Bont voor Dieren
Vergunning nertsenfokkerij in Sint Anthonis vernietigd
Raad van State stelt Bont voor Dieren in het gelijk

24 januari 2007

Amsterdam – De Raad van State heeft gisteren Bont voor Dieren in het gelijk gesteld en een milieuvergunning voor een nertsenfokkerij in de Noord-Brabantse gemeente Sint Anthonis vernietigd. De Raad van State oordeelde dat een deel van de rechten voor het houden van het oorspronkelijke aantal dieren was vervallen, omdat de bontfokker niet binnen een termijn van drie jaar nieuwe nertsensheds heeft gerealiseerd. Dit betekent dat er 887 moederdieren méér op het bedrijf zijn, dan de bestaande vergunning toestaat.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen – veelal met omwonenden van deze bedrijven. Hoewel de stichting blij is met deze overwinning, betreurt zij dat het in Nederland nog steeds is toegestaan om nertsenfokkerijen te beginnen of uit te breiden.

Sinds kabinet-Balkenende I het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, zijn de Nederlandse nertsenfokkers fors aan het uitbreiden. Bont voor Dieren is verheugd dat Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) inmiddels een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenfokkerij heeft ingediend. Naar verwachting neemt het parlement dit voorstel nog dit jaar in behandeling.

Recent opinieonderzoek van TNS-NIPO toonde aan dat 72% van de Nederlandse bevolking van mening is dat de bontproductie verboden dient te worden. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Ons land is verantwoordelijk voor 8,3% van de wereldproductie in nertsenvachten. Met een productiecapaciteit van ruim 3,8 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.

Tweede Kamer debatteert over verbod zeehondenbont
Bont voor Dieren verheugd dat lang bepleite maatregel werkelijkheid lijkt te worden

6 februari 2007

Amsterdam – Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel voor een import- en handelsverbod op zeehondenbont en andere –producten (ingediend door de PvdA en VVD) in Nederland. De verwachting is dat de Kamerleden uiteindelijk (vrijwel) unaniem vóór zo’n verbod zullen stemmen. Het Belgische parlement gaf anderhalve week geleden al het goede voorbeeld door unaniem voor een importverbod te stemmen. Bont voor Dieren is warm voorstander van een verbod op zeehondenproducten.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Wij hopen en verwachten dat Nederland nu het voorbeeld van België zal volgen. Bont voor Dieren heeft zich vanaf haar oprichting in de jaren tachtig ingezet tegen de zeehondenjacht. Een Nederlands verbod is een belangrijke stap in de goede richting. En dat is hard nodig, want de aantallen zeehonden die worden geknuppeld en soms nog levend gevild nemen de laatste jaren weer fors toe – nadat de zeehondenjacht in de jaren tachtig vrijwel was uitgebannen. Verleden jaar stelde de Canadese regering het quotum van het aantal zeehonden dat mocht worden doodgeknuppeld op 330.000.’

Ook in Kroatië is verleden jaar een verbod afgekondigd op zeehondenproducten; in Duitsland zijn er vergaande plannen om tot een verbod te komen. Wat betreft Bont voor Dieren is de volgende stap een Europees verbod. De vooruitzichten zijn hoopvol. Verleden jaar gaf een ruime meerderheid Europarlementariërs aan dat ze voorstander zijn van een verbod. Buiten Europa hebben de Verenigde Staten en Mexico al zo’n verbod.

Volgende week zal de Tweede Kamer stemmen over het Nederlands import- en handelsverbod.

Importverbod zeehondenbont: eindelijk!
Bont voor Dieren blij met resultaat

7 februari 2007

Amsterdam/Den Haag – Na druk van de Tweede Kamer heeft minister Veerman van LNV gisteren besloten om uiteindelijk toch de import van zeehondenbont en –producten te verbieden. Hij heeft toegezegd dit nog in zijn huidige termijn – dus heel snel – te regelen. Nederland schaart zich met een importverbod achter landen als de Verenigde Staten, Mexico, Kroatië en België die al zo’n verbod hebben. Hoewel Bont voor Dieren bijzonder blij is dat er na jaren strijd toch een verbod komt, betreurt de stichting het dat het zó lang heeft moeten duren.

Directeur van Bont voor Dieren, Claudia Linssen: ‘In 2005 gaf Veerman nog aan dat hij vanwege WTO-bepalingen geen verbod kon instellen. Ook een motie van SP en GroenLinks om tot een Nederlands importverbod te komen haalde het niet in de Kamer.’

Een Nederlands verbod is belangrijk omdat de import van zeehondenolie (een bijproduct van de jacht op het zeehondenbont) de laatste jaren explosief is gestegen. Ook is een nationaal verbod een helder signaal aan Canada dat Nederland de jacht op zeehondenafwijst. Tot slot vormt dit verbod een belangrijke stimulans tot een Europees verbod te komen.

Linssen: ‘Een Europees importverbod vormt voor Bont voor Dieren absoluut de volgende stap. Hier zetten wij ons al lang voor in. Europa is een belangrijke afzetmarkt en doorvoerhaven voor zeehondenbont en -olie, dus het is hard nodig.’

Eind maart zal de jacht in Canada weer losbarsten. Naar verwachting zullen meer dan 300.000 zadelrobben en klapmutsen worden (dood)geknuppeld en vaak nog levend gevild. Ook in andere landen vindt echter zeehondenjacht plaats, zo wordt in Namibië gejaagd op de Zuid-Afrikaanse (‘Kaapse’) pelsrobben. Bont voor Dieren verzoekt per brief minister Veerman dan ook om het importverbod voor producten van álle soorten zeehond te laten gelden.

