Bont voor Dieren

wasbeerhond

Wetenschappelijk: Nyctereutes procyonoides
Engels: Raccoon dog
Ondersoorten: Siberische wasbeerhond; Chinese wasbeerhond en de Japanse wasbeerhond
Verspreiding: Oost-Azië
Voedsel: Muizen, amfibieën, vis, insecten, slakken, wormen, aas, vruchten en maïs
Lengte: 50-72 cm, staart 12-22 cm
Gewicht: 5-8 kg
Leeftijd: Maximaal 15 jaar

De wasbeerhond is familie van de hondachtigen  (Canidae) en wordt ook wel marterhond genoemd. Het is een roofdier die zijn naam dankt aan een opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer. Oorspronkelijk komt de wasbeerhond uit Oost-Azië, maar tegenwoordig leven er ook verwilderde exemplaren in Europa.

Deze scharrelaar is geen huisdier! Ze hebben een geelachtig bruine grondkleur. Op de kop zijn de dieren zwart met wit, de poten zijn donker evenals een deel van de staart. De wasbeerhond heeft een zwart masker rond zijn ogen. In de winter hebben ze een dikkere vacht en een vetlaag.

De wasbeerhond eet alles wat op zijn pad komt. Jagers zijn het nauwelijks. Achter een prooi aan sprinten komt zelden voor.  De belangrijkste vijand van de wasbeerhond is de wolf.

De dieren leven in waterrijke gebieden en moerassen. Zwemmen doen ze namelijk graag! In de winter houdt de wasbeerhond als het erg koud is een winterslaap en hebben ze een wintervacht. Wasbeerhonden zijn erg trouw aan elkaar en leven in paren of in kleine families. Het hol is meestal een verlaten hol van een vos of een ander dier. Ze maken hollen onder boomstammen, in dichte bosjes of tussen de rotsen. Wist je dat ze ook hun eigen latrine (wc) aanleggen?!