Bont voor Dieren

BvD logo_trans

Wie zijn we?

Bont voor Dieren is een stichting die zich inzet vóór de dieren en tégen bont. Wij vinden dat je geen dieren moet doden om van hun vacht een bontartikel te maken. Het fokken en bejagen van dieren voor bont moet verboden worden. Bont is een overbodig en wreed product en niemand heeft bont nodig om zich mooi en warm te kleden. Bont voor Dieren komt op voor de miljoenen nertsen in Nederland die in krappe kooitjes zitten tot ze worden vergast en gevild. Ook wasbeerhonden, vossen, konijnen worden gefokt in kleine kooitjes om daarna anaal geëlektrocuteerd, vergast of  soms levend gevild te worden voor een bontkraag of jas. Zo mogen dieren nooit behandeld worden.

Wat doen we?

Bont voor Dieren komt in actie tegen dierenleed. Wij zetten ons in voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie. De bontindustrie is ethisch onverantwoord en kenmerkt zich door dierenleed. Benieuwd hoe we dit aanpakken? Bekijk de video:

Wij streven ernaar dat:

  • consumenten geen bont kopen of dragen
  • politici wettelijke maatregelen nemen tegen de bontindustrie
  • modeontwerpers geen bont in hun collectie gebruiken
  • winkels stoppen met de verkoop van bontproducten

Wat hebben we al bereikt?

Een greep uit onze successen die mede door de hulp van onze donateurs zijn bereikt:

  • In november 2015 werd door de rechter besloten dat het nertsenfokverbod van kracht bleef. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen in Nederland verboden.
  • In september 2014 werd de eerste politieke stap gezet om het ernstige dierenleed van angorakonijnen tegen te gaan. Bont voor Dieren heeft actief gelobbyd en publiciteit gezocht om het dierenleed van de dieren in de angorawolindustrie onder de aandacht te brengen.
  • Veel kledingzaken stopten op verzoek van Bont voor Dieren met de verkoop van bont. Voorbeelden: WE, Supertrash, Zalando en Claudia Sträter. C&A, de Bijenkorf en V&D hadden vroeger grote bontafdelingen. Ook zij zijn met de verkoop van bont gestopt.
  • Met verschillende protestacties voorkomt Bont voor Dieren uitbreidingen van de nertsenfokkerij, onder andere naar het buitenland. Zo behoedt bijvoorbeeld een actie van Bont voor Dieren en haar Poolse zusterorganisatie Otwarte Klatki voor de bouw van een mega-nertsenfokkerij in Polen. Inmiddels is België dichtbij een nertsenfokverbod, mede door een gezamenlijke actie van Bont voor Dieren en haar zusterorganisatie GAIA.
  • In juli 2009 maakte een onderzoeksteam van Bont voor Dieren beelden van de zeehondenjacht in Namibië. De beelden van Bont voor Dieren gingen de hele wereld over. Dit zette deze jacht – en de bestrijding ervan – internationaal op de kaart. Bont voor Dieren speelt een actieve rol in de internationale campagne vóór een verbod op deze jacht.

Bont voor Dieren is een door het CBF erkend goed doel.