Bont voor Dieren

Animal Rights en Bont voor Dieren voeren dinsdagmiddag 31 oktober samen actie voor de miljoenen nertsen die in november en december weer in Nederland vergast gaan worden.

In de 160 nertsenfokkerijen die in Nederland nog actief zijn worden ieder jaar opnieuw bijna 6 miljoen nertsen vergast voor hun pels. In 2024 gaat het nertsenfokverbod in en de fokkerijen hebben dus nog 6 jaar de tijd om hun bedrijf af te bouwen. Dat is nog veel te lang.

Bont voor Dieren en Animal Rights constateerden met undercoverbeelden dat er veel misstanden zijn tijdens het vergassen, los van het miserabele leven in kleine kooitjes. Op de beelden is te zien hoe nertsen hardhandig aan hun staart de gaskist in worden gesmeten. De dieren raken hard het luik van de gaskist en er wordt regelmatig mis gegooid. Ook worden de dieren in de kooien opgejaagd met een stok. De betrokken nertsenfokkers kregen op basis van deze beelden een boete opgelegd.

OPROEP

Wij trekken ons het lot van de nertsen aan en doen daarom de oproep aan de Tweede Kamerleden en de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken om alle nertsenfokkerijen in de komende vergassingsmaanden november en december streng te gaan controleren. Nertsenfokkers die betrapt worden op dierenmishandeling moeten wat ons betreft hun bedrijf sluiten zonder overgangstermijn tot 2024.

ACTIE

Paulien Edixhoven, campagnecoördinator bij Animal Rights: “We waarschuwen de overheid nu vooraf aan weer een nieuwe vergassingsronde: ga controleren, want het gaat gegarandeerd mis.”
Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Ik ken geen sector die zo schimmig is, en zijn eigen gang mag gaan als de nertsenfokkerij. Zo vragen wij al jaren om illegale uitbreidingen aan te pakken. En nu eindelijk heeft de NVWA gecontroleerd. Maar liefst 20 van de 64 gecontroleerde fokkerijen hadden illegaal uitgebreid. Onbekend is of en wat vervolgstappen hierop zijn.”

Bij de actie is een nagebouwde gaskist waarin politici en publiek via een venster kunnen zien wat de lijdensweg van nertsen in de kist is.

Voor het slagen van de actie zijn minstens 100 mensen nodig. Je kunt je opgeven via de eventpage op Facebook.

PROGRAMMA:

  • 13.00 – 15.00 uur: protestactie met speciale protestborden en spandoeken
  • 13.00 – 13.30 uur: persmoment
  • 13.30 – 14.00 uur: Kamerleden, staatssecretaris van Economische Zaken