Bont voor Dieren

Het merinoschaap is een van de bekendste schapenrassen in de wereld. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar. De wol heeft een zeer fijne structuur en wordt veel gebruikt voor kleding omdat deze wol niet kriebelt.

Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden. De bromvlieg legt eitjes in de achterste huidplooien van het merinoschaap waarvan de larven bij uitkomst het schaap gaan aanvreten. Dit is voor het schaap zeer pijnlijk en uiteindelijk zelfs dodelijk.

Mulesing
Om deze reden passen veel Australische boeren mulesing toe op het schaap. Mulesing is het wegsnijden van huid rond het achterwerk van een schaap. Dit gebeurt vaak zonder verdoving. De verwijderde huid zal minder snel vliegen trekken omdat er geen urine en ontlasting aan blijft hangen. Mulesing wordt vaak tegelijkertijd gedaan met het afknippen van de staarten en castratie, wat ook zonder verdoving gebeurt. Alleen in Australië, waar het probleem met de bromvlieg het grootste is, wordt mulesing toegepast.

Verbroken belofte
In 2004 hebben Australische boeren toegezegd om in 2010 te stoppen of minderen met mulesing. De industrie heeft echter hun belofte gebroken en nog steeds worden elk jaar miljoenen lammetjes gemulesed. Recente gegevens wijzen zelfs uit dat ongeveer 10 miljoen merinolammetjes elk jaar worden gemulesed.

Mulesing kan worden vermeden door bijvoorbeeld schapen met minder huidplooien te gebruiken. Sommige boeren zijn daar al op overgestapt met goede resultaten. Veel andere boeren doen dit simpelweg niet omdat ze bang zijn zo minder wol per schaap te krijgen en dus minder inkomsten krijgen.

Helaas loopt werelds grootste wolleverancier Australië nog steeds flink achter op bijvoorbeeld Nederland als het gaat om dierenwelzijn. Er bestaan nog steeds geen wettelijke eisen hoe een procedure als mulesing moet worden uitgevoerd en er is tevens geen wettelijke verplichting om pijnverdoving toe te passen. Undercover onderzoek van onze collega’s van PETA toont gruwelijke beelden van Australische schapenscheerders die de schapen zwaar mishandelen.

Let op: zeer schokkende beelden!

Wat kun jij doen?
Er bestaan kledingbedrijven die enkel met mulesing-vrije leveranciers werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn Esprit, H&M, Benetton en Vanillia. Dierenmishandeling kun je natuurlijk nooit 100% uitsluiten wanneer je producten van dieren koopt. Ook het bekende schoenenmerk UGG maakt gebruik van Australische merinoschapen. Helaas zijn zijn hun producten niet gegarandeerd mulesing-vrij en worden de merinoschapen voor UGGS niet geschoren maar geslacht; de schoen is gemaakt van de binnenstebuiten gekeerde huid van het schaap. Twijfel je of jouw kledingstuk van merinowol wel mulesing-vrij en diervriendelijk verkregen is, neem dan contact op met het betreffende kledingbedrijf. Vraag hen tevens hoe zij kunnen garanderen dat hun wol op een diervriendelijke manier is verkregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *