Bont voor Dieren

Jaarlijks zijn ongeveer 2 miljoen honden en katten het slachtoffer van de bontindustrie, met name in China. De dieren worden gefokt of gevangen van de straat en opeengestapeld in kleine draadgazen kooitjes. Vervolgens worden de honden en katten op een gruwelijke wijze gedood en zijn in sommige gevallen nog bij bewustzijn als hun vacht wordt verwijderd. De vacht van deze dieren wordt gebruikt voor kleding en accessoires.

Vanuit de Fur Free Alliance ondersteunt Bont voor Dieren de Chinese dierenbeschermingsorganisatie ACTAsia. Zij hebben samen met Dogs Trust een rapport geschreven over honden- en kattenbont in China. Hierin wordt beschreven hoe de dieren worden gehouden, hoe ze worden geslacht en hoe het bont wordt gelabeld. Het rapport toont ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat honden- en kattenbont zonder label of fout gelabeld naar Nederland komt. Samen met de Fur Free Alliance en ACTAsia voeren wij campagne in China om deze industrie te stoppen.

Bont voor Dieren heeft speciaal een video laten maken om onze aanpak in China te illustreren. Het is een groot land met een enorme bevolking en de verschillen in cultuur met Europa zijn enorm. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we met educatie en voorlichting de nieuwe generatie meer betrokkenheid en compassie kunnen laten tonen bij het lot van dieren in hun land.

Yulin Honden Festival

Jaarlijks vindt er eind juni een festival plaats in China, dat de naam ‘festival’ niet verdient. Het is geen feest, maar een 10-dagen durende slachting, genaamd ‘Yulin Dog Meat Festival’. Het ‘festival’ vindt plaats in Yulin, provincie Guangxi, en er worden duizenden honden gemarteld, doodgeslagen en geserveerd. Lokale bewoners beweren dat de honden op humane wijze gedood worden en dat er evenveel leed komt kijken bij het eten van koeien en varkens in het westen. Maar dierenbeschermingsexperts die ter plaatse getuige waren van de gebeurtenissen spreken dit tegen; de honden worden barbaars behandeld en op afschuwelijke wijze gedood.

Tijdens de Han dynastie (220-200 v.Chr.) werden honden nog als delicatesse gegeten, maar een echte traditie is het nooit geweest: ook in China worden honden inmiddels al eeuwen als huisdieren of waakhonden gezien, maar toch wordt sinds 2009 dit ‘festival’ georganiseerd in Yulin. De honden komen uit andere delen van China en worden meer dan 1500 kilometer vervoerd, krijgen dagenlang geen water of eten, en zitten verkrampt in kleine houten kratten of metalen kooitjes. Als het hun beurt is worden ze met metalen staven op hun kop geslagen, om daarna te worden gevild terwijl andere honden erbij zitten en alles meemaken.

Yulin’s lokale autoriteiten hebben eerder bekend gemaakt dat zij het ‘festival’ niet steunen en niet betrokken zijn bij de organisatie. Het wordt omschreven als een lokaal gebruik van slechts een klein percentage van Yulin’s bevolking. De laatste jaren lijken de aantallen van gedode honden af te nemen: in 2013 waren het er nog 10.000, maar in 2014 werden er 5000 gedood en in 2015 spraken getuigen van duizend gedode honden. In de pers wordt gemeld dat de reden voor dit tijdelijke succes de internationale aandacht was via social media.

In 2016 is er namens Bont voor Dieren een waarnemer (Nikki Botha) naar Yulin gereisd om getuige te zijn van de slachting. De foto’s en videobeelden die zij gemaakt heeft van de slachting hebben wij gebruikt om mensen aan te sporen het nieuws wereldwijd te delen, en hun verontwaardiging uit te spreken. In 2014 waren berichten over Yulin op Twitter (hashtags #stopyulin2014 #stopyulinforever #nomoredogmeat), Facebook en Insta trending topic en dat heeft effect in China; mensen worden geïnformeerd, zien de beelden en beseffen dat dit geen Chinees gebruik mag zijn. De middenklasse in China is de laatste jaren flink gegroeid, de bevolking begint meer te verdienen en in de grote steden hebben steeds meer mensen huisdieren zoals honden en katten. Dat was ondenkbaar in het verleden, maar de samenleving verandert met de groei in welvaart. Deze huisdiereigenaren zijn ook tegen het festival, net als steeds meer andere Chinezen.