Bont voor Dieren

coyote

Andere naam: Prairiewolf
Wetenschappelijk: Canis latrans
Engels: Coyote
Verspreiding: Noord-Amerika
Voedsel: Herten, konijnen, muizen, vis, aas, afval
Lengte: 70 – 100 cm, staart 30 – 40 cm
Gewicht: 9 – 16 kilo
Leeftijd: Maximaal 10 jaar

De coyote is een zoogdier en één van de acht soorten binnen het geslacht Canis. Zijn naam komt van het Azteekse woord ‘coyotl’, en zijn Latijnse naam betekent ‘blaffende hond’.

De coyote is een roofdier en lijkt op de wolf. De vacht varieert van rossig-bruin tot grijsachtig.
Vooral in de schemering is de coyote actief en communiceert met blaffen, keffen, piepen en huilen. Geuren, uiterlijke kenmerken, smaak en tastzin zijn ook belangrijk. De coyote komt voor in Alaska en Midden-Amerika en leeft in kleine (hiërarchische) groepen of in zijn ééntje in het bos en op de prairie.

Coyotes eten bijna alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Bij het jagen kunnen ze over een korte afstand een snelheid van wel 64 kilometer per uur bereiken. Hij voedt zich vooral met knaagdieren en konijnen en is daardoor eigenlijk nuttig voor de boeren. Verder eet hij slangen en insecten, bessen en gras. Hij haalt zelfs vissen en kikkers uit het water. Katten, kleine honden, elanden en herten lopen ook gevaar om opgegeten te worden door een coyote. Ook scharrelt hij af en toe door het afval om eten te vinden. Bergleeuwen, grijze en rode wolven, poema’s en beren zijn vijanden van de coyote.