Bont voor Dieren
Bont voor Dieren blij met groeistop nertsenfokkerij
Rem op nertsenfokkerij met inmiddellijke ingang van kracht

18 januari 2008

Amsterdam – Deze week hebben Tweede Kamerleden Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA) hun initiatiefwetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. In de praktijk komt dit er tevens op neer dat er vanaf deze week een groeistop voor de sector geldt. Bont voor Dieren is blij met de rem op de onstuimige groei van deze dieronvriendelijke sector.

Het wetsvoorstel bepaalt dat degenen die na 17 januari 2008 een nertsenfokkerij hebben overgenomen, in principe niet in aanmerking komen voor het overgangsrecht. Wanneer er geen sprake is van bijzondere omstandigheden heeft de overdracht van een nertsenfokkerij na 17 januari 2008 tot gevolg dat de verkrijger van het bedrijf na inwerkingtreding van het wetsvoorstel niet in aanmerking komt voor de overgangstermijn en de nertsenfokkerij moet beëindigen. Het staat nertsenfokkers uiteraard vrij om hun nertsenfokkerij eerder te beëindigen of om te zetten in een ander bedrijf. Het wetsvoorstel voorziet er zo in dat zittende nertsenfokkers hierdoor de gelegenheid hebben de door hen al gedane investeringen terug te verdienen gedurende de overgangstermijn van 10 jaar, maar laat uitbreiding van nertsenfokkerijen na 17 januari 2008 niet toe.

Als het parlement instemt met een uiteindelijk verbod houdt de sector in 2018 helemaal op te bestaan.

Bont voor Dieren is verheugd over de groeistop en het vooruitzicht op een algeheel nertsenfokverbod. Directeur Claudia Linssen: ‘Deze rem op de groei van de nertsenfokkerijen is hard nodig om te voorkomen dat bedrijven anticiperen op een verbod en nog snel proberen uit te breiden. Bont voor Dieren heeft bovendien goede hoop dat het wetsvoorstel wordt aangenomen. En dat is hard nodig voor de miljoenen nertsen die elk jaar worden gedood voor een overbodig product.’

Nederland is met vier miljoen vergaste nertsen per jaar een van de grootste nertsenbontproducenten ter wereld. Alleen China en Denemarken gaan ons voor. De Nederlandse pelzen zijn met name bestemd voor de export. In Nederland is bont niet populair. Uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV blijkt dat 75% van de bevolking tegen het fokken van dieren voor bont is.

Doorbraak: Kamer voor importverbod op vossen- en chinchillabont
Bont voor Dieren verheugd over uitslag

12 februari 2008

Amsterdam, 12 februari 2008 – Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag vóór een motie om een importverbod in te stellen op vossen- en chinchillabont. Bovendien deed de Kamer in deze motie een oproep aan de regering om zich binnen Europa hard te maken voor een Europees fokverbod op deze dieren. De motie was ingediend door Krista van Velzen (SP) en werd verder gesteund door de Partij voor de Vrijheid, Partij van de Arbeid, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en de ChristenUnie.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Uiteraard is Bont voor Dieren heel gelukkig met deze Kamermeerderheid! In de jaren 90 werd het fokken en doden van vossen en chinchilla’s voor hun vacht reeds verboden. Dit verbod is per 1 april van dit jaar volledig effectief. Het zou onlogisch en zelfs erg hypocriet zijn als we de import van dit wrede product wél zouden toestaan.’

Bont voor Dieren ziet de steun voor deze motie bovendien als een belangrijke stap in de richting van een Nederlands nertsenfokverbod – waarover de Kamer zich later dit jaar buigt. Linssen: ‘Hiermee wordt immers heel zichtbaar dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer tegen bont is – en bereid is de politieke verantwoordelijkheid hiervoor te nemen.’

De bal ligt nu bij minister Verburg die overigens geen voorstander was van deze motie. Bont voor Dieren: ‘Wij gaan ervan uit dat de minister een dergelijk breed gesteunde motie, die bovendien in lijn ligt met reeds bestaande nationale regelgeving, snel gaat uitvoeren.’

Sing a Seal Song!
Veel mediabelangstelling voor zeehondenactie

14 maart 2008

Amsterdam/Den Haag – Onder grote mediabelangstelling voerde Bont voor Dieren vandaag actie bij de Canadese ambassade in Den Haag tegen de zeehondenjacht. Onder bezielende aanvoering van actrice Karen van Holst Pellekaan zong een zeehondenkoor klassiekers tegen de zeehondenjacht: Sing a Seal Song! Ook lieten we de afschuwelijke beelden zien van de jacht. Over de hele wereld vonden acties tegen de zeehondenjacht plaats. Bont voor Dieren wil met deze actie bijdragen aan de internationale druk op Canada om de jacht zo snel mogelijk te beëindigen.
Daarnaast heeft Bont voor Dieren met 33 andere dierenbeschermingsorganisaties deze week in een advertentie in de European Voice (de krant voor Europarlementariërs en andere beleidsmakers) opgeroepen tot een Europees importverbod op zeehondenbont.

Eurocommissaris kondigt importverbod zeehondenbont aan
Bont voor Dieren: “Historisch stap in strijd tegen zeehondenjacht”

14 april 2008

Amsterdam – Eurocommissaris Dimas heeft gisteren aangekondigd dat hij een importverbod wil voor alle producten van zeehonden die niet op een humane wijze zijn gedood. Hij deed dit tijdens een informele raad van de Europese milieuministers. Volgens Bont voor Dieren komt dit in de praktijk neer op een totaalverbod van de zeehondenjacht, omdat het doden van dieren voor een overbodig modeproduct per definitie niet-humaan is. Bovendien heeft de directeur van Bont voor Dieren, Claudia Linssen, in Canada onlangs persoonlijk vastgesteld dat de regels die het levend villen van zeehonden moeten voorkomen, door de jagers niet worden nageleefd.

Eurocommissaris Dimas baseert zijn aankondiging op een rapport van de European Food and Safety Authority (EFSA) over dodingmethoden van zeehonden. Hierin wordt gesteld dat het in theorie mogelijk is om zeehonden op een humane wijze te doden, maar dat dit in de praktijk niet gebeurt. Ook Claudia Linssen heeft als waarnemer ruim twee weken geleden geconstateerd dat de regels die een snelle dood zouden moeten garanderen niet worden uitgevoerd door de jagers.

Het EFSA-rapport verstaat onder ‘humaan’ doden het snel en pijnloos doden van de zeehonden. Bont voor Dieren acht dit een te beperkte definitie. Linssen: ‘Humaan betekent met mededogen, welwillend, menselijk. Het doden van gezonde dieren louter voor een overbodig modeproduct als bont is natuurlijk per definitie niet-humaan. Daarom ziet Bont voor Dieren de aankondiging van Dimas als een historische stap naar een totaalverbod op zeehondenproducten in Europa. En een Europees importverbod zal een enorme klap betekenen voor de jacht in Canada.’

Europa fungeert als een belangrijke doorvoerhaven voor zeehondenbont naar China en Rusland. Bovendien zijn de Europese catwalks een voorbeeld voor de mode-industrie in de rest van de wereld. Als het bont in Europa niet meer te zien is, dan zal de vraag in andere delen van de wereld dalen. Claudia Linssen: ‘Met een Europees importverbod wordt tegemoet gekomen aan de wens van de meerderheid van de Europese bevolking en de meerderheid van het Europese Parlement.’

Europeanen zeggen massaal “nee” tegen zeehondenjacht!
Zingende Zeehonden van Bont voor Dieren oogsten succes

1 juli 2008

Amsterdam – Ruim 1.500 betogers uit heel Europa (en zelfs uit Canada en Amerika) demonstreerden gisteren in Brussel: tégen de zeehondenjacht en vóór een Europees importverbod op zeehondenbont. Vanuit Nederland vertrok Bont voor Dieren met twee bussen naar Brussel. De demonstratie was georganiseerd door o.m. onze Belgische collega’s van GAIA en de Eurogroup for Animals. Onder de betogers van Bont voor Dieren bevonden zich actrice Marian Mudder en schrijfster Annemarie Postma. Paul McCartney stak middels een persoonlijke videoboodschap de betogers in Brussel een hart onder de riem. Ook riep hij de Europese Commissie op een einde te maken aan de handel in dit wrede product.

Onder leiding van Marian Mudder gaven de zingende zeehonden van Bont voor Dieren een indrukwekkende performance van ‘That’s why we need a ban’, met een knipoog naar ‘I want to hold your hand’ van The Beatles. Annemarie Postma gaf op het podium een betrokken statement af voor de zeehonden. Ook Kartika Lyotard (Europarlementariër voor de SP) deed een oproep om de handel in zeehondenproducten te stoppen.

Bont voor Dieren is blij met de hoge opkomst. Met deze massale demonstratie willen wij de verantwoordelijke politici nét dat laatste zetje in de goede richting geven. Zodat er eindelijk een einde komt aan de handel in zeehondenbont in Europa.

Bont voor Dieren bedankt alle betogers!

Bont voor Dieren: “Importverbod zeehondenbont ontoereikend”

23 juli 2008

Amsterdam – Zoals verwacht heeft Eurocommissaris Dimas vandaag aangekondigd dat hij alleen een importverbod wil voor producten van zeehonden die niet ‘humaan’ zijn gedood. Bont voor Dieren acht dit een ontoereikend wetsvoorstel. Niet alleen omdat het een onaanvaardbare invulling geeft van het begrip ‘humaan’, maar ook omdat de voorwaarden die Dimas stelt niet controleerbaar zijn. Alleen een volledig importverbod kan voorkomen dat producten van de wrede jacht op de Europese markt verkocht worden.

Eurocommissaris Dimas baseert zijn wetgeving op een rapport van de European Food and Safety Authority (EFSA) over dodingmethoden van zeehonden. Hierin wordt gesteld dat het in theorie mogelijk is om zeehonden op een humane wijze te doden, maar dat dit in de praktijk niet gebeurt.

Het EFSA-rapport verstaat onder ‘humaan’ doden het snel en pijnloos doden van de zeehonden. Bont voor Dieren acht dit een te beperkte definitie. Linssen: ‘Humaan betekent met mededogen, welwillend, menselijk. Het doden van gezonde dieren louter voor een overbodig modeproduct als bont is natuurlijk per definitie niet-humaan. Als het Dimas ernst is met het verbieden van niet-humane zeehondenproducten, zal hij echt een totaalverbod op zeehondenproducten in Europa moeten instellen.’

In het voorstel van Dimas kunnen zeehondenproducten nog wel op de Europese markt verhandeld worden als zij afkomstig zijn van dieren die snel en pijnloos zijn gedood. Claudia Linssen heeft als waarnemer namens Bont voor Dieren eerder dit jaar geconstateerd dat de regels die dat zouden moeten garanderen niet worden uitgevoerd door de jagers. Linssen: ‘De jacht vindt plaats onder uiterst moeilijke omstandigheden. Het is feitelijk onmogelijk om alle dieren snel en pijnloos te doden. De uitzonderingsvoorwaarden die Dimas voorstelt zijn daarmee oncontroleerbaar. Maar ze bieden wel een juridische mogelijkheid het importverbod te omzeilen. Dat is zorgelijk.’

Europa fungeert als een belangrijke doorvoerhaven voor zeehondenbont naar China en Rusland. Bovendien zijn de Europese catwalks een voorbeeld voor de mode-industrie in de rest van de wereld. Als het bont in Europa niet meer te zien is, dan zal de vraag in andere delen van de wereld dalen. Claudia Linssen: ‘Met een totaal Europees importverbod wordt tegemoet gekomen aan de wens van de meerderheid van de Europese bevolking én de meerderheid van het Europese Parlement. Het zou een belangrijke stap zijn aan de gruwelijke zeehondenjacht een eind te maken.’

Opiniepoll: meerderheid bevolking voor afschaffing nertsenfokkerij
Bont voor Dieren: “Uitkomst in lijn met eerdere onderzoeken”

26 augustus 2008

Amsterdam – Recent opinieonderzoek door Planet Panel in opdracht van Bont voor Dieren bevestigt wederom dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het ‘produceren’ van bont is. Later dit jaar buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel van SP en PvdA dat een einde moet maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. De uitkomsten van dit meest recente opinieonderzoek zijn de zoveelste bevestiging dat Nederlanders echt een einde aan deze sector willen. Bont voor Dieren roept Tweede Kamerleden dan ook op hiermee rekening te houden als ze stemmen over een nertsenfokverbod.

Van de respondenten geeft 83,4% aan een negatief beeld te hebben als ze denken aan bont dat is verwerkt in kleding. Slechts 8,8% heeft daar juist een positief beeld bij. De vraag ‘In hoeverre vindt u het aanvaardbaar of onaanvaardbaar dat dieren speciaal voor hun bont worden gefokt (of bejaagd) en gedood?’ beantwoordt 72,3% met tamelijk tot zeer onaanvaardbaar. Slechts 2,8% vindt het zeer aanvaardbaar om dieren specifiek voor hun bont te gebruiken. Op de vraag ‘Bent u voor een verbod op het fokken van nertsen?’ geeft 77,3 % van de respondenten ondubbelzinnig ‘ja’ als antwoord.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Dit onderzoek toont net als eerdere polls aan dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders tegen het doden van dieren is louter ter verkrijging van een overbodig product. Voor bont bestaan immers meer dan genoeg prachtige en gemakkelijk verkrijgbare alternatieven.’

Nederland is – met ruim 4,3 miljoen vergaste nertsen per jaar – de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in China en Denemarken worden jaarlijks nog meer nertsen gedood. De vachtjes zijn hoofdzakelijk bestemd voor de export. Claudia Linssen: ‘Bont voor Dieren doet een dringend beroep op Tweede Kamerleden om dit najaar vóór een verbod op de nertsenfokkerij in Nederland te stemmen.’

Nacht van de Nerts groot succes
Nerts in de spotlights!

21 september 2008

In twee zalen van Felix Meritis vond afgelopen vrijdag de Nacht van de Nerts plaats. Giel Beelen en Georgina Verbaan testten als quizmasters de kennis van de bezoekers over bont en nertsen. Leon Verdonschot interviewde Paul Cliteur over dierenrechten. Karen van Holst Pellekaan nam ons mee naar het leven van nertsen in de natuur en brak hartstochtelijk een lans voor een nertsenfokverbod; Marian Mudder nam een deel van de presentatie van het programma voor haar rekening; Elsbeth Etty onderzocht in haar lezing de burgerlijke ongehoorzaamheid; Loesje (van de posters) gaf een succesvolle workshop over het maken van anti-bontslogans. Cindy Pielstroom zat een debat voor over bontvrije principes tussen professionals uit de modewereld, met onder meer Hilmar Mulder (Grazia) en Marijke Helwegen. Yvonne Kroonenberg en Mensje van Keulen namen het in hun voordrachten op voor de nertsen en andere dieren! Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66), Esther Ouwehand (PvdD) en Krista van Velzen (SP) gingen onder leiding van filosoof Erno Eskens met elkaar in gesprek over bont en nertsen. Lush trakteerde bezoekers op een ontspannende handmassage. Veggie in Pumps Lisette Kreischer voorzag iedereen van haar heerlijke 100% plantaardige Rosey’s Cupcakes. Ter afsluiting gaf Vincent Bijlo een memorabele bespiegeling over deze dieren.

Onder meer Het Parool deed verslag.

VIPs zeggen “NEE” tegen nertsenfokkerij
Bont voor Dieren blij met initiatief Van Holst Pellekaan

3 oktober 2008

Amsterdam – Vandaag ontvangen alle 150 Tweede Kamerleden een brandbrief van bijna 70 prominente Nederlanders. In deze brief doen de VIP’s een dringende oproep aan de politici om vóór een verbod op de nertsenfokkerij te stemmen. De brief is een initiatief van actrice Karen van Holst Pellekaan en wordt van harte ondersteund door Bont voor Dieren. Onder de ondertekenaars zijn onder meer Jan Mulder, Maarten van Rossem, Maria Goos, Georgina Verbaan, Huub Stapel, Wim T. Schippers, Claudia de Breij, Jan Bonjer, Susan Smit, Ronald Giphart, Henny Huisman, Emile Ratelband en Adelheid Roosen. Volgende week buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel (van SP en PvdA) om de nertsenfokkerij in Nederland te verbieden.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont voor Dieren is natuurlijk dolgelukkig met dit initiatief van Karen van Holst Pellekaan. Binnen mum van tijd was er al een indrukwekkende lijst van ondertekenaars. En ook nu de brief al verstuurd is komen er nog veel steunbetuigingen binnen. Zoals net nog van Jan Terlouw. Deze brandbrief is het zóveelste signaal aan politici om de zeer dieronvriendelijke nertsenfokkerij te verbieden. Het is nu of nooit voor de nertsen.’

Karen van Holst Pellekaan: ‘Economisch gewin kan en mag niet alles rechtvaardigen: het fokken van 4,5 miljoen nertsen voor hun vacht is wreed en overbodig. De meeste Nederlanders willen dat het verboden wordt!’

Uit de brief: ‘Een fatsoenlijke samenleving vereist dat wie een dier van zijn of haar leven berooft daarvoor minimaal een zwaarwegende reden moet hebben. […] Een bontjas of bontkraagje geldt in de eenentwintigste eeuw in onze samenleving niet langer als een zwaarwegende reden. Bont wordt als een extreme vorm van misbruik van dieren beschouwd.’

In Nederland worden jaarlijks bijna 4,5 miljoen nertsen vergast. Hiermee is dit land de derde producent van nertsenbont ter wereld. De verwachting is dat van een Nederlands verbod een olievlekwerking uitgaat en steeds meer landen een verbod instellen. Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al zo’n verbod; andere landen zijn er ook mee bezig. Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een fokverbod.

Nertsen zijn ook na honderd jaar gevangenschap nog niet gedomesticeerd. Dit werd in 2007 bevestigd door onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van LNV. Nertsen in fokkerijen hebben nog steeds dezelfde eigenschappen als nertsen in het wild. Dat betekent dat ze nooit wennen aan het leven op een pelsdierenfokkerij. Recent opinieonderzoek toonde bovendien wederom aan dat een meerderheid van de bevolking (77,3%) achter een verbod op de nertsenfokkerij staat.

Lijst met alle ondertekenaars

Hans Appenzeller
Carolien van den Berg
Vincent Bijlo
Peter Blok
Jacqueline Blom
Jan Bonjer
Tamara Bos
Mette Bouhuys
Claudia de Breij
Roxane Catz
Paul Cliteur
Mike van Diem
Toon van Driel
Thierry Duval
Erno Eskens
Elsbeth Etty
Bob Fosko
Martin Gaus
Wilbert Gieske
Ronald Giphart
Maria Goos
Sander de Heer
Marijke Helwegen
Karen van Holst Pellekaan
Doesjka van Hoogdalem
Henny Huisman
Gerrit de Jager
Ellen Jens
Mijke de Jonge
Brigitte Kaandorp
Jort Kelder
Mensje van Keulen
Yvonne Keuls
Kasper van Kooten
Yvonne Kroonenberg
Gurkan Kucuksenturk
Esmee Lammers
Joram Lürsen
Geert Mak
Belinda Meuldijk
Marian Mudder
Hilmar Mulder
Jan Mulder
Marcel Musters
Charlotte Mutsaers
Theo Nijland
Paula van der Oest
Hein Offermans
Cindy Pielstroom
Emile Ratelband
Michiel Romeyn
Adelheid Roosen
Maarten van Roozendaal
Maarten van Rossem
Wim T. Schippers
Coco Schrijber
Loretta Schrijver
Jan Siebelink
Susan Smit
Huub Stapel
Jan Terlouw
Maarten Treurniet
Hans Ubbink
Georgina Verbaan
Leon Verdonschot
Annemiek Verdoorn
Sanne Vogel
Martin van Waardenberg
Guido Weijers
Dafne Westerhof
Bob Wind

Meerderheid Tweede Kamer wenst nertsenfokverbod!
CDA heeft feiten niet op een rij

10 oktober 2008

Den Haag/Amsterdam – Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over een verbod op het fokken van nertsen. Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) hadden hiertoe een initiatiefwet ingediend. Behalve SP en PvdA zelf, toonden ook GroenLinks, D66, Partij voor de Vrijheid, Partij voor de Dieren en ChristenUnie zich voorstander van een verbod. Lees verder.

Ernst Cramer, Kamerlid voor de ChristenUnie gaf aan dat de nerts niet een dier is dat je in gevangenschap kunt houden. Een verbod is daarom op zijn plaats, aldus Cramer.

Een meerderheid toonde zich voorstander van een aanvullende financiële regeling voor de nertsenfokkers. Het wetsvoorstel zoals het nu voorligt, voorziet in een overgangstermijn van tien jaar voor de sector. Dit vonden met name Partij voor de Vrijheid en ChristenUnie onvoldoende. Partij voor de Vrijheid heeft bij monde van Dion Graus, landbouwwoordvoerder van de fractie, echter aangegeven zich krachtig in te zetten voor een regeling waarin alle voorstanders van een verbod zich kunnen vinden.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont voor Dieren is verheugd dat de Tweede Kamer zich in grote meerderheid zo positief over een verbod heeft uitgelaten en bont een verwerpelijk product vindt. Ook zijn wij blij met de bereidheid van Dion Graus (PVV) om zich in te zetten voor een financiële regeling die voor alle partijen aanvaardbaar is.’

Het debat was overigens niet altijd even verheffend. Linssen: ‘Het Kamerlid van het CDA probeerde de aandacht af te leiden door triomfantelijk met een foto te zwaaien. Hierop was het deels met leer beklede interieur te zien van de auto waarmee Huisman dinsdag naar Den Haag was gekomen om de 60.000 handtekeningen te overhandigen van verontruste burgers. De CDA-politicus gaf daarmee er blijk van niet eens op de hoogte te zijn van het essentiële verschil tussen leer (een bijproduct van de zuivel- en vleesproductie) en nertsenbont (waarvoor niet-gedomesticeerde roofdiertjes in kleine kooitjes worden gestopt en na acht maanden worden vergast). Het CDA-kamerlid beschuldigde Huisman er bovendien – geheel ten onrechte! – van de staart van zijn hondje te hebben laten couperen. Het bewuste hondje was niet eens van Henny Huisman, maar van Yvonne Kroonenberg. Ook zij zou er overigens niet over peinzen een staart te laten couperen. Het toont het onvermogen van het CDA zelfs basale feiten niet te kennen. Geen wonder dat deze partij als het om dierenwelzijn gaat tientallen jaren achterloopt.’

Yvonne Kroonenberg: ‘Ik zag dat die arme Henny mijn hondje kreeg toegeschoven. Ik heb vanzelfsprekend nooit gewild dat Bonne werd gecoupeerd. Als ik het had kunnen voorkomen, had ik dat zeker gedaan. Ze was een cadeautje, vandaar dat ik de keus niet had. Ik verontschuldig me juist altijd voor het ontbreken van die staart!’

De Kamer heeft minister Verburg verzocht om op korte termijn verschillende afbouwscenario’s door te laten rekenen door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) waarin onder andere rekening wordt gehouden met een langere afbouwtermijn. Dit betekent dat het vervolg van de bespreking van het wetsvoorstel minimaal enkele weken vertraging oploopt.

BNers halen de gasmaskers uit de kast
Bont voor Dieren en Dierenbescherming: actie tegen vergassen miljoenen nertsen

25 november 2008

Amsterdam – Deze maand worden in Nederland ongeveer 4,5 miljoen nertsen vergast voor hun vachtje. Bont voor Dieren en de Dierenbescherming vroegen vandaag op de Dam in Amsterdam aandacht voor deze misstand. Onder meer de actrices Georgina Verbaan en Karen van Holst Pellekaan haalden hierbij onder veel persaandacht de gasmaskers tevoorschijn. Ook presenteerden zij een tv-spotje dat vanaf vandaag op verschillende zenders wordt uitgezonden met daarin een oproep voor een nertsenfokverbod.

Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. Volgende maand debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de bontfokkerij in Nederland te verbieden. Hoewel er een ruime Kamermeerderheid principieel voor een nertsenfokverbod is, is het nog niet zeker dat het wetsvoorstel het gaat halen. Met name ChristenUnie en Partij voor de Vrijheid twijfelen nog vanwege de afbouwregeling waarin het wetsvoorstel voorziet.

Nederland is de derde nertsenbontproducent ter wereld. De vachtjes zijn voor het overgrote deel bestemd voor het buitenland.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Met deze actie vragen we aandacht voor de miljoenen nertsen die in deze periode in Nederland in de gaskist verdwijnen. Ze worden gedood voor een overbodig modeproduct. Totaal zinloos. En dat in een land waar – gelukkig! – nauwelijks bont wordt gedragen. Bont voor Dieren en de Dierenbescherming doen een dringende oproep aan de Kamerleden om voor een verbod op de nertsenfokkerij te stemmen!’

Lot van de nertsen in handen van Partij voor de Vrijheid en Christenunie

1 december 2008

Bij de stemming over een verbod op de nertsenfokkerij geeft de stem van ChristenUnie of Partij voor de Vrijheid de doorslag. Binnenkort beslist de Tweede Kamer of het fokken en doden van nertsen voor bont wordt verboden. Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) hebben hiertoe een initiatiefwet ingediend. Behalve SP en PvdA zelf, tonen ook GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren zich voorstander van dit wetsvoorstel. Bovendien hebben Partij voor de Vrijheid en ChristenUnie zich luid en duidelijk uitgesproken voor een verbod. Deze laatste twee partijen echter willen een aanvullende financiële compensatie voor de nertsenfokkers.

Het wetsvoorstel zoals het nu voorligt, voorziet in een overgangstermijn van tien jaar voor de sector. Dit vinden met name Partij voor de Vrijheid en ChristenUnie onvoldoende. De Partij voor de Vrijheid heeft bij monde van Dion Graus, landbouwwoordvoerder, echter aangegeven zich krachtig in te zetten voor een regeling waarin alle voorstanders van een verbod zich kunnen vinden.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister Verburg verschillende afbouwscenario’s door laten rekenen door het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Hierin wordt onder andere rekening wordt gehouden met een veel langere afbouwtermijn van 15 jaar! Dit rapport is onlangs gepubliceerd. De daarin voorgestelde compensatieregeling zou inhouden dat de fokkers vanaf 2018 (het jaar dat het verbod zou ingaan) nog eens 10 jaar lang 280.000 euro per jaar zouden ontvangen – dus in totaal 2,8 miljoen. Dit onrealistische, voor de nertsenfokkers wel extreem royale scenario zou betekenen dat zij dus eerst tot 2018 mogen doorgaan met deze dieronvriendelijke, maatschappelijk niet-geaccepteerde activiteit en vervolgens door de overheid nog tot miljonair worden gemaakt!

