Bont voor Dieren

De vacht van een volwassen schaap is stijl, grijs en stug. Deze wordt gebruikt als wol voor kleding, de huid wordt verwerkt als leer. Bij de geboorte hebben de lammetjes een hele fijne, zachte, gekrulde vacht. Na drie dagen veranderen deze haren in een stugge, donkerdere en meer steile vacht. Daarom worden deze lammeren gedood wanneer ze een tot drie dagen oud zijn, ze kunnen dan nog maar net op hun poten kunnen staan.

Verschillende benamingen

Het bont van deze zeer jonge lammeren wordt verkocht onder verschillende namen zoals karakul, qaraqul, swakara, perzisch lam, persianer, astrakan. Het karakulbont uit Namibië wordt swakara genoemd, dit is de afkorting South West African karakul. Persianer is de naam voor bont uit Iran dat vroeger Perzië heette. Dit bont heeft een platte krul en zijn meestal grijs. Astrakan is vernoemd naar de Russische stad Astrachan waar vooral bont vandaan komt dat zwart van kleur is en sterk krullend haar heeft.

Voor de geboorte heeft het lam (nu nog een foetus) een lichtere, nog zachtere vacht met platliggende krullen. De vacht van deze foetus wordt verkregen door de moeder vlak voor de geboorte te doden en het lam uit de buik te snijden. Soms tot wel 15 dagen voor de natuurlijke geboorte. Omdat hierbij twee dieren gedood worden, zowel het lam als het moederschaap, is deze vacht een stuk duurder. De lammeren zijn bovendien nog zo klein dat er tot wel 30 lammeren gedood moeten worden voor 1 lange bontjas. De lijfjes zijn dan nog zo klein dat er te weinig vlees aan zit waardoor deze gewoon weggegooid worden.

Dit bont wordt verkocht onder namen als karakulcha, breitschwanz en broadtail. De laatste twee verwijzen naar de vetstaart van de schapen.

Christian Dior, Gucci, Michael Kors, Prada, Valentino, Ralph Lauren, Karl Lagerfeld, Fendi, Dolce & Gabana en Jean-Paul Gaultier gebruiken allen karakulbont voor hun ontwerpen.

Modeontwerper en groot tegenstander van bont, Stella McCartney, vergeleek het dragen van karakul bont met het “dragen van een foetus”.

Bont voor Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze gruwelijke industrie en pleit voor een importverbod zodat het dieronvriendelijke karakulbont niet meer in Nederland verkocht wordt.