verkrijging van hun pels onaanvaardbaar vindt. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Ons land is verantwoordelijk voor 8,2% van de wereldproductie in nertsenvachten. Met ruim 3,5 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.

Het Grote Politieke DierenDebat

2 oktober 2006

In aanloop naar de verkiezingen organiseerden Bont voor Dieren, stichting AAP, Varkens in Nood en de Dierenbescherming namens in totaal 19 organisaties het Grote Politieke DierenDebat in Paradiso. CDA, VVD, PvdA, D66, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en Eén NL gingen zondag 15 oktober onder bezielende leiding van Jan Terlouw met elkaar in discussie over de positie van dieren in Nederland. Het debat heeft voor de dieren opmerkelijk gunstige resultaten opgeleverd. Op een aantal stellingen – die ruim van tevoren aan de partijen waren voorgelegd – bleken de partijen in grote meerderheid voorstander van een aantal belangrijke dierenwelzijnsverbeteringen. Bont voor Dieren is heel blij dat bijna alle partijen zich expliciet vóór een nertsenfokverbod uitspraken – behalve het CDA (‘tegen’) en de VVD (‘neutraal’).

Cosmopolitan tegen bont: Smart girls fake it!

3 oktober 2006

Er zijn fashionista’s die het chic vinden om zich in bont te hullen. Vrouwenblad Cosmopolitan denkt daar anders over en vindt het hoog tijd om een standpunt in te nemen. Bont kan niet! Daarom vertelt Cosmo het verhaal achter de bontindustrie. De handtekeningenactie voor een nertsenfokverbod is nu ook te vinden op www.cosmopolitan.nl en via de site kun je ook het shirt ‘Smart girls fake it’ bestellen dat je hiernaast ziet. Dit T-shirt kost € 17,95 waarvan Cosmo € 3 aan Bont voor Dieren schenkt!

Europa kondigt maatregelen aan tegen honden- en kattenbont
Bont voor Dieren verheugd over resultaat na jarenlange actie

20 november 2006

Amsterdam, 20 november 2006 – Eurocommissaris Kyprianou heeft vanmiddag in Brussel het langverwachte besluit aangekondigd tot een Europees import- en handelsverbod op honden- en kattenbont. Bont voor Dieren voert al jaren actie voor een Europees verbod en is dan ook zeer verheugd over de voorgenomen maatregel. Jaarlijks worden zo’n 2 miljoen honden en katten op afschuwelijk wijze gedood voor hun vacht. Uit onderzoek van Bont voor Dieren bleek dat ook in Nederland hondenbont wordt verkocht.

De katten en honden worden in Azië, voornamelijk in China, onder gruwelijke omstandigheden gefokt in overvolle kooien of van straat geplukt. Ze krijgen weinig eten en worden mishandeld. Vervolgens worden ze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Het is bovendien geen uitzondering dat ze worden gevild terwijl ze nog in leven zijn.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont voor Dieren juicht het toe dat Europa heeft besloten tot een verbod op productie, import en handel van honden- en kattenbont. Het had Nederland echter gesierd als het al jaren geleden zo’n verbod had ingesteld. Minister Veerman heeft dit echter steeds nagelaten. Dit ten koste van vele honden- en kattenlevens.’

Uit onderzoek van het AMC uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren, bleek enkele jaren geleden dat ook in Nederland regelmatig honden- en kattenbont wordt verkocht. Van de 93 onderzochte artikelen bleken er minstens 5 van hondenbont te zijn gemaakt.

Met het blote oog is niet te zien of iets honden- of kattenbont betreft. Bont voor Dieren roept mensen overigens op om geen énkele bontsoort te kopen aangezien aan elk bont dierenleed kleeft. Zo loopt men ook niet het risico met een dode hond of kat om de nek te lopen.

Voor echt bont bestaat helaas geen labelverplichting: ook als er niets – of iets anders -op het etiket staat, kan het dus echt bont zijn. Bont voor Dieren pleit voor een labelverplichting voor bont. Nu bestaat de kans dat een consument dénkt synthetisch bont te kopen, terwijl het in werkelijkheid echt bont is, misschien van een hond of kat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *