Bont voor Dieren

17 juni 2019 – Het afgelopen weekeinde begon goed voor dierenliefhebbers wereldwijd: Noorwegen, werelds grootste producent van vossenbont heeft officieel op 13 juni een wet aangenomen die de bontindustrie vanaf 2025 verbiedt.

Sinds januari 2018 hebben de coalitiepartijen in het land de plannen in hun regeerakkoord opgenomen. Noorwegen heeft rond 300 bontfokkerijen, waar jaarlijks 700.000 nertsen en 110.000 vossen worden gefokt om in de mode- industrie te belanden.

Net zoals in Nederland geldt er nu een overgangsfase tot alle bontfokkerijen in 2025 verplicht hun deuren moeten sluiten. Met dit verbod sluit Noorwegen zich aan bij Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Kroatië, Oostenrijk en Slovenië die al eerder een algeheel bontfokverbod hebben.

Onze collega’s van de Noorse dierenwelzijn organisatie NOAH lobbyen al drie decennia voor een verbod. Directeur NOAH en tevens dierenarts Siri Martinsen: “De Noorweegse bontindustrie is al jaren actief in het exporteren van bont wereldwijd. Een Noors verbod is een belangrijk signaal naar andere landen dat bontfokkerijen gedateerd zijn. Kennis over dierenwelzijn en dierethiek hebben de bontindustrie ingehaald. De Noorse wet opent nu deuren voor een algeheel importverbod van bont.”

NOAH is gestart met een campagne voor het importverbod en deze heeft binnen een week 10.000 handtekeningen opgeleverd. NOAH is de Noorse vertegenwoordiger bij de Fur Free Alliance waar Bont voor Dieren ook deel van uitmaakt.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.