Bont voor Dieren is blij met toezegging landbouwminister Veerman

16 februari 2007

Amsterdam – Bont voor Dieren is blij met de toezegging die landbouwminister Veerman gisteren in de Tweede Kamer deed om het importverbod op zeehondenbont uit te breiden. Eerder zou het verbod alleen betrekking hebben op de twee meeste bejaagde soorten: de zadelrob en de klapmuts. Ook andere zeehonden, zoals de Kaapse pelsrob en de grijze zeehond, worden echter bejaagd voor hun vacht.

Met de nu door de minister toegezegde uitbreiding van het verbod worden producten van alle soorten zeehonden van de Nederlandse markt geweerd. Dat is van belang om te voorkomen dat de handel zich verlegd naar andere zeehondensoorten. Zo wordt in Namibië helaas al op grote schaal gejaagd op de Zuid-Afrikaanse (‘Kaapse’) pelsrobben.

Bont voor Dieren verzocht minister Veerman eerder per brief dan ook om het importverbod voor producten van álle soorten zeehond te laten gelden. De stichting is verheugd dat de minister daar gehoor aan heeft gegeven.

Nertsenbont in ondergoed?
Goed fout. Protesteer mee!

25 februari 2007

Der Kommissar, een collectie ondergoed van ontwerpster Annelies Nuy, vindt het van erotiek getuigen om echt nertsenbont te gebruiken. Daar denkt Bont voor Dieren heel anders over. Bont voor Dieren hoopt dat Nuy gaat inzien dat het vergassen van dieren niet sexy is. Help ons daarbij en stuur Nuy een digitaal protest.

Veel geschrokken reacties

Bont voor Dieren werd de afgelopen dagen bedolven onder de verontruste reacties van mensen die bij erotiek niet aan dodedierenvachten denken… Uiteraard hebben wij Nuy al veel informatie gestuurd over het dierenleed achter bont – én onze toepasselijke poster tegen bontrandjes. Onze favoriete tekenaar Andre Slob maakte bovendien een tekening die de spijker op de kop slaat.

Foutieve informatie

Nuy debiteert een hoop nonsens waarom dit bont verantwoord zou zijn. Zo stelt ze dat ze Nederlands nertsen ‘gebruikt’ en dat het ‘geen wild bont is en niet afkomstig van jonge dieren. De nertsen die ik gebruikte zijn er speciaal voor gefokt.’ Volgens Bont voor Dieren is dat geen aanbeveling, integendeel! De nertsen kennen hun hele leven niets anders dan gevangenschap. Bovendien gaat het wel degelijk om jonge dieren. Nertsen worden na 7 tot 8 maanden vergast en gevild. In dit land worden er elk jaar meer dan 3,5 miljoen nertsen vergast. Nederland heeft hiermee de twijfelachtige eer de derde grote nertsenbontproducent ter wereld te zijn.

Afschaffing nertsenfokkerij

Misschien is het Nuy ontgaan, maar er is op dit moment in Nederland een debat gaande over afschaffing van de nertsenfokkerij op grond van het feit dat het een volstrekt onethische en dieronvriendelijke bedrijfstak is. Sterker nog, Kamerlid Krista van Velzen heeft zelfs al een wetsvoorstel voor een verbod ingediend.

Inlevingsvermogen

‘Lingerie is je inleven in een verhaal, soms in iemand anders dan je bent’, aldus de ontwerpster. Helaas kan Bont voor Dieren slechts concluderen dat inleven haar slecht afgaat. Wij doen daarom een klemmend beroep op haar inlevingsvermogen: ‘Denk aan het lot van de nertsen en ga bontvrij.’

Samen werken, samen leven, samen anaal elektrocuteren?
Bont voor Dieren stuurt brandbrief aan minister Van der Hoeven

26 februari 2007

Tijdens de beëdiging van het Kabinet-Balkenende IV droeg Maria van der Hoeven (CDA) een enorme kraag van vossenbont. Bont voor Dieren heeft onmiddellijk een brandbrief aan de minister gestuurd met informatie over de achtergronden van bont en het dringende verzoek nóóit meer echt bont te dragen. Vossen worden na een afschuwelijk leven in een klein kooitje anaal geëlektrocuteerd. Hoe dat eraan toe gaat kun je in dit filmpje zien. Bont voor Dieren doet een dringend appèl aan de andere bewindslieden om hun collega-minister ervan te overtuigen dat ze fout bezig is. De ChristenUnie en de PvdA hebben zich nota bene duidelijk tégen bont uitgesproken.

Van der Hoeven meent het dragen van dit dierenleed te rechtvaardigen omdat het dragen van vossenbont nu eenmaal niet verboden is in Nederland. Het moet niet gekker worden! In de jaren negentig is er door inspanningen van Bont voor Dieren een verbod gekomen op de vossenfokkerijen in Nederland. Politici en wetenschappers waren het met elkaar eens dat het leed dat de vossen wordt aangedaan om er een bontkraagje van te maken onaanvaardbaar is. Een unaniem genomen democratisch besluit door de Tweede Kamer om de productie van dit bont te verbieden is voor Van der Hoeven blijkbaar niet genoeg reden om geen bont te dragen. Een waardeloos signaal voor een kabinet dat pretendeert sociaal te zijn.

