Bont voor Dieren

Amsterdam

Onze gastlesdocenten worden een aantal keer per jaar uitgenodigd om bij het Kidsevent van de Dierenbescherming les te geven. Onlangs was Lin was te gast bij het Kidsevent in het dierenasiel in Amsterdam. Aan vier groepen kinderen tussen de 6 en 11 jaar heeft zij verteld welke verschillende soorten bont er zijn en waarom het geen goed idee is om een bontkraag te dragen. Hierbij maakte zij gebruik van bontkragen die aan Bont voor Dieren gedoneerd zijn. Ook deed zij samen met de in totaal honderd kinderen de Bont voor Dierenquiz. Aan het einde van de dag gingen de kinderen naar huis met een gevulde goodie bag met handtekeningenlijsten, stickers en posters. Veel dank aan Lin voor het verzorgen van de les en aan De Dierenbescherming voor het uitnodigen van Bont voor Dieren!

De foto’s hieronder zijn gemaakt tijdens een eerdere editie van Kidsevent in Amersfoort. Onze gastlesdocent Sandra heeft de kinderen alles geleerd over de herkomst van bont.


Den Haag

Actrice Miryanna van Reeden heeft samen met gastlesdocent Celina en medewerkers van Bont voor Dieren gastlessen gegeven op de zomerschool Samen10+ in Den Haag. De groepen leerlingen hebben veel geleerd over dieren en bont. Daarnaast hebben ze ook les gehad over hoe je door het voeren van campagnes je eigen idealen kan verwezenlijken. Niet alleen als grote organisatie, maar ook als individu. Deze kennis hebben de enthousiaste leerlingen direct toegepast bij het ontwerpen en bedrukken van linnen tassen. Ze maakten een ontwerp met een voor hun belangrijke boodschap.


Doorn

Onze directeur gaf een gastles aan modestudenten van het TMO. Deze enthousiaste studenten zijn de kledinginkopers van de toekomst! Het is dus erg belangrijk dat zij weten waar bont vandaan komt.


Amsterdam

Vanochtend is er weer een gastles gegeven door onze enthousiaste & goed geïnformeerde gastlesdocente Celina! De jongeren van het Jan des Bouvrie College waren nieuwsgierig en assertief, en gingen ook met ons de discussie aan. Een aantal leerlingen hadden bontkragen, van nep tot echt, en vroegen zich af of het nou echt zou helpen als die ene leerling geen bont meer zou dragen. Ja dat helpt, elke bontkraag minder in het straatbeeld is een stap in de goeie richting!! Celina schreef over haar ervaringen.


Eindhoven

Gastlesdocenten Celina en Sandra hebben deze week gastlessen verzorgd aan de leerlingen van een gesloten internaat. Samen hebben ze jongeren bereikt die normaal erg lastig contact met mensen leggen. Verschillende leerlingen hebben aangegeven dat zij anders denken over bont nu zij weten hoe het er in de bontindustrie aan toe gaat. Celina en Sandra vonden het heel erg fijn om een deel uit te mogen maken van zo een mooie ontwikkeling in hun gedachtes.


Lelystad

Onze gastlesdocent Celina heeft gastlessen gegeven op het ROC Flevoland en ze was aangenaam verrast. ‘De klassen deden leuk mee en leken oprecht geïnteresseerd. Iedereen stond wel open voor een discussie en was niet verlegen om zijn of haar mening te geven. Bedankt ROC van Flevoland!’ 


Eindhoven

22 januari was gastlesdocent Marielle te gast op het Chrystiaan Huygens College in Eindhoven om gastlessen te geven aan tweedejaars en vierdejaars vmbo-leerlingen.

De leerlingen bleken nog niet veel van bont te weten, ze schrokken van de informatie over de bontindustrie. Er was sprake van verbazing en afschuw. Een leerling riep uit: “Doen ze dit écht zo??!!”. De tweedejaars hadden verschillende meningen over bont en hebben daarover met elkaar een discussie gevoerd.


