Bont voor Dieren


Dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren onthullen beelden van een bontfokker die nertsen in de gaskist smijt. De fokker kwam al eerder in opspraak nadat er undercover beelden waren gemaakt van verwaarloosde en gewonde nertsen op twee fokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. De beide organisaties vragen zich af welke onthullingen van dierenmishandeling genoeg zijn voor de NVWA om eindelijk in te grijpen.

Smijten en porren

Op de beelden is te zien hoe een medewerker van de fokkerij met een stok de nerts in de kooi opjaagt. Aan de andere kant van de kooi staat een rokende medewerker de nerts op te wachten en pakt het dier bij de staart. Eén voor één worden de nertsen uit hun kooi gerukt en in de gaskist gesmeten. De dieren raken hard het luik van de gaskist en er wordt regelmatig mis gegooid. Ook is te zien hoe een medewerker door de kooi heen de nerts aan zijn staart grijpt zodat het dier geen kant op kan. In zijn andere hand heeft de medewerker een stok waarmee hij in de kooi port.

Misstanden tijdens vergassen

Volgens de wet moet de nertsenfokker ervoor zorgen dat de dieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard. Zo moet de nerts rustig uit de kooi gehaald worden en onder de buik worden vastgehouden. Het vastpakken aan de staart en het smijten met de nertsen is dan ook verboden. De volgende nerts mag pas in de gaskist gestopt worden als het vorige dier bewusteloos of dood is. Uit de gemaakte undercoverbeelden blijkt dat er geen enkele controle plaatsvindt of de nertsen daadwerkelijk dood zijn. Animal Rights en Bont voor Dieren hebben dan ook aangifte gedaan van deze misstanden.

NVWA inspecteert niet

Eerder brachten Animal Rights en Bont voor Dieren beelden naar buiten van nertsen met wonden aan hun poten, staart, hals of pels op de twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Op de beelden is te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi. De dieren worden aan hun lot overgelaten door de nertsenfokker. De dierenbeschermingsorganisaties verzochten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op vrijdag 2 december 2016 om deze nertsenfokkerijen direct te controleren. Nog steeds heeft er geen inspectie plaats gevonden.

Geen draagvlak voor bont

Een ruime meerderheid van de bevolking is tegen het fokken van nertsen. Dat vandaag de dag nog dieren op deze manier worden behandeld voor een onnodig luxeproduct als bont is onaanvaardbaar. Morgen beslist de Hoge Raad in de cassatie die de nertsenfokkers hebben aangespannen tegen het nertsenfokverbod. Dan zal bekend worden of de zes miljoen nertsen per jaar in Nederland gedood mogen blijven worden voor hun vacht.