Een poll op de www.vroegevogels.nl laat niets aan duidelijkheid te wensen over: Nederlanders vinden dat Van der Hoeven een dieronvriendelijke en respectloos signaal heeft afgegeven.

Canadese ambassade probeert feestje Bont voor Dieren te verstoren: actie toch succesvol
Zeehondenjager: “Ik hou van zeehonden, gebraden met jus”

15 maart 2007

Amsterdam/Den Haag – Bont voor Dieren kijkt terug op een geslaagde actie tegen de zeehondenjacht in het kader van de Internationale Dag tegen de Zeehondenjacht. De actie van Bont voor Dieren had dit jaar niet alleen de vorm van een protest, maar ook dat van een feestje vanwege het onlangs door de regering afgekondigde importverbod op zeehondenbont. De Canadese ambassade probeerde dit feestje echter te verstoren door drie zeehondenjagers op de feestvierende demonstranten af te sturen. Een van hen intimideerde enkele van de jeugdige demonstranten die met hun klas bij de actie van Bont voor Dieren aanwezig waren. Bont voor Dieren dient een klacht hierover in bij de ambassade.

Bont voor Dieren voert al jaren actie tegen de zeehondenjacht. Deze zal eind maart weer van start gaan in het oosten van Canada. Het quotum voor dit jaar wordt pas tegen die tijd bekendgemaakt. Afgelopen jaren stond Canada het telkens toe dat per jaar zo’n 330.000 zeehonden werden gedood. Hiervan wordt 42%, zo blijkt uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, levend gevild.

Canada probeert vergeefs het beeld te schetsen dat een Nederlands importverbod de traditionele manier van leven van de Inuit zou schaden. Dit is een welbewuste strategie om via deze vorm van cultureel imperialisme de weg open te houden voor de grootschalige commerciële jacht. Claudia Linssen (directeur Bont voor Dieren): ‘De Canadese regering spreekt zichzelf voortdurend tegen: men beweert dat de Inuit kleinschalige, traditionele en respectvolle jacht bedrijven. Maar als dat het geval is, dan schaadt een Nederlands importverbod hun levenswijze natuurlijk niet.’

Speciaal voor de actie van Bont voor Dieren had de ambassade nu dus drie jagers uit Canada laten overvliegen. Een van hen (gehuld in een shirt met de tekst ‘Ik hou van zeehonden, gebraden met jus’ en geflankeerd door twee Inuit van top tot teen gehuld in zeehondenbont) trad intimiderend op tegenover de geschrokken jeugd. Linssen: ‘Als deze man, nota bene betaald door de Canadese overheid om hier zijn zegje te doen, zich publiekelijk en onder oog van vele camera’s zo gedraagt tegenover vredelievende kinderen, dan vrees ik het ergste voor de manier waarop hij de zeehonden op het ijs te lijf gaat. Tegelijkertijd geeft deze wanhoopspoging van Canada aan, dat het signaal dat Nederland de jacht massaal afwijst, wel degelijk hard aankomt!’ Bont voor Dieren dient over het gedrag van de jager een klacht in bij de Canadese ambassade.

Bont voor Dieren heeft als volgend doel om in samenwerking met buitenlandse collega’s een Europees importverbod te bewerkstelligen.

Canadese zeehondenfilm is kijkersbedrog

2 april 2007

Amsterdam – Bont voor Dieren waarschuwt voor de zeehondenfilm die de Canadese overheid maandag in Nederland vertoont ter promotie van de zeehondenjacht. De film is niet alleen suggestief, maar bovendien aantoonbaar gebaseerd op bedrog. Bont voor Dieren heeft beelden ter beschikking die een heel ander verhaal vertellen.

Bij het begin van het jachtseizoen op zeehonden is de Canadese overheid op diverse fronten bezig aan een campagne om het knuppelen van honderdduizenden zeehondenbaby’s te vergoeilijken. Het nieuwste propagandawapen is een omstreden film van de Canadese regisseur Raoul Johmpe, gemaakt in opdracht van een Canadese staatstelevisiebedrijf. Doel ervan is de aandacht van de gruwelen van de jacht af te leiden door het belasteren van dierenbeschermers.

De film wekt de suggestie dat dierenbeschermers van de Humane Society of the United States (HSUS) een stervende zeehond een uur lang aan zijn lot overlaten ten behoeve van eigen filmmateriaal. Niets is minder waar. In werkelijkheid heeft de HSUS verwoede pogingen gedaan het dier te helpen. Beelden hiervan zijn echter zorgvuldig uit de film gemonteerd.

Ook konden de dierenbeschermers het dier niet euthaniseren omdat dit hen volgens de Marine Mammal Regulations is verboden. De positie van dierenbeschermers als jachtwaarnemers op het ijs is precair: de Canadese autoriteiten grijpen elke mogelijkheid aan om jachtwaarnemers van het ijs te verwijderen.

Wat de film niet vertelt is dat de stervende zeehond het bewijs is dat zeehondenjagers de wet overtreden. Dezelfde Marine Mammal Regulations schrijven voor dat jagers bij elk dier een test doen om te controleren of een dier dood is. Deze regel wordt massaal overtreden. Dit is duidelijk te zien op filmbeelden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 42% van de dieren levend wordt gevild.

Wat Bont voor Dieren bovendien stoort is dat de film de wereld op zijn kop zet. Claudia Linssen, directeur: ‘De verdachtmakingen jegens de dierenbeschermers zijn een welbewuste strategie van Canada om de aandacht af te leiden van het feit dat de verantwoordelijkheid voor het lijden van de zeehonden bij de jagers, maar zeker ook bij de Canadese overheid ligt.’

Zeehondenjacht van start

2 april 2007

Vandaag is de jaarlijkse commerciële zeehondenjacht in Canada weer begonnen. Ondanks de wereldwijde protesten tegen deze jacht mogen er dit jaar 270.000 zadelrobben worden gedood. Tot overmaat van ramp is naar schatting al ruim 90% van de zadelrobpups in het zuidelijk deel van de Golf van St. Lawrence verdronken door gebrek aan ijs. Doordat de Canadese regering het desondanks toestaat dat er ook nog 270.000 dieren mogen worden gedood, loopt ook de instandhouding van de populatie hiermee ernstig risico.

Amanda – Gouden Kooi – levert bontjassen in
Bont voor Dieren organiseert ontwerpwedstrijd voor nieuwe, diervriendelijke jas

13 april 2007

Amsterdam – Amanda uit de Gouden Kooi heeft haar bontjasjes overhandigd aan Bont voor Dieren. De stichting werd de afgelopen weken overstelpt met klachten over de bontjasjes die Amanda veelvuldig in het programma droeg. Bont voor Dieren ging gisteravond daarom zélf de Gouden Kooi in met als doel: voorlichting geven over het dierenleed achter bont. De beelden van en verhalen over de bontindustrie maakten indruk op alle bewoners. Resultaat: Amanda maakte een statement tegen bont en deed afstand van haar jasjes. Als blijk van waardering organiseert Bont voor Dieren nu een ontwerpwedstrijd om Amanda aan een nieuwe jas te helpen zónder dierenleed. De stichting roept iedereen op om een ontwerp in te leveren.

Amanda droeg in het programma een jasje van nertsenbont en een van vossenbont. Ze verklaarde zich niet echt gerealiseerd te hebben welk dierenleed ze met haar jasjes heeft veroorzaakt. Ook had ze er niet bij stilgestaan dat er een directe relatie is tussen het kopen van bont en het opsluiten en doden van dieren. Maar voortaan is haar boodschap: ‘If the people stop buying, the animals stop dying.’ Bont voor Dieren zal haar jassen gaan gebruiken voor voorlichting en educatie.

In Nederland worden ieder jaar 3,7 miljoen nertsen vergast en gevild voor hun vacht. Later dit jaar wordt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer behandeld dat een einde moet maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. De vossenfokkerij is reeds in de jaren ’90 verboden na intensieve campagnes van Bont voor Dieren.

Gemeente Zeewolde gedoogt illegale nertsenfokkerij
Bont voor Dieren schrijft brandbrief aan gemeente

9 mei 2007

Amsterdam – Bont voor Dieren heeft een brandbrief naar de gemeente Zeewolde gestuurd wegens het gedogen van een illegale nertsenfokkerij. De stichting doet daarin een dringend appel op de gemeente om de wettelijke regels te handhaven. Volgens de wetgeving dient een bedrijf over een milieuvergunning te beschikken vóórdat er met het bedrijfsmatige fokken en houden van dieren wordt gestart. Het desbetreffende bedrijf heeft nog geen definitieve milieuvergunning maar op het betreffende adres blijken al ruim 100 fokteven aanwezig, plus enkele fokreuen en zelfs jongen.

De afdeling Milieu van Zeewolde liet Bont voor Dieren weten reeds op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van de niet-vergunde dieren op bovengenoemd adres, maar heeft aangegeven niet handhavend te willen optreden tegen dit bedrijf omdat de gemeente voornemens is deze situatie binnenkort te legaliseren. De vraag is echter of dit daadwerkelijk zal gebeuren. Bont voor Dieren heeft al bij de gemeente een zienswijze tegen de ontwerpbeschikking ingediend en hoopt de komst van dit bedrijf tegen te kunnen houden.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen – veelal met omwonenden van deze bedrijven.
In Nederland is het helaas nog wettelijk toegestaan om nertsen te fokken voor de bontproductie. Sinds kabinet-Balkenende I het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, zijn de Nederlandse nertsenfokkers fors aan het uitbreiden. Bont voor Dieren is verheugd dat Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenfokkerij heeft ingediend. Naar verwachting neemt het parlement dit voorstel nog dit jaar in behandeling.

Recent opinieonderzoek van TNS-NIPO toonde aan dat 72% van de Nederlandse bevolking van mening is dat de bontproductie verboden dient te worden. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Met een productiecapaciteit van ruim 3,8 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.

Een Nieuw Jasje voor Amanda uit TV-programma De Gouden Kooi.
Bont voor Dieren organiseert de diervriendelijke fashiondesign-wedstrijd “Amandas jasje”

1 juni 2007

Met de fashiondesign-wedstrijd ‘Amanda’s jasje’ nodigt Bont voor Dieren iedereen uit een nieuwe, diervriendelijke jas voor Gouden Kooi-bewoonster Amanda te ontwerpen. Ben je creatief, stylish en op de hoogte van de nieuwste trends? Combineer je beauty met brains? Tot 15 augustus kan jouw diervriendelijke design meedingen naar mooie prijzen. En jij draagt je steentje bij aan een bontvrije samenleving. Klik hier voor het reglement. Modebewust Nederland laat zien dat bont een totaal overbodig en achterhaald kledingmateriaal is.

