Bont voor Dieren

Jaarlijks worden er ongeveer 2 miljoen honden en katten gedood voor de bontindustrie. In Europa hebben we inmiddels, mede dankzij Bont voor Dieren, een importverbod op honden- en kattenbont. Maar er bestaat nog veel onduidelijkheid omtrent de handhaving van dit verbod. Voor douane ambtenaren is het vrijwel onmogelijk (en arbeidsintensief) om met het blote oog te zeggen of bont afkomstig is van kat, hond of een ander dier. Bont voor Dieren werkt nauw samen met een forensische onderzoeksopleiding en onderzoekt met microscoop en/of DNA onderzoek bont items die verdacht veel lijken op katten/hondenbont, om overtreders op te sporen en ervoor te zorgen dat deze producten niet op onze markt verschijnen. Bekijk hier een gedeelte van een uitzending van Editie NL waarin Nicole van Gemert meer vertelt over dit werk.

De hond

De hond (Canis lupus familiaris) behoort tot de familie van de hondachtigen (Canidae). De hond is een gedomesticeerde ondersoort van de wolf, en komt op alle continenten voor. De hond fungeert voornamelijk als huisdier in gezelschap van de mens, maar wordt ook ingezet als waakdier, politiehond, hulphond, hond2jachthond, herdershond en als trekdier. De leeftijd van een hond hangt in de eerste plaats af van de grootte van het ras. Grote honden worden gemiddeld tien jaar oud en kleine hondjes gemiddeld 14 jaar. Een wereldberoemde hond is Laika, het Russische hondje dat de Spoetnik 2 bemande en daarmee de eerste ruimtehond was, en helaas tevens de eerste hond die in de ruimte omkwam.

 

De kat

De gedomesticeerde kat (Felis catus) behoort tot de familie der katachtigen (Felidae). De kat of huiskat is een van de oudste huisdieren van de mens. De oude soortnaam was Felis domesticus, welke vervangen werd door Felis catus. In het Nederlands wordt ook het woord poes gebruikt, meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat.

De levensduur van huiskatten komt ongeveer overeen met die van de andere katachtigen. Na tien jaar kan een kat als bejaard worden beschouwd. Katten sterven gemiddeld na veertien tot zestien jaar. De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar oud. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar en 1 dag oud.