Bont voor Dieren

Maak een einde aan de wrede en dodelijke bonthandel, voordat het de volgende pandemie veroorzaakt!

Bontfokkerijen zijn een tikkende tijdbom voor het risico op pandemieën en een ramp voor dieren. We roepen wereldwijd op om de fokkerijen te verbieden. En we roepen de G20-leiders op om publiekelijk te erkennen dat bontfokkerijen moeten stoppen. Lees onze petitie hieronder en teken direct!

Handel in bont is dodelijk. Elk jaar lijden zo’n 100 miljoen dieren een vreselijk bestaan waarna ze worden gedood voor hun bont. Het overgrote deel wordt gehouden op intensieve bontfokkerijen. Dieren zoals vossen, nertsen, wasbeerhonden en chinchilla’s worden hun hele leven in kleine draadstalen kooien gehouden, voordat ze worden gedood en gevild voor zogenaamd modieuze kleding en accessoires.

Risico volksgezondheid
Deze manier van dieren houden veroorzaakt niet alleen enorm veel dierenleed, maar blijkt nu ook een ernstig risico voor de volksgezondheid te vormen. De krappe leefomstandigheden, slechte hygiëne, stress, verwondingen en ziekten, minimale veterinaire zorg en het gebrek aan genetische diversiteit zorgen ervoor dat in pelsdierfokkerijen ideale omstandigheden ontstaan voor de overdracht van virussen en de mutatie van virussen, waardoor nieuwe virusstammen kunnen ontstaan.

Honderden nertsenfokkerijen in landen als Nederland, de Verenigde Staten, Denemarken, Zweden, Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Litouwen zijn besmet met SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Op fokkerijen in Denemarken is het virus al gemuteerd tot nieuwe stammen, die op hun beurt weer mensen hebben besmet. Deskundigen op het gebied van ziektepreventie hebben hun ernstige bezorgdheid geuit. Het European Centre for Disease Prevention and Control heeft in een verslag van november 2020 verklaard dat de ontwikkeling van het virus in de nertsen de doeltreffendheid van toekomstige vaccins bij de mens zou kunnen ondermijnen. In het rapport werd ook vastgesteld dat “de voortdurende overdracht van SARS-CoV-2 in nertsbedrijven uiteindelijk aanleiding kan geven tot andere varianten van bezorgdheid”.

Tikkende tijdbom
Overheden kunnen niet op deze crisis reageren door simpelweg miljoenen dieren te doden om de nertsenhouders vervolgens weer op de oude voet verder te laten gaan. De verschrikkelijke omstandigheden op bontfokkerijen maken ze tot een tikkende tijdbom met het risico op een pandemie. Deskundigen op het gebied van ziekteoverdracht waarschuwen dat het een kwestie is van wanneer, en niet of, een ander dodelijk virus toeslaat als we dieren in deze omstandigheden blijven houden.

Wereldwijd verbod
Twintig landen hebben al actie ondernomen om het houden van dieren voor hun bont te verbieden, omdat het wreed, onnodig en niet meer van deze tijd is. In het licht van nieuw bewijs dat bontfokkerijen ook kunnen fungeren als reservoir voor dodelijke virussen en nieuwe virussen kunnen creëren, roepen we alle landen op om fokkerijen te verbieden en vragen we de leiders van de G20 om publiekelijk te erkennen dat er een einde moet komen aan de bontfokkerij.

Deze petitie maakt deel uit van een wereldwijde campagne die is geïnitieerd door Fur Free Alliance.