Bont voor Dieren

Coyotebont is altijd afkomstig van wilde coyotes die gevangen worden met behulp van wildklemmen. Door intensief te jagen op coyotes wordt het biologisch evenwicht ernstig aangetast en ontstaat er een overschot aan knaagdieren en konijnen. De coyotes worden gedood omdat ze anders het vee op zouden eten. Uit onderzoeken blijkt dat dit niet helpt, door het doden van de coyotes ontstaat er een overschot aan knaagdieren en konijnen die het voedsel van het vee opeten. Er zijn goede alternatieven voor het beschermen van vee zoals hekken of het gebruik van waakhonden.

Wildklem

Zodra een dier in de klem trapt, slaan twee metalen beugels met grote kracht dicht. Een sterke veer zorgt ervoor dat de klem strak gesloten blijft. Het dier kan niet meer ontkomen. Totaal in paniek door de pijn en angst probeert hij dat meestal toch. En soms lukt het. Pezen en spieren scheuren daarbij letterlijk af. In sommige gevallen verliest het dier zelfs een poot en slaat zwaar verminkt op de vlucht. Het kan wel drie dagen duren totdat de jager terugkeert om de wildklem te controleren. Als er een coyote inzit slaat, schopt of schiet hij hem dood om zo de vacht zo min mogelijk te beschadigen. Een dier kan hier dus dagenlang in vast zitten met zijn poot, kaak of nek. Regelmatig knagen de gevangen dieren hun poot door om te ontsnappen.

Bijvangst

Een wildklem selecteert zijn slachtoffers niet. Naast de gewenste dieren met dure pelzen worden er ook veel dieren ‘per ongeluk’ gevangen. Honden, katten en soms ook runderen trappen er letterlijk in. Per gewenst dier vallen op deze manier nog eens één tot vier onbedoelde slachtoffers. ‘Rommeldieren’ noemen de jagers deze bijvangst. Zo wordt het recept voor een kraag van coyotebont: een coyote plus een tot vier andere dieren.

Verbod in Europa

In Europa begon in de jaren zeventig en tachtig het protest tegen het gebruik van de wildklem. Steeds luider werd de roep om een verbod. Deze gruwelijke klem was immers verantwoordelijk voor veel dierenleed. Bovendien bedreigde de wildklem veel beschermde diersoorten met uitsterven. In 1991 namen de Europese regeringen het protest eindelijk serieus. Er werd een wet aangenomen die het gebruik van de wildklem in de Europese Gemeenschap verbiedt. Maar helaas mag het bont dat verkregen is door wildklemmen nog steeds wel in Europa verkocht worden.

Niet effectief

Canada, de Verenigde Staten en Rusland zijn de belangrijkste landen die op grote schaal op pelsdieren jagen met wildklemmen. Jaarlijks worden in deze landen vijf miljoen dieren slachtoffer van de wildklem. Driekwart van dit bont wordt in Europa verkocht. De Europese Commissie en de Europese lidstaten zijn enorm door deze landen onder druk gezet. Daardoor is slechts een gedeelte van de nieuwe wet van kracht. De wildklem is sinds januari 1995 inderdaad in de hele Europese Unie verboden, maar het importverbod op klembont is getorpedeerd. Bont dat met wildklemmen is verkregen kan tot op de dag van vandaag gewoon in Europa en dus ook in Nederland worden verkocht.

Merken met coyotebont

Bekende merken die jassen verkopen met daaraan kragen gemaakt van het dieronvriendelijke coyotebont zijn Canada Goose, Woolrich en Circle of Trust.