Europarlementariërs beslissen vandaag over verbod honden- en kattenbont
Campagne Bont voor Dieren werpt vruchten af

18 juni 2007

Amsterdam – Vanavond beslist het Europees Parlement over een import- en handelsverbod op honden- en kattenbont. Naar verwachting zullen de Europarlementariërs massaal voor een verbod stemmen. Bont voor Dieren voert al jaren actie voor een Europees verbod en is dan ook zeer verheugd dat Eurocommissaris Kyprianou afgelopen november maatregelen tot een verbod aankondigde. De Eurocommissaris was onder de indruk van de ruim 200.000 handtekeningen en brieven van burgers die opriepen om de handel in honden- en kattenbont te verbieden. Jaarlijks worden zo’n 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. Uit onderzoek van Bont voor Dieren bleek dat ook in Nederland hondenbont wordt verkocht.

De katten en honden worden in Azië, voornamelijk in China, onder gruwelijke omstandigheden gefokt in overvolle kooien of van straat geplukt. Ze krijgen weinig eten en worden mishandeld. Vervolgens worden ze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Het is bovendien geen uitzondering dat ze worden gevild terwijl ze nog in leven zijn.

Claudia Linssen, directeur van Bont voor Dieren: ‘Met het blote oog is niet te zien of iets honden- of kattenbont betreft. Bont voor Dieren roept mensen overigens op om geen énkele bontsoort te kopen aangezien aan elk bont dierenleed kleeft. Zo loop je ook niet het risico met een dode hond of kat om je nek te lopen.’

Uit onderzoek van het AMC uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren, bleek enkele jaren geleden dat ook in Nederland regelmatig hondenbont wordt verkocht. Van de 93 onderzochte artikelen bleken er minstens 5 van hondenbont te zijn gemaakt.

Voor echt bont bestaat helaas geen labelverplichting: ook als er niets – of iets anders – op het etiket staat, kan het dus echt bont zijn. Bont voor Dieren pleit voor een labelverplichting voor bont. Nu bestaat de kans dat een consument dénkt synthetisch bont te kopen, terwijl het in werkelijkheid echt bont betreft.

Importverbod voor zeehondenbont bijna van kracht!

19 juni 2007

Minister van Landbouw Verburg heeft deze week laten weten dat het eerder dit jaar aangekondigde importverbod op zeehondenproducten na de zomervakantie van kracht zal worden. Hiermee sluit Nederland definitief zijn grenzen voor de invoer van producten waar zadelrobben en klapmutsen voor gedood zijn. Later dit jaar zal ook een handels- en importverbod op de producten van Kaapse pelsrobben worden ingesteld. Bont voor Dieren had hierop aangedrongen, omdat in Namibië deze dieren helaas massaal worden gedood voor hun vacht. Het verbod maakt het in ieder geval onmogelijk dat deze producten op de Nederlandse markt terechtkomen.

De volgende stap voor Bont voor Dieren is om met Europese collega-organisaties een Europees importverbod op zeehondenbont te bewerkstelligen. Dit zou een belangrijke slag toebrengen aan de zeehondenjacht. Een overgrote meerderheid van Europarlementariërs heeft afgelopen jaar al laten weten voor een dergelijk verbod te zijn.

Europa zegt NEE tegen honden- en kattenbont

20 juni 2007

Dinsdag 19 juni 2007 was het een beetje dierendag voor alle honden en katten ter wereld. Het Europees Parlement sprak zich met een grote meerderheid van stemmen uit voor een import- en handelsverbod van honden- en kattenbont. Dankzij campagnes van Bont voor Dieren en buitenlandse collega-organisaties ontving de EU ruim 10.000 brieven en meer dan 200.000 handtekeningen om de import van honden- en kattenbont een halt toe te roepen. Jaarlijks worden, met name in China, zo’n 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. Uit onderzoek van Bont voor Dieren is gebleken dat het bont ook in Nederland te koop is. Het importverbod op honden- en kattenbont zal op 31 december 2008 van kracht worden. Met de sluiting van een belangrijke afzetmarkt als Europa wordt het in China veel minder aantrekkelijk om honden en katten te vangen, fokken en doden voor hun vacht.

Raad van State vernietigt milieuvergunning
Uitbreiding nertsenfokkerij Gemert-Bakel verijdeld

4 juli 2007

Amsterdam – De Raad van State heeft vandaag Bont voor Dieren in het gelijk gesteld door een milieuvergunning voor een nertsenfokkerij in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel te vernietigen. De Raad van State oordeelde dat het in De Mortel gevestigde bedrijf voorlopig niet meer mag uitbreiden. Volgens het gerechtshof heeft Gemert-Bakel verzuimd om de geluidsbelasting voor de omgeving én de afstand tussen de kooien en een kwetsbaar natuurgebied goed te onderzoeken. Deze kooien mogen namelijk niet in een zone van 250 meter rond het kwetsbare gebied worden gevestigd.

Met bijna 90.000 moederdieren en 18 fokkerijen is Gemert-Bakel de meest nertsonvriendelijke gemeente van Nederland. Alleen al in deze gemeente worden elk jaar bijna 500.000 nertsen gedood voor hun vacht. Overigens heeft Bont voor Dieren in juli 2006 de komst van een nieuwe nertsenfokkerij in Gemert-Bakel voorkomen. De vergunning daarvoor was destijds aangevraagd door dezelfde fokker wiens milieuvergunning vandaag werd vernietigd.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van nertsenfokkerijen. Hoewel de stichting blij is met deze overwinning, betreurt Bont voor Dieren dat het nog steeds is toegestaan om nertsen te fokken en doden voor hun vacht. Sinds het kabinet-Balkenende I het nertsenfokverbod van tafel veegde, doen de Nederlandse nertsenfokkers hun best om fors uit te breiden.
Bont voor Dieren is verheugd dat Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenfokkerij heeft ingediend. Naar verwachting neemt het parlement het voorstel nog dit jaar in behandeling.

Recent opinieonderzoek van TNS-NIPO toont aan dat 72% van de Nederlandse bevolking van mening is dat de bontproductie verboden dient te worden. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Met een productiecapaciteit van ruim 3,8 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.

Design Against Fur 2007

2 augustus 2007

Amsterdam – Bont voor Dieren feliciteert Jacek Galazka, student aan de kunstacademie St. Joost in Breda: hij kreeg een eervolle vermelding in de Europese regiocompetitie van Design Against Fur!
Design Against Fur is de internationale designwedstrijd tegen bont, wereldwijd georganiseerd door de Fur Free Alliance en in Nederland door Bont voor Dieren. Met deze wedstrijd willen wij zoveel mogelijk mensen bewust maken van het dierenleed dat schuilgaat achter bont.

Het thema dit jaar was Fashion Victims. Van de Europese inzendingen beeldde Harmony Gricini uit België dit het best uit volgens de jury, en zij wint daarmee 1000 euro én deelname aan de mondiale competitie (waarin regiowinnaars uit de hele wereld meedingen naar de hoofdprijs van 2500 dollar).

Design Against Fur is een internationale ontwerpwedstrijd die dit jaar voor de vijfde keer gehouden wordt. Studenten grafische vormgeving en marketing (HBO en WO) uit de hele wereld konden meedoen aan deze ontwerpwedstrijd door een affiche tegen bont te ontwerpen.

Voor de drie beste Europese ontwerpen worden prijzen toegekend. De winnende ontwerpen kunnen door de Fur Free Alliance worden gebruikt in campagnes. Uit alle internationale winnaars wordt één eindwinnaar gekozen die 2.500 dollar wint.

Smart Girls Fake It!
Bied op Plessen, Drijver, Verbaan, Otazu of Ham en steun Bont voor Dieren

20 september 2007

Het oktobernummer van Cosmopolitan is het meest diervriendelijke nummer ooit. Uiteraard zonder een haartje bont! Georgina Verbaan, Anna Drijver, Rodrigo Otazu, Nikkie Plessen en Otto Jan Ham hebben voor Cosmopolitan de enige echte Smart Girls Fake It T-shirts gecustomized. Hun creaties worden in de nieuwste Cosmo verloot. De opbrengst gaat naar Bont voor Dieren.

Georgina Verbaan heeft haar T-shirt met rode appeltjes en vintageknoopjes versierd en het van een sexy halslijn voorzien. Nikkie Plessen, vj bij TMF, heeft promotie-cd’s van bekende artiesten aan haar T-shirt bevestigd. Cd’s van Sascha Visser en Roxeanne Hazes maar ook van Di-rect en van Dance-4Life maken haar creatie tot een exclusief verzamelobject. Rodrigo Otazu gebruikte zwarte kristallen uit zijn sieradenlijn Shivers om zijn T-shirt te customizen. Hij noemt zijn creatie Warrior of Love. Otto Jan Ham, presentator bij MTV en dj bij Studio Brussel maakte een gevatte woordspeling op het T-shirt en biedt de draagster van zijn T-shirt een drankje aan, mochten zij elkaar ontmoeten. Actrice Anna Drijver heeft ‘fake fur’ op de rug van haar T-shirt bevestigd. Met deze creatie krijgt de draagster een mooie Anna Drijver-haardos oftewel een zeemeerminnenlook.

Wat vindt Cosmo?

‘Cosmo is al sinds jaar en dag tegen bont en zal dan ook nooit bont in modeproducties gebruiken. Cosmopolitan houdt van dieren, niet alleen omdat hun liefde onvoorwaardelijker is dan die van de gemiddelde man, maar ook gewoon omdat ze zo vertederend, trouw, cute, aaibaar en eigenwijs zijn.’

Wat vindt Bont voor Dieren?

‘Super! Hopelijk volgen veel andere tijdschriften dit bontvrije voorbeeld van Cosmo. Bij een écht stijlvol leven past immers geen bont.’

Lush zet zich in voor Bont voor Dieren
Winkel voert actie voor nertsenfokverbod

24 september 2007

Amsterdam – De winkels van Lush staan van 24 september tot en met 7 oktober in het teken van de campagne voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. Lush verkoopt handgemaakte, diervriendelijke verzorgingsproducten. Voorbijgangers worden via de anti-bontetalages geïnformeerd over de campagne. Medewerkers halen in de winkels handtekeningen op voor een nertsenfokverbod. Dit alles om Bont voor Dieren te helpen eindelijk een eind te maken aan de bontfokkerij in Nederland! Hopelijk nemen veel andere bedrijven een voorbeeld aan dit geweldige initiatief.

Koop de Charity Pot en steun Bont voor Dieren
Vanaf 23 oktober verkoopt Lush bovendien de Charity Pot. Een body lotion waarvan de opbrengst wordt verdeeld tussen Bont voor Dieren en Monkey Business. Dat is dubbel genieten! De Charity Pot is terzijnertijd ook te koop via www.lush.nl.

