Bont voor Dieren

Nieuw undercover videomateriaal legt bloot hoe dagelijks meer dan tienduizend konijnen op gruwelijke wijze worden gedood en gevild op een Chinese bontfokkerij. Op de shockerende beelden is te zien hoe de konijnen in schrijnende omstandigheden worden gehouden en op zeer gewelddadige wijze worden geslacht. Een groot deel van het bont op de Nederlandse markt is afkomstig van bontfokkerijen in China, dat geldt als grootste bontexporteur ter wereld.

De videobeelden (pas op: shockerend materiaal), die deze week werden gepubliceerd, laten zien hoe duizenden konijnen in vieze kooien worden gehouden die zo klein zijn dat de dieren niet eens rechtop kunnen staan. De draadstalen kooien, waar de konijnen hun hele leven in doorbrengen, hebben geen vaste ondergrond en zijn vaak bedekt met uitwerpselen. De inspecteurs troffen veel zieke konijnen aan op de fokkerijen die aan hun lot werden overgelaten.

konijnen op bontfokkerij in China|Cruelty Free Fashion Show in China|Konijnen in Chinees slachthuis

 

Op de beelden is verder te zien hoe de konijnen hardhandig uit de kooien worden getrokken en met een mes op hun hoofd worden geslagen om ze bewusteloos te maken. Echter, veel dieren zijn nog bij bewustzijn wanneer ze aan hun achterpoten worden opgehangen om hun keel door te snijden, om vervolgens gevild te worden. Wachtend tot ze geslacht worden kunnen de konijnen zien hoe hun soortgenoten worden gedood. De beelden tonen hoe de nog levende konijnen vaak trillen van angst terwijl ze hun brute einde tegemoet gaan.

 

Desondanks groeiende bewustwording over bont onder jonge Chinese consumenten is de bontindustrie in China helaas fors gegroeid in recente jaren, mede door de grote vraag vanuit westerse landen zoals Nederland. Bont voor Dieren maakt zich hard voor een importverbod op producten van extreem dierenleed. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren:

‘Er is geen plek voor extreme dierenmishandeling in het Nederland van de 21e eeuw. Geen enkel dier verdient het om zoveel te moeten lijden voor een luxeartikel als bont. Helaas beperkt het extreme dierenleed van dieren in de bontindustrie zich niet tot China. Talloze onderzoeksrapporten tonen aan dat ernstig dierenleed onlosmakelijk verbonden is met de bontindustrie, waar dan ook.’

De barbaarse praktijken in het slachthuis, door de inspecteurs ‘House of Horrors genoemd, werden ontdekt tijdens een inspectie van onze partnerorganisatie Humane Society International (HSI). Bont voor Dieren is samen met HSI lid van de Fur Free Alliance, een internationaal samenwerkingsverband van 40 organisaties die zich samen inzetten tegen bont. De bewustwording in China over de gruwelijkheden van de bontindustrie staat hoog op de agenda. Zo ondersteunde de Fur Free Alliance vorig jaar de grootschalige Fur Free China campagne. De jaarlijkse bewustwordingscampagne omhelst talloze evenementen in verschillende provincies door heel China, waaronder bijvoorbeeld de succesvolle Cruelty Free Fashion Show. Daarnaast ondersteunt Bont voor Dieren dit jaar een grote billboard-campagne in China.

 

Help ons een einde te maken aan de gruwelijke bontindustrie in China, klik hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *