Bont voor Dieren

Angorawol is afkomstig van angorakonijnen. Deze konijnen hebben door een mutatie een uitzonderlijk lange vacht. De vacht blijft groeien en in het wild zouden deze konijnen niet kunnen overleven. Het angorakonijn wordt dan ook gefokt voor angorawol dat veel gebruikt wordt in de kledingindustrie. Het meeste angorawol, zo’n 90 procent, wordt geproduceerd in China. In principe worden enkel de vrouwtjes gebruikt voor hun vacht. Mannetjes produceren minder wol en worden daarom na de geboorte gedood.

Schreeuwen van de pijn

Het scheren van de vacht is zeer dieronvriendelijk; de konijnen worden aan hun pootjes vastgebonden, waardoor zij veel stress ervaren. Meestal worden de konijnen kaal geplukt voor hun vacht, omdat er zo langere haren en dus meer wol kan worden verzameld. Dit plukken is zeer pijnlijk voor de konijnen. Undercover onderzoek liet zien dat de vacht er op hardhandige wijze helemaal wordt afgetrokken terwijl de konijnen schreeuwen van de pijn. Dit proces worden iedere drie maanden gedurende twee tot vijf jaar herhaald. De konijnen slijten hun jaren in kooien zonder goede ondergrond. Van angorakonijnen wordt beweerd dat ze in het algemeen een zeer vriendelijk karakter hebben.

crowd5

Franse campagne

Onze Franse partner OneVoice-officiel is een campagne tegen de angorakonijnfokkerijen in Frankrijk gestart. Angorakonijnen worden elke drie maanden levend geplukt terwijl zij schreeuwen van de pijn. De organisatie heeft 50.000 handtekeningen nodig en het aantal petitietekenaars is inmiddels de 40.000 gepasseerd. Help jij ook mee? Teken de petitie! #StopAngoraFrance

Heb je ergens angorawol in de winkel zien liggen en je wil de winkelier op de hoogte brengen van je bezwaar hiertegen? Je kunt daar onze voorbeeldbrief voor gebruiken.