Pamela Anderson’s brief aan Beatrix
“Bontjas is niet sexy!”

December 10, 2008

HRH Queen Beatrix
Noordeinde Palace

Your Majesty:

I’m thrilled to be visiting Holland this week not only because of the country’s charm but also because of its progressive outlook on two issues close to my heart: sex and animal rights. These topics overlap when it comes to fur: Nothing has less sex appeal than a fur coat. I was thrilled to learn from PETA and Bont voor Dieren that Holland has banned several kinds of fur farming, and I hope it will consider enacting a ban on all types of fur farming. The majority of Dutch citizens are opposed to wearing fur, and a ban on fur farming would be an enormous inspiration for other countries and animal lovers around the world. I hope my presence at the Millionaire Fair will encourage people to consider that they can have a look that kills without killing and that nobody should support gassing, strangling, or electrocuting animals—especially for a luxury item.

I hope that my next visit will be to celebrate a complete ban on fur farming in Holland.

Kind regards,

Pamela Anderson

Pamela Anderson en Hans Klok: “Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people”

12 december 2008

Amsterdam – Onder massale persaandacht vroeg actrice Pamela Anderson – samen met illusionist Hans Klok – vanochtend op Schiphol aandacht voor het dierenleed dat aan bont kleeft.
De bijeenkomst was georganiseerd door Bont voor Dieren en PETA. Tijdens de conferentie riep Anderson het Nederlandse parlement op om snel een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland.
Anderson zet zich al jaren in tegen bont. Pamela en Hans droegen beiden ons shirt met de opdruk ‘Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people’! Bont voor Dieren is in haar nopjes met deze steunbetuiging voor een nertsenfokverbod!

Per 1 juli 2009: importverbod voor bont van Kaapse pelsrobben
Bont voor Dieren verheugd over nieuw bontverbod

15 december 2008

Amsterdam – Het ministerie van LNV heeft aangekondigd dat per 1 juli 2009 er een import- en handelsverbod van kracht wordt op bont en andere producten van de Kaapse pelsrob. Bont voor Dieren heeft zich ingezet voor dit verbod en is dan ook verheugd dat het verbod er nu definitief komt. De jacht op de Kaapse pelsrob vindt plaats in Namibië. Dit is, na de zeehondenjacht in Canada, de grootste jaarlijkse slachting van zeehonden ter wereld. Er worden ieder jaar zo’n 80.000 zeehonden doodgeknuppeld en doodgeschoten voor hun vacht. Sinds verleden jaar geldt er in Nederland al een verbod op de producten van de klapmuts en zadelrob – die vooral in Canada op grote schaal worden bejaagd.

Directeur van Bont voor Dieren, Claudia Linssen: ‘Bont voor Dieren is erg verheugd dat er eindelijk een verbod is afgekondigd op bont en andere producten van Kaapse pelsrobben. De jacht op deze dieren is totaal overbodig en ook nog eens vreselijk wreed. De vachten van de Kaapse pelsrobben zijn bestemd voor de internationale catwalks.’

Toen er verleden jaar een verbod op producten van klapmutsen en zadelrobben werd afgekondigd, drong Bont voor Dieren er met succes bij toenmalig minister Veerman van LNV op aan om óók de grenzen voor de vachten van de Kaapse pelsrob te sluiten. Per 1 juli 2009 zal het verbod dan eindelijk van kracht worden.

Bont voor Dieren vindt het een goed signaal dat er weer een verbod op een bontsoort bijkomt. Nederland kent al een fokverbod voor vossen en chinchilla’s. Per 31 december 2008 gaat verder een Europees verbod op honden- en kattenbont van kracht. Bovendien buigt de Tweede Kamer zich binnenkort over wettelijk verbod op het fokken van nertsen.

Rapport toont aan: verbod nertsenfokkerij financieel haalbaar
Bont voor Dieren: “Géén excuus meer voor géén verbod”

16 december 2008

Een vandaag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau CE Delft toont aan dat een nertsenfokverbod financieel haalbaar is. Het bureau heeft becijferd dat een verbod waarbij de nertsenfokkers een afbouwtermijn van tien jaar krijgen de overheid 16,5 miljoen euro kost plus eventuele omscholings- of investeringssubsidie. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) bracht eerder naar buiten dat dit de staat 535,6 miljoen zou kosten. Het onderzoek van CE Delft werd uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren mede naar aanleiding van twijfels die waren gerezen, ook in de Tweede Kamer, over de betrouwbaarheid van het LEI-rapport.

