Bont voor Dieren

17 mei 2019 – Recent kwamen leden van de Fur Free Alliance (FFA) van over de hele wereld bij elkaar in Athene om te spreken over de wereldwijde bontindustrie en hoe deze te beëindigen. De FFA is een internationale coalitie van meer dan 50 dierenbeschermingsorganisaties en vertegenwoordigt miljoenen mensen wereldwijd die tegen de bontindustrie zijn. Natalie Wanga vertegenwoordigt Bont voor Dieren als bestuurslid in dit samenwerkingsverband.

Onze vrienden uit Oost-Europa waren ook deze keer goed vertegenwoordigd. De organisatie Loomus uit Estland bijvoorbeeld heeft afgelopen maanden een impactvolle online- en postercampagne gevoerd dankzij de steun van FFA. In deze campagne ‘My mother, not your coat’ (Mijn moeder, niet jouw jas) heeft Loomus diverse parlementsleden, hoge ambtenaarsfunctionarissen en influencers succesvol kunnen benaderen waardoor Estland nu een stap dichter is bij een nationaal bontfokverbod.

Litouwen publiceerde een rapport over nertsen in gevangenschap die uit ellende en wanhoop elkaar opaten. Dit rapport haalde de landelijke media en maakte veel los bij het publiek. Ook in Litouwen is er na jarenlange campagnes een grote doorbraak bereikt: er is nu genoeg steun vanuit het parlement om tot een bontfokverbod te komen! Op dit moment is de bontproductie al drastisch aan het dalen en zijn er bontfokkerijen gesloten.

Maar ook vanuit ons buurland Duitsland was er goed nieuws te melden: de wetgeving over bontfokkerijen is daar zo aangescherpt dat afgelopen april de laatste bontfokkerij in Duitsland dicht is gegaan. Hierbij is definitief een einde gekomen aan de bontproductie in Duitsland!

In China, de grootste bontproducent ter wereld, heeft ActAsia begin 2019 een enquête uitgevoerd onder duizend consumenten. Van de ondervraagden die bewust bontproducten kochten, wilde meer dan de helft geen bont meer kopen na geïnformeerd te zijn over de impact van de bontindustrie op dieren, het milieu en eigen gezondheid.

Tijdens diverse overleggen werd er hard gewerkt aan verdere uitwerking van bestaande strategieën zoals het Fur Free Retailer Programma. Dit initiatief van de FFA verbindt wereldwijd consumenten met meer dan duizend bontvrije kledingmerken en -winkels. Bont voor Dieren is de Nederlandse vertegenwoordiger hiervan met de Bontvrijlijst.

Bont voor Dieren ondersteunt de leden van FFA met onder andere advies. Nederland wordt gezien als voorbeeld wat betreft het nertsenfokverbod en zijn ludieke campagnes. Het in opdracht van Bont voor Dieren gepubliceerde onderzoek ‘The Environmental Impact of Mink Fur Production’ uit 2011 wordt nog in veel landen en door organisaties als referentie gebruikt. Dit hebben we allemaal kunnen bereiken dankzij uw steun en donaties.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.