Rijswijk

Leerlingen Vanity en Mike van het Wellant College in Rijswijk vroegen bij Bont voor Dieren een gastles aan voor hun themaweek. Ze hebben bont als thema gekozen om de leerlingen in hun klas voor te lichten over het dierenleed achter bont. 4 februari jongstleden hebben gastlesdocenten Marjolijn en Vanessa een uitgebreide gastles gegeven aan de leerlingen in de klas van Vanity en Mike. Tijdens de gastles werd er uitleg gegeven over de verschillende bontkragen en de dieren waarvan deze gemaakt zijn. Alle leerlingen hebben vol interesse de gastles gevolgd en velen gaven aan dat ze niet wisten dat er zoveel dieren lijden in de bontindustrie.

Gelukkig droeg al niemand van de leerlingen in de klas bont en zullen het dan ook nooit gaan kopen en dragen! Geschrokken bekeken ze de videobeelden over hoe wasbeerhonden in China gefokt en gedood worden voor hun vacht.

“Wat ontzettend zielig!”en “Worden ze alleen gedood vanwege hun vacht?” waren een aantal uitspraken van de leerlingen na het zien van de beelden.

Vanity en Mike lieten na de les een donatiebox van Bont voor Dieren door de klas gaan. Zij zijn zo begaan met de dieren en Bont voor Dieren dat ze een mooie donatie hebben opgehaald bij hun medeleerlingen en de docent. Uiteraard zijn we hier heel erg blij mee en we zijn trots op bontgenootjes Vanity en Mike!


Maak het niet te Bont tour Rotterdam

Rotterdam, 11 december 2015 – De Maak het niet te Bont tour eindigt in 2015 in het bruisende centrum van Rotterdam. Ook deze laatste editie informeerde het team van Bont voor Dieren het winkelende publiek over het bont dat de mensen droegen. 

Het was gezellig druk op de plek waar de bus stond. Iedereen was op zoek was naar kerstkadootjes en vrijdagmiddagborrels, dus er waren veel voorbijgangers die meer informatie kregen over de herkomst hun kraag. Na het scannen van de kraag zagen vele voorbijgangers of de kraag echt of nep is. De bontscanner liet vervolgens zien van welk dier de betreffende bontkraag gemaakt is. Het blijft belangrijk om mensen goed voor te lichten, dat bleek in Rotterdam weer het geval. “Ik wist niet dat er zoveel dierenleed vooraf is gegaan aan deze kraag”, of “Het is zeker nep, want hij was echt niet duur”, een greep uit de reacties op het Binnenwegplein.

Op een vriendelijke manier werd gevraagd of de voorbijgangers, na het zien van het filmpje, de kraag af wilden doen. Een vrouw kwam haar bontkraag meteen aan het begin van de middag al inleveren. Ze had haar kraag al weken eerder afgedaan, maar wilde graag dat wij er nog iets goeds mee gaan doen. Nadat de bontkraag was verwijderd mocht men in het Fur Free Fotohokje een statement tegen bont maken. Alle foto’s zijn te vinden via ?#?maakhetniettebont.

Met de Maak het niet te Bont Tour is Bont voor Dieren in 2015 heel Nederland doorgetrokken om zoveel mogelijk mensen te informeren over het leed achter een bontkraag. Wij zijn dankbaar aan iedereen die heeft mee geholpen aan de diverse successen door het hele land. De tour is vandaag afgesloten in Rotterdam, maar hou onze sociale media en website in de gaten voor nieuwe acties in 2016!

Bont voor Dieren voert actie namens jou! Help de dieren en steun ons in de strijd tegen bont.


Maak het niet te Bont Tour in Eindhoven

Eindhoven, 4 december 2015 – Op deze mooie winterse dag was de Maak het niet te Bont Tour neergestreken in het hart van het centrum van Eindhoven. Het team van Bont voor Dieren informeerde het winkelende publiek over het bont dat de mensen droegen. 

Met Sinterklaasavond in aantocht was het erg druk in het centrum. Ook bij de bus was het daardoor gezellig druk. Na het zien van het filmpje zagen vele voorbijgangers de herkomst van het bontje dat ze droegen. De bontscanner liet namelijk zien van welk dier de betreffende bontkraag gemaakt is. Het blijft belangrijk om mensen goed voor te lichten, dat bleek in Eindhoven weer het geval. “Ik had geen idee dat de kraag echt was, hij was helemaal niet duur!”, was vaak de reactie.