Bont voor Dieren organiseert diervriendelijke modeshow
Mode zonder fashion victims

1 oktober 2007

Amsterdam – Bont voor Dieren presenteert op 4 oktober – Werelddierendag – een diervriendelijke modeshow in samenwerking met onder meer Lush en Cosmopolitan. Natuurlijk valt er geen haartje bont op de catwalk te bekennen. Maar voor de gelegenheid heeft Bont voor Dieren de lat een tikje hoger gelegd: op de catwalk zullen louter diervriendelijke ontwerpen (zonder bont, leer en wol) en make-up te bewonderen zijn. Zelfs de juwelen zijn afkomstig van vegetariër Hans Appenzeller! Op de catwalk geven onder meer Afke Rijenga, Cindy Pielstroom en Micha Klein acte de présence. De modeshow maakt onderdeel uit van het Dierenbal.

Claudia Linssen, directeur: ‘Met deze modeshow laat Bont voor Dieren zien dat je geen geitenwollensok hoeft te zijn – of te dragen! – om er een diervriendelijke lifestyle op na te houden. We hopen de modewereld en fashionista’s op een positieve manier te stimuleren om diervriendelijkheid als vanzelfsprekend te beschouwen.’

Ter gelegenheid van de modeshow is de oktobereditie van Cosmopolitan de meest diervriendelijke editie uit de geschiedenis. Cosmo heeft bovendien vijf bekende Nederlanders een anti-bontshirt laten customizen. De visagisten (van B Never Too Busy To Be Beautiful) komen uit Londen om de make-up voor de show te verzorgen. Cosmeticawinkel Lush schenkt aan elke bezoeker van de show een goodiebag met handgemaakte en diervriendelijke verzorgingsproducten.

Deelnemende ontwerpers en merken zijn onder meer: Hans Appenzeller, B Never Too Busy To Be Beautiful, Lush, Bourgois Bohème, Beyond Skin, Hans Ubbink, C’Sence, Sacha Shoes, Merel Emaus, Sass & Bide, M*PR, Pussy de Luxe en Evisu. De choreografie is in handen van Sebastian en Bertie van Avezaath van De Show die geheel belangeloos hun medewerking verlenen.

Het Dierenbal wordt georganiseerd door Varkens in Nood in samenwerking met Bont voor Dieren, Brooke Hospital for Animals, Comité Anti-Stierenvechten, de Dierenbescherming, de Dierenbescherming afdeling Amsterdam, Dier & Recht, Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en WSPA Nederland.

Het Bal vormt het begin van een jaarlijkse traditie met een knipoog naar het Boekenbal. Prominente wetenschappers, politici, beleidsmakers en opinieleiders ontmoeten elkaar tijdens het Dierenbal. Zij worden geprikkeld om binnen en buiten hun vakgebied zich in te zetten voor de dieren.

Dierenbal en 100% diervriendelijke modeshow groot succes!
Foto-impressie van een geslaagde avond

5 oktober 2007

Amsterdam – Het Dierenbal en de 100% diervriendelijke modeshow zijn een groot succes geworden! Bont voor Dieren wil alle mensen en merken die belangeloos aan de show hebben meegewerkt van harte bedanken: Hans Appenzeller, Hans Ubbink, B Never Too Busy To Be Beautiful, Lush, C’Sence, Sacha Shoes, Merel Emaus, Sass & Bide, M*PR, Pussy de Luxe en Evisu. De geweldige choreografie was in handen van Sebastian en Bertie van Avezaath van De Show. En natuurlijk alle prachtige modellen, waaronder Afke Rijenga en Cindy Pielstroom! Hoofdorganisator Varkens in Nood verdient een compliment voor het initiatief tot het Dierenbal.

Verburg wil nertsenfokkerij ongemoeid laten
Bont voor Dieren verbijsterd over voornemen minister

12 oktober 2007

Amsterdam – Bont voor Dieren heeft met afschuw kennis genomen van het feit dat minister Verburg (LNV) de nertsenfokkerij niet wil verbieden. Dit staat in Nota Dierenwelzijn die vandaag zal worden gepresenteerd. De stichting vindt het des te verbijsterender aangezien er een wetsvoorstel op tafel ligt om de nertsenfokkerij te verbieden. Dit voorstel moet nog in de Tweede Kamer besproken worden.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘ Nederland is de derde nertsenbontproducent ter wereld. Dit najaar, als de dieren hun wintervachtje krijgen, zullen er in dit land weer bijna 4 miljoen nertsen worden vergast en gevild. Voor een overbodig modeproduct. En dat in een land waar de overgrote meerderheid van de bevolking tegen bont is! Het feit dat minister Verburg hier geheel aan voorbij gaat is volstrekt ongepast.’

Bont voor Dieren – en met haar vele dierenvrienden in Nederland – doet daarom een dringend appel aan de PvdA en ChristenUnie om duidelijk stelling te nemen tegen de plannen van deze minister (CDA). Beide partijen zijn immers voor een nertsenfokverbod en bovendien hebben beide vicepremiers in dit Kabinet – Rouvoet en Bos – zich eerder expliciet uitgelaten voor een dergelijk verbod. Onderstaande foto laat bovendien geen twijfel bestaan aan de wens van de PvdA om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland.

