Bont voor Dieren

vos3

Wetenschappelijk: Vulpes vulpes
Engels: Fox
Ondersoorten: 45 (waaronder de Poolvos)
Verspreiding: Europa, Azië, Noord-Amerika, Australië (geïntroduceerd)
Voedsel: Alleseter
Lengte: 60 – 90 cm, staart 40 cm
Gewicht: 3-11 kg
Leeftijd: Maximaal 10 jaar

De vos is familie van de hondachtigen (Canidae) en is een van de grootste roofdieren die nog vrij in Nederland voorkomt. Hij woont bijna in alle landen! Alleen in te hete woestijnen, koude toendra’s en op eilanden als IJsland zal je ze niet vinden.

Vossen jagen in hun eentje en meestal in de nacht. Hij is niet echt moeilijk met eten, want hij lust bijna werkelijk alles! Vooral bramen vindt hij erg lekker. Zijn prooien zijn meestal kleine en middelgrote prooidieren.

De vos is erg mensenschuw en in het wild krijg je hem dan ook niet vaak te zien. Ze kunnen wel tot 60 km per uur rennen.  Het hol is zelf gegraven of van een konijn of een das. Het komt voor dat vossen zelfs hun hol delen met konijnen en dassen. Een zelfgegraven hol bevindt zich meestal in een zandbank, onder een omgevallen boom, tussen boomwortels of onder rotsen, en heeft vaak twee tot vier ingangen. Een groot hol, met meerdere ingangen, wordt een burcht genoemd. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol.

Vossen hebben meestal een roodbruine vacht, maar kan ook beige tot helderrood zijn, of zilverkleurig tot zwart (vooral in de bergen) of wit (poolvos). De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de “sokken”, de onderbenen. Veel vossen hebben  witte haren rond het puntje van de staart. De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig. Grootste bedreiging voor de vos is de jacht, de bontindustrie en het verkeer.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.