Bont voor Dieren

Al 35 landen zeggen NEE tegen zeehondenbont en hebben importverboden op zeehondenproducten ingevoerd. Geen afzetmarkt betekent geen inkomsten voor de jagers en een einde aan de commerciële zeehondenjacht. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de diverse verboden.

1972 USA stelt ‘Marine Mammal Protection Act’ in met verbod op import van zeehondenproducten.

2006 Mexico en Kroatië stellen verbod in op import en export van zeehondenproducten.

2007 België, Nederland, Italië, Duitsland, Oostenrijk stellen verbod in of ondernemen stappen om verbod in te stellen op import op zeehondenproducten.

2009 Gehele EU (28 landen) stelt importverbod in op zeehondenproducten met een uitzondering voor producten afkomstig van de zelfvoorzienende jacht door Inuit en andere inheemse bevolkingsgroepen.

2011 Douane Unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland stellen verbod in op import en export van zeehondenbont van zadelrobben.

2011 Het Chinese parlement (National People’s Congress) bespreekt twee wetsvoorstellen voor een nationaal importverbod, maar stelt nog geen importverbod in.
2012
Taiwan stelt importverbod in op zeehondenproducten.

2014 Zwitserland kondigt aan zeehondenproducten te gaan verbieden (zodra WHO een positieve uitspraak doet over EU importverbod).

2014 (WHO) Wereld Handels Organisatie oordeelt dat het EU importverbod in overeenstemming is met internationale handelsregels.

 

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.