Bont voor Dieren

nerts3

Wetenschappelijk: Amerikaanse nerts (Mustela vison) en de Europese nerts (Mustela lutreola)
Engels: Mink
Soorten: 2
Verspreiding Amerikaanse nerts: Noord-Amerika, Mexico
Verspreiding Europese nerts: Oost-Europa, Noord-Azië
Voedsel: Kleine zoogdieren, vissen, krabben, insecten, vruchten
Lengte Amerikaanse nerts: 30 – 55 cm, staart 14 – 21 cm
Lengte Europese nerts: 30 – 40 cm, staart 15 cm
Gewicht Amerikaanse nerts: 0,7 – 2 kg
Gewicht Europese nerts: 0,5 – 0,800 kg
Leeftijd: 7 – 11  jaar

De nerts is familie van de otter en de hermelijn en leeft aan de randen van beken en meren. Zijn leefgebied is van één tot wel vijf vierkante kilometer groot. Nertsen zijn roofdieren die van zwemmen en duiken houden. Ze leven het liefst alleen; we zeggen dan dat ze solitair leven.

De vacht van zowel de Amerikaanse als de Europese nerts is chocoladebruin tot zwart van kleur. Ook hebben beide soorten hebben een witte vlek die loopt van de keel tot de onderlip. De Europese nerts heeft altijd een witte vlek op de bovenlip, bij de Amerikaanse nerts ontbreekt deze vaak.

De Europese nerts wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Ontsnapte of losgelaten Amerikaanse nertsen hebben de inheemse Europese nerts uit grote delen van Europa verdrongen.  Andere zeer belangrijke bedreigingen zijn vernietiging van hun omgeving door de aanleg van waterkrachtcentrales, kanalen en vermindering van waterkwaliteit door vervuiling.

Overbejaging heeft waarschijnlijk ook een rol gespeeld. Tegenwoordig worden ze (Europese Nertsen) niet meer bejaagd, maar kunnen ze nog steeds gedood worden door vallen of gif, bedoeld voor bijvoorbeeld de Amerikaanse nerts, bunzing en beverrat. In sommige gebieden vormen aanrijdingen een groot gevaar!