Bont voor Dieren

Bont is wreed en onnodig, dat weet inmiddels elke onderneming. Toch wordt er willens en wetens gebruik gemaakt van de vachten van weerloze dieren die alleen worden gefokt en gedood om te eindigen als modeaccessoire. De rest van het dier wordt als waardeloos beschouwd en weggegooid.

Onze Te Bontlijst laat zien welke winkels en merken zich nog altijd schuldig maken aan deze afschuwelijke martelmode. Het is onbegrijpelijk dat zij bewust bij willen dragen aan het in stand houden van de bontindustrie en het idee blijven wekken dat bont modieus en acceptabel is.

Jij kunt helpen het verschil te maken!
Door te klikken op een onderneming op onze Te Bontlijst, stuur je een persoonlijk bericht waarin je de winkel vraagt de omslag te maken naar een bontvrijbeleid. Help mee in de strijd voor een bontvrij Nederland!

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft bontverkopende bedrijven samengevoegd op de ‘Te Bontlijst’. De ‘Te Bontlijst’ is samengesteld omdat Nederlandse bedrijven, waaronder Gaastra en Nickelson, ondanks de uitgebreide voorlichting die Bont voor Dieren hen heeft gegeven, toch doorgaan met de verkoop van bont. Zolang de bedrijven op de ‘Te Bontlijst’  echt bont blijven verkopen, roept Bont voor Dieren consumenten op om deze bedrijven te boycotten. Groupon, Kleertjes en Perry Sport kozen al voor een bontvrij beleid na publieke druk van Bont voor Dieren en haar achterban.

Caroline Pluym, fashion campaigner van Bont voor Dieren: ‘Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse bedrijven op de ‘Te Bontlijst’ hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Er is imitatiebont beschikbaar dat nauwelijks van echt te onderscheiden is, maar nog steeds werken deze bedrijven mee aan de gruwelijke marteling van wasbeerhonden, vossen en coyotes voor hun vacht.’

Het benaderen en voorlichten van bedrijven die bont verkopen leverde verschillende reacties op. Naast bedrijven die geen enkele boodschap hebben aan dierenleed in kleding, waren er ook veel bedrijven die door hun leveranciers verkeerd zijn voorgelicht. Zo wordt bijvoorbeeld uitgegaan van certificeringsystemen die geen enkele garantie geven voor dierenwelzijn. Ook de herkomst van het verkochte bont is voor veel bedrijven onduidelijk. Diervriendelijk bont bestaat niet en Bont voor Dieren daagt alle bontverkopende bedrijven uit het tegendeel te bewijzen.

Op de ‘Te Bontlijst’ staan de bedrijven die door consumenten zelf zijn getipt. Bont voor Dieren roept iedereen dan ook op om bontverkopende bedrijven door te geven via haar website bontvoordieren.nl. Daar is naast de ‘Te Bontlijst’ ook een voorbeeldbrief te vinden die naar de bedrijven kan worden gestuurd, met de mededeling dat de winkel geboycot zal worden zolang er geen bontvrijbeleid wordt gehanteerd.