Op een vriendelijke manier werd gevraagd of voorbijgangers na het zien van het filmpje de kraag af wilden doen. Met succes: meer dan de helft van de bontdragers deed de kraag af!  Nadat de bontkraag was verwijderd mocht men in het Fur Free Fotohokje een statement tegen bont maken. Alle foto’s zijn te vinden via ?#?maakhetniettebont of check hier alle selfies.

Met de Maak het niet te Bont Tour trekt Bont voor Dieren heel Nederland door om zoveel mogelijk mensen te informeren over het leed achter een bontkraag. Volgende week sluiten we de Maak het niet te Bont Tour van dit jaar af in Rotterdam.

Bont voor Dieren voert actie namens jou! Help de dieren en steun ons in de strijd tegen bont.

 


Maak het niet te Bont Tour in Den Haag

Den Haag, 27 november 2015 – Het team van Bont voor Dieren informeerde vrijdagmiddag het winkelende publiek in Den Haag over bont. Het was een koude dag, maar dat weerhield het team er niet van om bontdragers voor te lichten over het vreselijke dierenleed achter een bontkraag. 

Het was een effectieve dag: de ene na de andere voorbijganger deed de bontkraag af nadat ze een filmpje zagen over de herkomst van het bontje. De meegenomen bontscanner liet namelijk zien van welk dier de betreffende bontkraag gemaakt is. Vaak gaat het om de vacht van een coyote, wasbeerhond of konijn. Op een videoscherm is te zien in welke schrijnende omstandigheden het dier heeft geleefd, enkel en alleen voor een bontkraag.

De reacties varieerden en lieten zien dat voorlichting de belangrijkste stap is naar een bontvrije wereld. “Ik had geen idee dat de kraag echt was, hij was maar veertig euro!”, was een van de reacties. Een andere bontkraag was vast en zeker van een konijn dat toch al voor consumptie gedood was. Het team van Bont voor Dieren liet zien dat dat niet zo was: konijnenbont komt van konijnen die enkel en alleen voor hun vachtje gefokt en gedood worden. De meest gehoorde reactie was: “Ik had geen idee! Als ik dat geweten had!”

Op een vriendelijke manier werd gevraagd of voorbijgangers na het zien van het filmpje de kraag af wilden doen. Met succes: meer dan de helft van de bontdragers deed de kraag af!  Nadat de bontkraag was verwijderd mocht men in het Fur Free Fotohokje een statement tegen bont maken. Alle foto’s zijn te vinden via ?#?maakhetniettebont of check hier alle selfies.

Veel bontdragers hebben geen weet van het dierenleed dat aan hun bontje kleeft. Zo kan bijvoorbeeld 1 op de 3 bontdragers geen onderscheid maken tussen echt en nepbont. Meer dan 55% heeft zelfs geen idee van welk dier hun bontkraag gemaakt is. Daarom is het geven van voorlichting zo ontzettend belangrijk. Bont voor Dieren vindt dat iedereen moet weten wat een vreselijk leven dieren in de bontindustrie hebben, enkel en alleen voor een luxeproduct als bont.

Met de Maak het niet te Bont Tour trekt Bont voor Dieren heel Nederland door om zoveel mogelijk mensen te informeren over het leed achter een bontkraag. Volgende week staan we in Eindhoven.

Bont voor Dieren voert actie namens jou! Help de dieren en steun ons in de strijd tegen bont.


Maak het niet te Bont Tour in Lelystad

Lelystad, 20 november 2015 – Het team van Bont voor Dieren informeerde vrijdagmiddag het winkelende publiek op het Stadhuisplein van Lelystad over bont. Onze voorlichting over bont bleek ook in Lelystad hard nodig te zijn, want er liepen veel mensen langs met een kraag van echt bont!

De Maak het niet te Bont Bus stond midden op het Stadhuisplein en trok daarmee veel aandacht, waardoor veel voorbijgangers zijn voorgelicht over het leed wat aan bont kleeft. Met de speciale bontscanner konden de voorbijgangers uitvinden of hun kraag van echt of nepbont gemaakt is. Veel mensen waren in de veronderstelling dat zij nepbont dragen, dit was niet altijd het geval. Ook liet de bontscanner zien van welk dier de betreffende bontkraag gemaakt is. Vaak gaat het om de vacht van een coyote, wasbeerhond of konijn. Op een videoscherm is te zien in welke schrijnende omstandigheden het dier heeft geleefd, enkel en alleen voor een bontkraag.

Rico liet zijn bontkraag testen door de bontscanner en keek samen met zijn vriendin gespannen naar het scherm. Toen zijn bontkraag van wasbeerhondenvacht gemaakt bleek te zijn heeft hij deze er af gehaald.

Buiten diverse kragen werd er ook een hele bontjas van iemands oma ingeleverd. “Wij zijn echt tegen bont, dus de jas van oma willen we niet in huis!” Bont kan ingeleverd worden bij Bont voor Dieren zodat het als voorlichtingsmateriaal gebruikt kan worden. Bont voor Dieren gebruikt bont tijdens de gastlessen om scholieren te leren hoe ze echt van nepbont kunnen onderscheiden.

Nadat de bontkraag was verwijderd mochten deze twee dames, net als alle andere bontvrije bewoners van Lelystad, in ons Fur Free Fotohokje een statement tegen bont maken. Alle foto’s zijn te vinden via ?#?maakhetniettebont of check hier alle selfies.

Veel bontdragers hebben geen weet van het dierenleed dat aan hun bontje kleeft. Zo kan bijvoorbeeld 1 op de 3 bontdragers geen onderscheid maken tussen echt en nepbont. Meer dan 55% heeft zelfs geen idee van welk dier hun bontkraag gemaakt is. Daarom is het geven van voorlichting zo ontzettend belangrijk. Bont voor Dieren vindt dat iedereen moet weten wat een vreselijk leven dieren in de bontindustrie hebben, enkel en alleen voor een luxeproduct als bont.

Met de Maak het niet te Bont Tour trekt Bont voor Dieren heel Nederland door om zoveel mogelijk mensen te informeren over het leed achter een bontkraag.

Bont voor Dieren voert actie namens jou! Help de dieren en steun ons in de strijd tegen bont.


Maak het niet te Bont Tour in Amstelveen

Amstelveen, 13 november – Acteur Benja Bruijning trapte vrijdag op diverse sociale media kanalen onze Maak het niet te Bont voorlichtingsactie af. Het team van Bont voor Dieren trok er vrijdagmiddag op uit om het winkelende publiek in het drukke Stadshart van Amstelveen te informeren over bont. Desondanks het zonnige weer waren er helaas alweer veel bontkragen op straat te zien. Onze voorlichting over bont bleek ook in Amstelveen dus hard nodig te zijn!

Om de actie af te trappen liet Benja Bruijning met een foto zien dat hij bontvrij juist heel sexy vindt. Net als Benja konden de bewoners van Amstelveen in ons Fur Free Fotohokje ook een statement tegen bont maken. Alle foto’s zijn te vinden via ?#?maakhetniettebont of check hier alle selfies.

De Maak het niet te Bont Bus en Wally de Wasbeerhond trokken midden op het drukke Stadsplein veel aandacht, waardoor we veel voorbijgangers hebben kunnen voorlichten over het leed wat aan bont kleeft. Zo konden bontdragers met onze speciale bontscanner uitvinden of hun kraag van echt of nepbont gemaakt is. Vaak riep dit geschrokken reacties op; veel mensen bleken in de veronderstelling te zijn nepbont te dragen. Ook laat de bontscanner zien van welk dier een bontkraag gemaakt is. Vaak gaat het om de vacht van een coyote, wasbeerhond of konijn. Op een videoscherm is te zien in welke schrijnende omstandigheden het dier heeft geleefd, enkel en alleen voor een bontkraag. Hay-Lin (34) liet graag haar bontkraag testen door de bontscanner: ‘I hope it’s not real!’. Toen haar bontkraag van wasbeerhondenvacht gemaakt bleek te zijn leverde ze haar kraag graag in. Bont kant ingeleverd worden bij Bont voor Dieren zodat het als voorlichtingsmateriaal gebruikt kan worden. Bont voor Dieren gebruikt bont tijdens de gastlessen om scholieren te leren hoe ze echt van nepbont kunnen onderscheiden.

Veel bontdragers hebben geen weet van het dierenleed dat aan hun bontje kleeft. Zo kan bijvoorbeeld 1 op de 3 bontdragers geen onderscheid maken tussen echt en nepbont. Meer dan 55% heeft zelfs geen idee van welk dier hun bontkraag gemaakt is. Daarom is het geven van voorlichting zo ontzettend belangrijk. Bont voor Dieren vindt dat iedereen moet weten wat een vreselijk leven dieren in de bontindustrie hebben, enkel en alleen voor een luxeproduct als bont.

Met de Maak het niet te Bont Tour trekt Bont voor Dieren heel Nederland door om zoveel mogelijk mensen te informeren over het leed achter een bontkraag.

Bont voor Dieren voert actie namens jou! Help de dieren en steun ons in de strijd tegen bont.


Amstelveen

 Bont voor Dieren was op 1 juni uitgenodigd om een gastles over bont te komen geven aan de gymnasium brugklas van het Keizer Karel College in Amstelveen. Het bewustzijn over bont was bij een aantal leerlingen al aanwezig. De gastlesdocente Petra kon daarom ook ingaan op verschillende aspecten zoals de rol en invloed van modeproducenten, consumenten en politiek. Enkele reacties tijdens de les;

“Waarom stemmen er niet zoveel mensen op partijen die de bont industrie bestrijden, dit kan toch niet?”

“Als je in de winkel bont ziet liggen denk je niet aan wat er vooraf is gebeurt. Je ziet een mooi nieuw verpakt product, dus je denkt er niet bij na.”  

Dat mode een grote invloed heeft op het koopgedrag van consumenten, bleek uit tijdens de discussie over mode. Een leerling antwoordde dat ze zeker tegen bont is maar helaas hoort het wel in het modebeeld. Bont wordt verkocht en mensen kopen het. Dit was de start van de discussie over alternatieven zoals het dragen van nep bont of geen bont.


Hoorn

1 juni heeft onze gastlesdocent Nancy een les gegeven op het ROC Horizon College in Hoorn aan een MBO klas niveau 1.

Meteen aan het begin van de les zag de gastdocent dat een aantal leerlingen een jas met bontkraag droegen. De één had de jas gekregen, de ander had de jas gekocht hem vanwege het merk. De leerlingen hadden er nooit bij stilgestaan waar het bont op de jas vandaan kwam. Ook wisten ze niet van wat voor een dier het bont op de jas afkomstig was.“Nooit over nagedacht… “ was een van de reacties. Dat is na deze les gelukkig wel veranderd. Nadat de leerlingen hadden gezien hoe de dieren worden behandeld en gedood, riep één van de leerlingen al snel: “Ik koop voortaan dus nep!”
Tijdens de discussie na de presentatie was een van de reacties: “Als ik nu stop met bont dragen, gaan ze heus niet stoppen met zeehondjes doodmaken” en “Ja maar, hij is nu toch al dood”. Dat was een goede invalshoek om uit te leggen hoe vraag & aanbod van producten werkt. Want als een winkel met een rek vol bontkragen blijft zitten aan het einde van het seizoen, zal de winkeleigenaar deze voor volgend jaar niet opnieuw inkopen. Ons koopgedrag kan dus leiden tot het einde van de verkoop van bont.


Doorn

In de week van 15 april organiseerde het Revius Lyceum te Doorn een projectweek in het teken staat van het goede doel. Vanuit Bont voor Dieren was de gastlesdocente Marielle naar de school gegaan om een presentatie aan 60 leerlingen te geven. Marielle zag veel emotie op de gezichten van de leerlingen tijdens haar verhaal over de afkomst van bont. Leerlingen schrokken van de leefomstandigheden van dieren op bontfokkerijen en ook de zeehondenjacht heeft indruk gemaakt.

