Bont voor Dieren

23 juni 2020 – Over en sluiten! Vanmiddag is in de Tweede Kamer de motie van de Partij voor De Dieren (PvdD) en de Partij van de Arbeid (PvdA) aangenomen die het beroepsmatig fokken van dieren die gevoelig zijn voor het coronavirus verbiedt. Dit betekent dat alle nertsenfokkerijen in Nederland snel moeten sluiten! Dit is prachtig nieuws voor de miljoenen dieren die nu niet onnodig door de bontindustrie zullen lijden.

Naast de PvdD en PvdA stemden GroenLinks, D66, SP, PVV, DENK, FvD, 50Plus en Groep Krol/van Kooten-Arissen voor de motie. Wij zochten Esther Ouwehand van de PvdD meteen op in Den Haag om haar te feliciteren. Esther: “Ik ben hier superblij mee! We hebben al veel te lang moeten wachten op dit nertsenfokverbod door de overgangstermijn tot 2024. Nederland had de discutabele primeur om als eerste land ter wereld corona te hebben in de nertsenfokkerij. Omdat nertsen corona kunnen krijgen en vervolgens een reservoir vormen, zijn de dieren een gevaar voor de volksgezondheid. Op basis daarvan heeft de Tweede Kamer besloten dat het aan het eind van dit jaar afgelopen moet zijn!”

Tekst gaat door onder de foto

Er is nog meer goed nieuws voor de nertsen. Er is besloten dat alle geruimde fokkerijen niet opnieuw open mogen. Ook de motie voor het in stand houden van het vervoersverbod is aangenomen. Nertsenfokkers mogen hun dieren hierdoor niet naar het buitenland vervoeren.

Directeur Sandra Schoenmakers over deze memorabele uitslag: “We zijn ontzettend blij en trots! Onze jarenlange strijd is niet voor niets geweest. Eindelijk ziet de meerderheid van onze volksvertegenwoordiging in dat het houden van dieren op industriële en massale wijze, leidt tot leed bij mens en dier. Deze sector moet de deuren daarom gelukkig zo snel mogelijk sluiten, in het belang van het dierenwelzijn én van de volksgezondheid. Wachten met het nertsenfokverbod tot 2024 was onverantwoord en onethisch geweest.”

Wat gaat er nu gebeuren
Het Kabinet moet laten weten hoe ze met de aangenomen moties omgaat. Daarbij wordt druk gezet op minister Schouten om met een verbeterde regeling te komen voor nertsenfokkers die willen stoppen. Het fokken van nertsen gebeurt altijd jaarlijks rond maart. Alle fokdieren voor dit jaar zijn dus al geboren.  Voordat er opnieuw gefokt mag worden in 2021, moet het Kabinet duidelijk maken dat de moties uitgevoerd gaan worden en dat de fok per direct niet meer mag. Dit houdt in dat ruim vijftien miljoen nertsen in Nederland een ellendig leven en een afschuwelijke dood wordt bespaard.

Onze strijd voor de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen kreeg van over heel de wereld steun. Alle 54 zusterorganisaties van de Fur Free Alliance riepen het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Volksgezondheid op niet te wachten tot 2024. Ook eisten alle organisaties in hun eigen land om opheldering over mogelijke coronabesmettingen op bontfokkerijen. Zij eisten allemaal de directe sluiting van de bontfokkerijen.

Onze strijd de afgelopen weken
Drie weken geleden werd de motie voor de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen nog afgewezen, doordat onder meer D66 tegen stemde. Het was de reden voor Bont voor Dieren en Animal Rights om gezamenlijk een protestmail te starten voor de vervroegde sluiting. Deze is inmiddels ruim 16.000 keer ondertekend. Minister Schouten maakte een week later bekend dat alle besmette fokkerijen in Brabant en Limburg geruimd zouden worden. Wij tekenden bezwaar aan tegen het ruimen. Tegelijkertijd maakten wij bekend te gaan demonstreren voor de vervroegde sluiting, tegen het ruimen oftewel vergassen van tienduizenden onschuldige dieren. Ook pleitten wij direct voor het definitief gesloten houden van fokkerijen, mocht er toch worden geruimd. De rechter wees ons bezwaar helaas af en de dagen erna werden alle bedrijven geruimd.

Twee weken geleden vond er een vijf uur durend debat plaats over het gevaar voor de volksgezondheid en het welzijn van de nertsen. Inmiddels zijn er in Nederland al zeventien fokkerijen geruimd, waarbij meer dan een half miljoen dieren zijn gedood. Ook in Denemarken verspreidt het virus zich onder de dieren op verschillende fokkerijen. In Nederland is het virus ten minste twee keer van dier op mens overgedragen. Het is niet meer dan logisch dat alle moties, waarbij eindelijk is gedacht aan het welzijn van mens en dier, aangenomen zijn!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.