Bont voor Dieren

De Vlaamse regering heeft besloten een verbod in te stellen op het fokken van nertsen. Omdat Wallonië en Brussel de nertsenfokkerijen al eerder hebben verboden, geldt er nu voor heel België een nertsenfokverbod. Bont voor Dieren is blij en opgelucht dat na een intensieve strijd door en met haar vrienden van dierenrechtenorganisatie Gaia het nertsenfokverbod een feit is: uiterlijk in 2023 moet de laatste van de 17 fokkerijen in België haar deuren sluiten.

België is het twaalfde land in de Europese Unie dat een verbod op bontfokkerijen heeft gekregen. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Noorwegen, Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Macedonië, Tsjechië, Luxemburg en natuurlijk Nederland hebben inmiddels een verbod of overgangstermijn. Vorige week was Bont voor Dieren te gast in Ierland, waar inmiddels een initiatief in het parlement ligt voor een nertsenfokverbod.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “De beweging is niet meer te stoppen. De landen volgen elkaar nu razendsnel op met maatregelen om de wrede bontindustrie te beëindigen. De recente ontwikkeling in België is ook goed nieuws in onze strijd tegen Nederlandse nertsenfokkers die hun fokkerij willen verplaatsen naar het buitenland.

Enige jaren geleden demonstreerde Bont voor Dieren samen met GAIA tegen een Nederlandse nertsenhouder die een fokkerij net over de grens wilde beginnen. Met succes: de fokkerij in het Belgische Wervik kwam er uiteindelijk niet. Het Vlaamse nertsenfokverbod snijdt nu de weg definitief af voor nertsenfokkers.

Tot het verbod in werking gaat moeten de nertsenfokkers zich aan een reeks voorwaarden houden. Zo mogen ze de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden. Ze mogen ook geen andere dieren houden dan nertsen. Op de Vlaamse bontfokkerijen worden momenteel jaarlijks meer dan 200.000 nertsen gedood. De minister voor Dierenwelzijn, Ben Weyts, heeft een bedrag beschikbaar gesteld om de fokkers te compenseren. Als een fokker besluit eerder te stoppen, krijgt hij of zij meer compensatie.

Toevallig heeft net vorige week de Nederlandse regering besloten 8 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de Nederlandse nertsenfokkers. Bont voor Dieren  roept minister Schouten op om dit geld, net als in België, beschikbaar te stellen aan nertsenfokkers die nog voor het einde van de overgangstermijn willen stoppen.