Quote leerling; “Wat zielig! Jagen ze op de pups?” Een docent maakte vervolgens de opmerking: “Maar anders eten de zeehonden toch alle vissen op..?” Marielle heeft uitgelegd dat overbevissing door de mens zorgt voor een dalende vispopulatie.

Naast de zeehond, nerts, wasbeerhond en vos kwam ook de coyote aan bot. Coyotebont wordt vaak gebruikt in jassen van o.a. Canada Goose en deze dieren worden gevangen met een wildklem. Quote leerling; “Leven ze dan nog als ze in de wildklem zitten?“. Marielle heeft toegelicht dat coyotes nog leven en proberen te ontsnappen uit die verschrikkelijke wildklem. Dan proberen ze hun poot af te bijten zodat ze weg kunnen komen.

 

Quote leerling;”Ik heb een Moscow jas met bontkraag maar ik ga thuis meteen de kraag verwijderen! Ik vind het allemaal zó zielig voor de dieren, ik wist nergens van“. Super meid!!!

Na mijn presentatie gingen de leerlingen in groepen aan de slag met het maken van een krant, film en website over bont. Donderdag 24 april was het project afgerond en presenteerden de leerlingen hun eindproducten.


Vlaardingen

Het wordt alweer warmer dus de winterjassen blijven op de kapstok hangen. Wij blijven wel gastlessen geven tot het einde van het schooljaar zodat kinderen in het aankomende winterseizoen alles over bont weten en niet per ongeluk een jas met echt bont aanschaffen. Op 17 april gaven we een gastles op het Albeda Startcollege in Vlaardingen. De gastles is gegeven door Bianca aan de eerste klas van deze MBO school. Het waren zeer oplettende leerlingen die niet veel over bont wisten maar gelukkig ook geen jassen met echt bont droegen. Dat was mooi om te zien.


Bergschenhoek

Op 2 april hebben we een gastles gegeven aan leerlingen van het Wolfert PRO in Bergschenhoek. De derde klas van de VMBO-Mavo leerlingen vonden de gastles zeer leerzaam. De kennis over bont en de bontindustrie bleek er namelijk niet te zijn. De docente heeft daarom ook goed uitgelegd wat het verschil tussen echt en nepbont is zodat ze niet per ongeluk een jas met echt bont gaan kopen.


Utrecht

Afgelopen weekend (28 & 29 maart) waren we met de auteurs Niki Smit en Mariken Jongman bij de Weekend Academie in Utrecht. Schrijfster Niki Smit heeft het boek ‘100% Fee’ geschreven en schrijfster Mariken Jongman het boek ‘Mooie Beesten’. Zij inspireerden de leerlingen na de gastles om geen echt bont te kopen. We merkten dat meer dan de helft van de leerlingen aangaven van dieren te houden. Enkelen droegen echter ook bont. Geen van hen wist dat het om echt bont ging. Ook de kennis over de dieren die voor het bont worden gefokt was niet aanwezig. De gastlessen waren dus zeer leerzaam voor deze klassen maar ook zeker een uitdaging. De kennis is overgedragen, nu nog de gedragsverandering.


Almere

 16 maart stond de Maak het niet te Bont bus in Almere Stad.  Almere bleek een stad vol bontgenoten die graag een bontvrij statement maakten met onze anti-bont selfies! Ook wisten we met onze Bontscanner veel bontdragers te informeren over het dier waarvan hun kraag gemaakt is. Veel mensen van wie we de kraag scanden waren zich niet bewust dat het om echt bont ging en gaven nadien aan geen bont meer te willen kopen. Kortom een geslaagde dag!


Santpoort-Zuid

Dinsdag 17 maart zijn we naar Santpoort-Zuid afgereisd om op Brederode Daltonschool een gastles te geven. Geen van de kinderen uit groep 7 kende het verschil tussen echt en nep bont. Ze hadden ook bontjes meegenomen dus die gingen we natuurlijk meteen samen onderzoeken. Er was zelfs een meisje die een hele nertsenjas van haar moeder mee had genomen omdat haar moeder dacht dat de jas toch nep was. Met behulpt van de bonttest kwamen de leerlingen erachter dat de jas van echt bont was. De jas met nertsenbont is uiteindelijk gedoneerd aan Bont voor Dieren om te gebruiken in gastlessen.

Quote leerling Madelon; “Ik vond alles heel interessant en leuk en goed om te weten“.


Helmond

11 maart was Bont voor Dieren te gast bij de Helicon in Helmond. Tijdens de les kreeg onze gastlesdocente Marielle interessante opmerkingen en vragen. Quote leerling; “Ik ken iemand met een bontkraag die zegt dat het ergens vandaan komt waar de dieren goed behandeld worden“. Marielle is ingegaan op het keurmerk Origin Assured van de bontindustrie.  Ook het honden- en kattenbont riep vraagtekens op. Quote leerling; “Ik heb laatst gelezen dat er in imitatiebont soms honden- en kattenbont verwerkt kan zitten. Hoe is dat mogelijk, als er een importverbod is van dit bont?”.

Voordat Marielle het eerste filmpje aanzette, vroegen de leerlingen of het om heftig materiaal ging. Niet iedereen wilde alles zien. Quote leerling;  “Ik droeg vorig jaar een echte bontkraag. Toen ik een filmpje zag over hoe dieren op fokkerijen leven, heb ik hem er meteen afgehaald. De beelden die ik nu heb gezien waren nieuw voor mij. Wat ben ik blij dat ik geen bont meer draag!”.


Haarlem

 6 maart stond Bont voor Dieren met de bus in Haarlem. Tot een uurtje of 15.00 heeft het team vooral volwassenen voorgelicht over bont. Twee vrouwen wisten niet dat ze echt bont droegen en hebben de kraag verwijderd. Later in de middag kwamen er steeds meer jongeren die de bontscanner erg interessant vonden. Enkele jongeren lieten hun kraag scannen en bekeken daarna de filmpjes over de diersoorten achter de bontkragen. Natuurlijk waren er ook een hoop mensen die onze actie steunen. Ze wilden graag een anti-bont selfie maken. Daarom hebben we een kleine selectie op dit blog gezet.


Amsterdam-West

Op 2 maart gaf onze gastlesdocente Loulou een gastles aan de leerlingen van 2A en 2B van het Meridiaan College in Amsterdam-West. Loulou vertelde ze over het gruwel achter de bont industrie en wat wij als Bont voor Dieren doen. De klas was ontzettend aangeslagen van de beelden en verhalen die ze hoorden. Ook dachten ze mee aan acties die ze konden inzetten om mensen te informeren over bont zodat het niet meer gekocht en gedragen wordt. Aan het einde van de les deelde Loulou post it’s uit waar ze hun naam, een antwoord op de prijsvraag en een quote over bont moesten opschrijven. Hier kwamen verrassende uitspraken uit:

Merve: “Ik vind dat bont echt niet kan Ik ga het niet meer kopen en andere mensen informeren”
Younes: “Ik vind dat bont niet meer verkocht mag worden!”
Faissal: “Ik vind bont nutteloos en dierenmishandeling”
Umran; “Bont is echt niet cool”
Eda “Bont is kleding voor de dieren”
Ayab “Ik vind dat er meer openbare ruimtes bont vrij moeten worden”
Nisa “Ik vind het heel erg voor de dieren, dit kan echt niet. Ik ga uw instagram account volgen en promoten zodat meer mensen gaan mee doen met de actie”


Raalte

Op 3 maart heeft Marielle een gastles gegeven aan de 4e jaars studenten van de opleiding paraveterinair in Raalte. De gastles startte met nertsenbont n.a.v. een nertsenfokkerij waar zij onlangs zijn geweest. Dit leverde een interessante discussie op. Later heeft ze het onder andere over de wasbeerhond fokkerijen gehad.  De studenten reageerden geschokt op de beelden. Quote leerling; “Iemand met gezond verstand kan dit niet doen”.

De gastles werd afgesloten met een discussie waar voor en tegenstanders met elkaar in gesprek gingen. Quote leerling;  ‘Het is wel zielig voor de dieren, maar ik vind dat bont bij mode hoort’.Quote leerling; “Ik kijk er nu anders tegenaan en ga er voortaan meer op letten als ik winkel”.


Zaandam

2 maart gaf gastlesdocente Petra een gastles op het Compaen VMBO.
In Zaandam in de wijk Westerwatering staat de school. Docente Maria heeft ons uitgenodigd om voor twee klassen van de opleiding Zorg & Welzijn in het 3e leerjaar gastlessen te geven.

De eerste groep stelde veel vragen. Zoals: Waarom gooien ze de rest van het dier weg? Wat is villen? Wat is een nerts? Wat ligt er onder de hokken van de nertsen? Poepen ze dat allemaal uit, zo’n klein diertje? De tweede groep heb ik dat heftigere Duitse filmpje laten zien en daar waren ze zeker van onder de indruk. Ze konden niet geloven dat het er echt zo aan toe ging.

Bij de eerste groep hadden 3 mensen de prijsvraag goed. Toen hebben Wigger en ik de tas verloot. En bij de tweede groep had iedereen het goed. Dus toen zijn wij ook gaan verloten.


Ede

16 februari was gastles docente Marielle bij de CNS Cavaljé basisschool in Ede. Ze heeft een een gastles gegeven aan de groepen 7 en 8 van de school. Met name de bonttest was erg succesvol. Met de bonttest kunnen leerlingen erachter komen of de bontkraag op hun jas echt of nep is. Quote Marielle; “Tijdens de les liet ik 1 leerling zijn/haar jas ophalen van de gang. We gingen samen voor de klas kijken of de kraag echt/nep was. De jas was nep dus de leerling was blij en de klas ook. Toen vroegen de andere leerlingen of zij ook hun jas mochten ophalen. We hebben samen gekeken naar de kragen. Leerlingen voelden, bliezen en keken goed wat er onder haartjes van de kraag zat. 

Dit was een van de meest interactieve gastlessen die onze gastles docente Marielle heeft gegeven.


Rotterdam

13 februari waren gastles docente Bianca en Jacqueline bij het Wellant College in Rotterdam.
Bont voor Dieren was door een docente van het college benaderd om een gastles te komen aan de eindexamenleerlingen van de school. Na het doen van de bonttest bleek niemand uit de klas echt bont te dragen! Tijdens de discussie werden de volgende dingen gezegd;

“Ik was al nooit van bont, maar nu ik dit weet al helemaal niet meer”

“Ik koop liever iets zonder bont, dat is veel mooier”

Wij zijn gevraagd om hier binnenkort weer langs te komen om ook aan de andere klassen gastlessen te komen geven.


Amsterdam-Oost

Op 12 febuari heeft Bont voor Dieren de Maak het Niet te Bont Bus tijdens Koffietijd gelanceerd. We begonnen de lanceringsdag met een item in het programma Koffietijd. Onze sympathisanten waaronder schrijfster Niki Smit, actrices Kimberly Klaver en Juliëtte van Ardenne en mode-ontwerper Michael Barnaart van Bergen vertelden waarom óók zij tegen bont zijn. Daarna gingen we gelijk door naar het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam. Nadat een van onze vrijwilligers Loulou een gastles had gegeven aan de eerste klas van de MAVO, kwamen de leerlingen naar onze voorlichtingsbus op het schoolplein.
Daar stond actrice Juliëtte van Ardenne klaar om leerlingen met bontkragen te scannen. Bij echt bont verscheen er een video van het dier, dat in de bontkraag was verwerkt, in gevangenschap.
Leerlingen die geen of nep bont droegen, hebben in de bus een anti-bont selfie gemaakt.

En dan was er nog de bontquiz. Wat weten leerlingen eigenlijk over bont? Daar kwamen ze snel genoeg achter door de quiz te doen. Natuurlijk had niet iedereen de vragen goed dus hier werd gelijk wat voorlichting on the spot gegeven.