Bont voor Dieren

De import van honden- en kattenbont is in Nederland niet toegestaan. Helaas wordt er in China heel anders over dit bont gedacht. Honden- en kattenbont wordt zelfs aangeboden op populaire webshops als Alibaba en AliExpress. Dit kan ook in Nederland besteld en geleverd worden. Wij zitten hier natuurlijk bovenop en hebben de NVWA om uitleg gevraagd.

Geen controle
De import van honden- en kattenbont is in Nederland niet toegestaan. Helaas wordt er in China heel anders over dit bont gedacht. Honden- en kattenbont wordt zelfs aangeboden op populaire webshops als Alibaba en AliExpress, wat in Nederland ook besteld en geleverd kan worden. Wij zitten hier natuurlijk bovenop en hebben de NVWA om uitleg gevraagd.
De import van honden- en kattenbont en van producten die dit bont bevatten is ten strengste verboden. Toch maakt de douane geen enkele melding van controles in hun handhavingsrapport van 2009 en 2010. Bont voor Dieren heeft contact opgenomen met de douane en er is ook bij hen geen informatie bekend over controles in de afgelopen jaren. En dit terwijl wij op websites zoals Alibaba en AliExpress onder andere vestjes en jassen hebben aangetroffen die gemaakt zijn van kattenbont. Deze producten worden ook aangeboden op de Nederlandse versies van deze website, wat in strijd is met het genoemde verbod om dergelijke producten op de Nederlandse markt te brengen.

Wie mag er wel ingrijpen?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben wij om opheldering gevraagd en deze zegt niet te kunnen optreden tegen buitenlandse websites en net als de douane niet de capaciteit te hebben elk postpakket te controleren.
Wij hebben de commissie van Economische Zaken verzocht om tijdens het overleg met de NVWA te vragen:
– Waarom er geen handhaving op het verbod is en waarom er geen doelgerichte controles worden uitgevoerd?
– Als zowel de douane als de NVWA niet bevoegd zijn in te grijpen, wie is dat dan wel bij het aanbod van advertenties die op de Nederlandse markt worden gebracht door online webshops?
– Om een overzicht van steekproeven en controles in de afgelopen vijf jaar.

Dit wordt uiteraard vervolgd en we houden jullie op de hoogte!