Bont voor Dieren

Naar aanleiding van onderzoek op zes bontkragen door het Bremer Umwelt instituut hebben wij het rapport Giftig Bont gepresenteerd. Uit het onderzoek bleek dat 5 van de 6 bontkragen een te hoog gehalte aan chemicaliën bevatten. We ontvangen veel vragen van mensen die willen weten of hun bontkraag ook giftig is. Wij kunnen dat niet voor elke jas beoordelen, aangezien wij maar zes jassen hebben laten testen. Wij raden iedereen aan om contact op te nemen met de leverancier van de jas. Zij zouden deze informatie kunnen verschaffen.

Weet jij niet zeker of jij echt of nepbont draagt? Doe dan zelf de bonttest.

Bontdragers die spijt hebben dat zij bont in bezit hebben kunnen het bont naar ons opsturen of inleveren. Wij zullen dit bont gebruiken in onze gastlessen waarmee wij op scholen voorlichting geven.

Ons adres is:
Bont voor Dieren
Panamalaan 110
1019 AZ Amsterdam

Vraag & antwoord rond gif rapport Giftig Bont

Wat is er gebeurd?
Bont voor Dieren en Kassa hebben zes bontkragen van kinderjassen laten onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke chemicaliën. Het onderzoek is uitgevoerd door het gerenommeerde Bremer Umweltinstitut dat veel ervaring heeft met dit soort onderzoeken.

Om welke jassen gaat het?
Vijf onderzochte jassen zijn eind november 2015 aangeschaft in verschillende Nederlandse winkels en één jas is gekocht op de markt. Het gaat om de volgende jassen: Canada Goose Baby boys Elijah Jacket, Airforce Girl 2-pocket Classic Parka, Woolrich Girl Parka DF, Versano Milan Redwood Blauw, Nickelson Amara jr. Girl, Airforce Baby Jacket (oud model gekocht op de markt). De onderzochte jassen zijn voor kinderen met leeftijd tussen de twaalf maanden en ongeveer tien jaar oud.

Wat is er gevonden?
Alle jassen bevatten formaldehyde en ethoxylaten. Veelvuldige blootstelling aan formaldehyde kan allergieën, eczeem en overgevoeligheid veroorzaken. Ook is het, afhankelijk van de dosis en duur van de blootstelling, kankerverwekkend voor de mens. Ethoxylaten worden opgenomen via de huid en komen via het bloed in het lichaam terecht. Ze zijn goed oplosbaar in vet en stapelen zich daar op als de blootstelling voortduurt. De ethoxylaten kunnen vervolgens twintig jaar blijven zitten, en chronische effecten veroorzaken. Ethoxylaten zijn hormoon verstorend en bootsen het vrouwelijk hormoon oestrogeen na.

Zit er ook gif in bontkragen voor volwassenen?
Voor volwassenen worden dezelfde giftige stoffen gebruikt om de dierenvellen te bewerken en re gebruiken in kleding. Uit eerdere onderzoeken is dan ook gebleken dat bontkragen voor volwassenen ook schadelijke stoffen kunnen bevatten. Wel is het zo dat giftige stoffen voor kinderen een groter gevaar vormen vanwege het feit dat kinderen nog in ontwikkeling zijn, vaker sabbelen op hun kraag en een tere huid hebben die gemakkelijker giftige stoffen opneemt.

Wat gebeurt er als mijn kind bont draagt?
Hij of zij kan last krijgen van uitslag. De ethoxylaten gaan in het lichaamsvet zitten waardoor er op latere leeftijd, afhankelijk van de dosis en de duur van blootstelling, mogelijk nog ernstigere effecten op kunnen treden.

Hoe zit het met nepbont?
Er is geen onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van gifstoffen in nepbont. Het productieproces van nepbont is heel anders dan dat van echt bont.

Hoeveel formaldehyde is er aangetroffen?
De kraag van Woolrich bevat 33 mg/kg formaldehyde, bij de overige jassen ligt het gehalte tussen de 160 en 260 mg/kg.

Wat is de norm voor formaldehyde?
De speelgoedrichtlijn 2009/48/EC schrijft voor formaldehyde een norm voor van maximaal 30 mg/kg voor (onderdelen van) speelgoed gemaakt van textiel.

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. Het richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de consument. Oeko-Tex Standard 100 houdt voor textiel een norm aan van 75 mg/kg voor stoffen die in contact komen met de huid en 16 mg/kg voor baby’s.

Als een kledingstuk meer dan 120 mg/kg formaldehyde bevat, moet er volgens het ‘Warenwetbesluit formaldehyde in textiel’ uit 2001 op het label staan ‘voor eerste gebruik wassen’. Na één wasbeurt mag het kledingstuk niet meer dan 120 mg/kg formaldehyde bevatten. Bij geen van de onderzochte jassen stond dit in het label vermeld.

Waarom is het erg dat er veel formaldehyde in de kragen zit?
Veelvuldige blootstelling aan formaldehyde kan allergieën, eczeem en overgevoeligheid veroorzaken. Ook is het, afhankelijk van de dosis en duur van de blootstelling, kankerverwekkend voor de mens.

Hoeveel ethoxylaten zijn er aangetroffen?
De resultaten lopen erg uiteen. De Airforcejas van de markt bevat maar liefst 3100 mg/kg ethoxylaten. De Woolrichjas bevatte 44 mg/kg ethoxylaten, bij de andere jassen lagen de waarden tussen de 490 en 990 mg/kg.

Wat is de norm voor ethoxylaten?
De Oeko-Tex Standard 100 schrijft een norm voor van 100 mg/kg. Alleen de Woolrichjas zit binnen deze norm. De fabrikanten of importeurs van producten die meer dan 1000 mg/kg ethoxylaten bevatten moeten hun klanten en – op verzoek – consumenten inlichten de aanwezigheid van de stof en het veilig gebruik en verwijdering van het artikel. Dit is het geval met de jas van Airforce die op de markt is aangeschaft.

Waarom is het erg dat er veel ethoxylaten in de kragen zitten?
Ethoxylaten worden opgenomen via de huid en komen via het bloed in het lichaam terecht. Ze zijn goed oplosbaar in vet en stapelen zich daar op als de blootstelling voortduurt. De ethoxylaten kunnen vervolgens twintig jaar blijven zitten, waardoor er sprake is van chronische effecten. Ethoxylaten zijn hormoonverstorend en bootsen het vrouwelijk hormoon oestrogeen na, ook na langere tijd.

Zijn er al vaker dit soort onderzoeken uitgevoerd?
Ja, buitenlandse organisaties hebben hetzelfde onderzoek al eerder uitgevoerd. Ook zij troffen elke keer gifstoffen in bont aan. De resultaten van Italiaans onderzoek uit 2014 leidden ertoe dat het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid drie van de zes onderzochte kledingstukken uit de handel liet nemen.

Wat moet er nu gebeuren?
Bont voor Dieren en Kassa roepen de regering op om de volgende maatregelen te nemen:

  • Verricht nader onderzoek naar de toxiciteit van jassen met een bontkraag.
  • Leg de bewijslast voor de aanwezigheid van en gehalte aan schadelijke stoffen in bontkragen bij de producent.
  • Ga het gesprek aan met de textielsector teneinde een goede labeling en consumentenvoorlichting te bewerkstelligen.
  • Laat de NVWA handhaven op correcte labeling van het gebruik van chemicaliën in (kinder)kleding.
  • Stel eisen aan de bewerking van bont dat geïmporteerd wordt uit landen van buiten de Europese Unie.
  • Stel normen voor chemicaliën in bontkragen en haal de bontkragen die giftig zijn uit de markt.