Bont voor Dieren initieerde dit onderzoek omdat de stichting het belangrijk vond om een onafhankelijk onderzoeksbureau met kritische blik te laten kijken naar de aannames van het Landbouw Economisch Instituut. Ook vanuit de Tweede Kamer bestond behoefte aan meer onderzoek. De Kamer had daarom al een intern verificatieonderzoek door het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) laten doen naar het LEI-rapport. Dit BOR-rapport werd verleden week openbaar gemaakt en velde een streng oordeel over het LEI-rapport.

Ook CE Delft zet grote kanttekeningen bij de methodiek en uitkomsten van het LEI. Het LEI had berekend dat directe sanering 636,5 miljoen euro zou kosten, CE Delft komt in een herberekening 23% lager uit op 490,8 miljoen. En dit is dan nog een ‘worst-case-scenario’. Bij afbouw in tien of vijftien jaar zijn de verschillen nog veel groter. Afbouw in tien of vijftien jaar zou volgens het LEI respectievelijk 536 en 508 miljoen kosten, volgens CE Delft respectievelijk 16,5 en 5,6 miljoen. Die laatste bedragen zouden wel eventueel nog aangevuld kunnen worden met omscholings- en investeringssubsidie mocht de politiek dat wenselijk vinden.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Het rapport van CE Delft toont aan dat er géén excuus meer is om niet te besluiten tot een nertsenfokverbod. Een meerderheid in de Kamer heeft zich onlangs immers expliciet uitgesproken voor een verbod. Het enige punt waarop het verbod nog kan afketsen was de hoogte van de financiële vergoeding voor de nertsenfokkers. Dit onafhankelijk onderzoek toont helder aan dat het prijskaartje dat aan een verbod hangt alleszins meevalt!’

Bont voor Dieren voert mede namens Dierenbescherming een intensieve campagne en lobby voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. Afgelopen vrijdag legde Pamela Anderson namens Bont voor Dieren een statement af vóór een nertsenfokverbod. In november werden in Nederland 4,8 miljoen nertsen vergast. Nederland is hiermee de derde producent van nertsenbont ter wereld.

Europees verbod op honden- en kattenbont van kracht
Bont voor Dieren voerde intensief actie voor dit verbod

30 december 2008

Amsterdam – Vanaf 31 december 2008 is in de hele Europese Unie een import- en handelsverbod op honden- en kattenbont van kracht. Bont voor Dieren heeft jaren campagne en lobby gevoerd voor dit verbod. Eurocommissaris Kyprianou toonde zich onder de indruk van de ruim 200.000 handtekeningen en brieven van burgers die opriepen om de handel in honden- en kattenbont te verbieden. Uit eerder onderzoek van Bont voor Dieren bleek dat ook in Nederland hondenbont wordt verkocht: een verbod is daarom op zijn plaats.

Jaarlijks worden zo’n twee miljoen honden en katten op veelal afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. De katten en honden worden in Azië, voornamelijk in China, onder wrede omstandigheden gefokt in overvolle kooien of van straat geplukt. Ze krijgen weinig eten en worden mishandeld. Vervolgens worden ze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Het is bovendien geen uitzondering dat ze worden gevild terwijl ze nog in leven zijn.

Uit onderzoek van het AMC uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren, bleek enkele jaren geleden dat ook in Nederland regelmatig hondenbont wordt verkocht. Van de 93 onderzochte artikelen bleken er minstens vijf van hondenbont te zijn. Het ging onder meer om een vestje en haaraccessoire.

Claudia Linssen, directeur van Bont voor Dieren: ‘Als Bont voor Dieren zullen wij uiteraard nauwlettend in de gaten houden of er ook écht geen honden- of kattenbont meer wordt verkocht. Met het blote oog is niet te zien van welke diersoort een bontitem afkomstig is, maar als mensen een ‘verdacht’ item in de winkel zien waarvan ze vermoeden dat het wel eens de vacht van een hond of kat kan zijn, kunnen ze dat bij Bont voor Dieren melden.’

‘Bont voor Dieren roept mensen op om geen énkele bontsoort te kopen aangezien aan elk bont verschrikkelijk dierenleed kleeft.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *