Bont voor Dieren

Elke bontkraag die er verkocht wordt, kost minstens één dier het leven. Soms zelfs meerdere dieren, want voor een dikke bontkraag kunnen zelfs wel vier dieren zijn gebruikt. Alleen de ruggetjes worden verwerkt in bontkragen, de rest wordt weggegooid.

Vooral het bont van wasbeerhonden, vossen, poolvossen en coyotes worden gebruikt voor bontkragen in jassen van Airforce, Woolrich Nickelson en Canada Goose. De wasbeerhonden worden grotendeels in Finland en China gefokt. Ze worden gehouden in kleine draadstalen kooien. Het draadstaal kan verwondingen en infecties bij de dieren veroorzaken. Als ze ziek worden of infecties krijgen, worden ze nauwelijks behandeld. Hierdoor sterven veel dieren in hun kooien. Na ongeveer zes maanden worden ze anaal geëlektrocuteerd of levend gevild om verwerkt te worden in bontkragen.

De coyote wordt gevangen met een wildklem, waarbij een lichaamsdeel van de coyote vast komt te zitten. Pezen en spieren scheuren daarbij letterlijk af. In sommige gevallen verliest het dier een poot en slaat verminkt op de vlucht. Verder is het soms dagen wachten tot de pelsjager het dier doodslaat of dood trapt, want zo wordt de vacht het minst beschadigd.


Jouw bontkraag

Draag je een jas met bontkraag en vermoed je dat het om echt bont gaat? Via de onderstaande links kun je zien van welk dier je bontkraag is en via de bonttest kun je checken of je bontkraag van echt of nepbont is gemaakt.

Wasbeerhonden

Coyotes

Konijnen

Poolvossen

Meer verkoop van bontkragen betekent een stijgende vraag. Om aan die vraag te voldoen worden er weer nieuwe dieren voor hun vacht gedood. Twijfel je of een bontkraag van echt bont is? Koop hem dan niet! Heb je de jas met bontkraag al gekocht? Zorg dat je bontkraag uit het straatbeeld verdwijnt en stuur hem op naar Bont voor Dieren (zie hieronder). Wij gebruiken ingeleverd bont voor educatie. Op onze bontvrijlijst kun je zien waar je bontvrij kunt winkelen.

Bont en vlees

Er wordt weleens gezegd dat bont een restproduct is van de vleesindustrie. Dit klopt niet. Via deze link kun je het artikel uit Schoolmagazine lezen.

Ben jij ook tegen bont? Steun ons dan met een gift zodat wij campagne kunnen blijven voeren tegen de bontindustrie.


Heeft u bont in huis en wilt u dit inleveren voor educatie doeleinden? Stuur het dan op naar Bont voor Dieren, Panamalaan 110, 1019 AZ AMSTERDAM.

Bont gezien? Stuur een brief naar de verkoper. Een voorbeeld van de brief vindt u hier.