Bont voor Dieren

Jaarlijks worden er ongeveer 2 miljoen honden en katten gedood voor de bontindustrie. In Europa hebben we inmiddels, mede dankzij Bont voor Dieren, een importverbod op honden- en kattenbont.

Bont voor Dieren werkt nauw samen met een forensische onderzoeksopleiding die honden- en kattenbont kan analyseren. Hiermee kunnen we overtreders opsporen en er voor zorgen dat deze producten niet op onze markt verschijnen. Bekijk hier een gedeelte van een uitzending van Editie NL waarin Nicole van Gemert meer vertelt over dit werk.

Vanuit de Fur Free Alliance ondersteunt Bont voor Dieren de Chinese dierenbeschermingsorganisatie ACTAsia. Zij hebben samen met Dogs Trust een rapport geschreven over honden- en kattenbont in China. Hierin wordt beschreven hoe de dieren worden gehouden, hoe ze worden geslacht en hoe het bont wordt gelabeld. Het rapport toont ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat honden- en kattenbont zonder label naar Nederland komt. Samen met de Fur Free Alliance en ACTAsia voeren wij campagne in China om deze industrie te stoppen. Wij zijn er van overtuigd dat we met educatie en voorlichting, de nieuwe generatie meer compassie kunnen tonen bij het lot van de dieren in hun land.

Sinds 31 december 2008 is er een verbod op de import en handel in honden- en kattenbont in Europa, maar omdat de douane niet al het bont dat de grens over komt controleert, is het nog steeds mogelijk dat de vacht van honden en katten ook hier in Nederland nog gewoon verkrijgbaar is.

YULIN FESTIVALhond2

Jaarlijks vindt eind juni het tiendaagse “Yulin Dog Meat Festival” plaats in China. Er worden duizenden honden gemarteld, doodgeslagen en geserveerd. Bewoners beweren dat het vlees beter smaakt als het dier eerst gemarteld is, vanwege de spierspanningen. Bewoners vinden dat er in het westen evenveel leed komt kijken bij het eten van veedieren.
De honden komen uit verschillende delen uit China, waarbij ze soms meer dan 1500 kilometer worden vervoerd, dagenlang geen water of eten hebben en verkrampt zitten in kleine houten of metalen kooien. Daarna worden ze met metalen staven geslagen, worden ze gevild en bereid om op te eten.

Ieder jaar reist onze waarneemster Nikki Botha naar China om getuige te zijn van dit festival. Door het verkrijgen en verspreiden van beeldmateriaal, kunnen wij deze wrede praktijken aan het licht brengen. Dit zorgt wereldwijd voor veel weerstand tegen het hondenfestival. Ook steeds meer inwoners van China beseffen dat dit geen Chinees gebruik mag zijn.

 

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.