Bont voor Dieren

Vermoed jij dat er overtredingen worden begaan op een nertsenfokkerij of tijdens een nertsentransport? Meld het ons en wij schakelen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in. Dit dwingt de NVWA tot controle van het betreffende bedrijf. Dit is hard nodig om ervoor te zorgen dat de dierenwelzijnswetgeving gehandhaafd blijft.

Tot 1 januari 2024 is het in Nederland toegestaan om nertsen te fokken voor bont. Wij maken ons ernstig zorgen over het welzijn van de nertsen op de fokkerijen en gedurende de transporten. Door het naderende fokverbod is de kans groot dat de nertsenhouders niet meer willen investeren. Hierdoor kunnen de condities nog verder verslechteren op de fokkerijen.

Melding nertsenfokkerij en transport

  • Wees zo volledig mogelijk en vergeet niet de gegevens van het betreffende bedrijf te vermelden.

Wat gebeurt er met je melding?

Na je melding nemen we contact met je op om samen de klacht door te lopen. Vervolgens stellen we meteen instanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de hoogte. En blijven we deze monitoren. Indien je op de hoogte wilt blijven van het verdere verloop van je melding dan kun je dit ook bij ons aangeven.

Kan ik ook anoniem melden?

We nemen alle signalen die we ontvangen serieus. Anoniem melden kan, maar dat maakt het moeilijker om de melding snel en volledig aan de verantwoordelijke instanties over te brengen. We nemen eerst contact met je op om de klacht samen door te lopen. Bont voor Dieren zal je klacht anonimiseren en zal ook nooit je gegevens delen met derden.

Kan ik ook ongeoorloofd op het erf komen om bijvoorbeeld foto’s te maken?

Bont voor Dieren moedigt geen illegale activiteiten aan. Vaak kunnen foto’s of ander beeldmateriaal relatief eenvoudig van buitenaf vanaf een publiek terrein gemaakt worden.

Wat moet ik doen bij acuut gevaar voor de dieren?

Merk je dat er sprake is van verhongering, letsel of elk ander dierenleed dat niet kan wachten, twijfel niet en bel dan meteen het alarmnummer 144.

Om wat voor soort meldingen gaat het?

Voorbeelden van meldingen zijn kapotte kooien, zieke en/of verwaarloosde, verhongerde nertsen, te kleine kooien, urenlange transporten onder erbarmelijke omstandigheden, maar ook stankoverlast en vliegenplaag in de wijk. Stank- en vliegenplagen zijn indicaties dat er mogelijke mistanden met de nertsen zijn.

Bij twijfel altijd reageren! Bij ernstige stank- en vliegenoverlast kun je alvast ook de omgevingsdienst van de betreffende gemeente bellen.

Wie kan de melding doen?

Het kan gaan om meldingen van erfbezoekers, buurtbewoners, passanten en iedereen die zich betrokken voelt met dierenwelzijn.

 

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.