Bont voor Dieren

16 mei 2022 – Slechts een klein aantal Deense nertsenfokkers hebben aangegeven door te willen gaan met fokken als het verbod op nertsenbont wordt opgeheven. In 2020 moesten nertsenfokkers massaal hun dieren ruimen, omdat men vermoedde dat een Covid-19-mutatie van de dieren naar mensen kon overspringen. Sindsdien lijken maar weinig fokkers geïnteresseerd om hun productie van de pelsen te hervatten.

In november 2020 kondigde Denemarken aan dat in het land alle 15 tot 17 miljoen nertsen uit voorzorg gedood moesten worden. Dit om te voorkomen dat een mutatie van Covid-19 zou overspringen op mensen. Hierna volgde veel internationale kritiek op de beslissing.

Daarnaast had de Deense overheid tijdelijk het fokken van nertsen voor hun vacht verboden. Dit verbod is later verlengd tot ten minste 2023. Nu blijkt dat slechts een handvol producenten weer nertsenbont wil gaan verkopen als het verbod in 2023 wordt opgeheven. Er wordt helaas wel verwacht dat Griekenland, Polen en Noord-Amerika hun productie van de vachten gaan vergroten om het gat dat is ontstaan op te vullen.

De Danish Veterinary and Food Administration (FVST) heeft bekendgemaakt dat slechts dertien fokkers zich hebben aangemeld voor de overheidssteun die hen in staat zou stellen om in 2023 weer te gaan beginnen met het produceren van nertsenbont. Dit terwijl 1246 fokkers zich hebben aangemeld voor de overheidssteun die ze zal helpen om uit de industrie te stappen.

Door middel van het Europees Burgerinitiatief willen wij voorkomen dat fokkerijen de mogelijkheid hebben zich te verplaatsen. Teken ook!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.