OPROEP: Bescherm de Belgische en Nederlandse wet voor zeehonden! Stuur nu een brief aan de Europese Commissie
Canada wil Belgisch en Nederlands verbod op zeehondenbont ongedaan maken

31 oktober 2007

Sinds 23 oktober jl. heeft Nederland een importverbod op het bont en bijproducten (zoals olie) van zeehonden. Een belangrijk feit waar Bont voor Dieren zich jarenlang voor heeft ingezet. In België stemde het parlement al in januari in met een verbod op de handel in zeehondenproducten.

Onze zuiderburen waren hiermee het eerste EU-land met zo’n verbod. Het beoogde sneeuwbaleffect bleef niet uit: steeds meer landen volgen het voorbeeld van België en Nederland. Ondertussen hebben ook Kroatië, Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk openlijk aangegeven dat de handel – die voortkomt uit deze jacht – gestopt moet worden. Steeds meer afzetmarkten voor zeehondenproducten smelten dus als sneeuw voor de zon. Een krachtig signaal naar Canada dat de vreselijke jacht op zeehonden nog steeds toelaat (en zelfs promoot).

Canada vecht wetgeving aan
Maar Canada vecht de Europese Commissie (als vertegenwoordiger van Nederland en België) aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiermee probeert Canada een verbod voor heel Europa te voorkomen. Tal van recente opiniepeilingen tonen aan dat een grote meerderheid van de EU-inwoners tegen de zeehondenjacht is. Daarom is het erg belangrijk dat we de Europese Commissie goed ervan doordringen dat de Nederlandse bevolking achter het verbod staat.

Kom op voor de zeehonden: schrijf een brief!
Schrijf daarom aan Peter Mandelson, Handelscommissaris van de Europese Commissie. En betuig zo je steun aan de Belgische en Nederlandse verboden. Vraag hem in je eigen woorden al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie zich hard maakt voor de bestaande Belgische en Nederlandse verboden op zeehondenproducten. Verstuur de brief voor 10 november (geen e-mail), dat kan gewoon in het Nederlands.

Je kunt hem er ook op wijzen dat in september 2006 een meerderheid van het Europees Parlement een schriftelijke verklaring ondertekende die de Commissie vroeg de invoer en uitvoer van zeehondenproducten in heel de Europese Unie te verbieden.

Ben je nog nooit in je pen gekropen voor de dieren? Eens moet de eerste keer zijn. Laat dat deze keer zijn! Er staat veel op het spel voor de zeehonden. Als het Belgisch en Nederlands verbod wordt verworpen, staan we erg ver van een Europees verbod. We hebben je steun dus hard nodig!

Schrijf naar:
Mr. Peter Mandelson
Handelscommissaris
Europese Commissie
Wetstraat 200
1049 Brussel
BELGIË

Stuur een mail naar al je vrienden en familie over deze aktie. Samen kunnen we het verschil maken voor de zeehonden.

Dierenbeschermingsorganisaties boos over uitzending Postbus 51-spotjes
“Onterechte link tussen dierenbeschermers en terrorisme”

14 december 2007

Amsterdam – 20 Dierenbeschermingsorganisaties – waaronder Bont voor Dieren – hebben deze week een brandbrief gestuurd aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie (Ter Horst en Hirsch Ballin). De dierenbeschermers spreken daarin hun boosheid uit over de huidige Postbus 51-campagne tegen terrorisme. De organisaties doen de dringende oproep om de uitzending van deze spotjes met onmiddellijke ingang te staken. In de spotjes wordt stelling genomen tegen mensen met ‘extreme ideeën over dierenrechten, of politiek, of geloof’. De verdere strekking van de spotjes is dat in Nederland steeds meer mensen samenwerken om te voorkomen dat iemand ‘terroristische ideeën’ krijgt. De dierenbeschermingsorganisaties achten het volstrekt ontoelaatbaar dat de overheid haar burgers die voor de rechten van dieren opkomen, middels een gerichte mediacampagne als potentiële terroristen neerzet.

De dierenbeschermingsorganisaties stellen in hun brief onder meer dat het niet bij voorbaat ontoelaatbaar is om er extreme ideeën over welk onderwerp dan ook op na te houden. Vreedzame ideeën over een mens- dier, en milieuvriendelijke samenleving kunnen door andere mensen als extreem beschouwd worden. De dierenbeschermers wijzen erop dat het vrouwenkiesrecht of de oproep tot afschaffing van de slavernij lange tijd als extreme ideeën golden. ‘Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen en we zijn de idealisten van toen dankbaar voor hun inzet.’ aldus de woordvoerder namens de 20 organisaties. ‘Bovendien zijn extreme ideeën zijn niet per definitie gevaarlijk of agressief, laat staan dat ze aan terroristische ideeën kunnen worden gelijkgesteld.’

De samenwerkende organisaties doen daarom de dringende oproep om de uitzending van deze spotjes met onmiddellijke ingang te staken.

De brandbrief is ondertekend door:
Stichting AAP – Stichting Bont voor Dieren – Comité Anti Stierenvechten – De Faunabescherming – Hondenbescherming – IFAW (International Fund for Animal Welfare) – Milieudefensie – Nederlandse Vegetariërsbond – Nederlandse Vereniging voor Veganisme – Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren – Stichting Dierenrechten Europa – Rechten voor al wat Leeft – Varkens in Nood – Vereniging Proefdiervrij – Stichting Dier en Recht – Vissenbescherming – Wakker Dier – World Animal Net – WSPA Nederland – Zeehondencrèche Lenie ‘t Hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *