Bont voor Dieren

1 december 2020 – Op vier Nederlandse nertsenfokkerijen zijn op dit moment daadwerkelijk nog nertsen aanwezig, meldde minister Carola Schouten gister in de Tweede Kamer. De verwachting is dat deze dieren uiterlijk eind volgende week worden afgemaakt om hun vacht, waardoor er vanaf dan geen nertsen meer in Nederland zijn.

Omdat er steeds corona uitbraken waren op nertsenfokkerijen besloot het kabinet eerder dit jaar dat er zo snel mogelijk een einde moest komen aan de bontfokkerij in Nederland. Oorspronkelijk zou dat verbod pas in 2024 ingaan, maar vanwege de gevaren voor de volksgezondheid werd dat vervroegd naar begin volgend jaar. De bedrijven mochten nog wel het fokseizoen afmaken.

Oppositiepartijen vonden dat Schouten met dat besluit nog een te groot risico nam en wilden dat de nog overgebleven fokkerijen zo snel mogelijk geruimd zouden worden. Dat is wel gebeurd met bedrijven waar corona is geconstateerd.

Maar de minister zei gisteravond in de Kamer dat dat niet nodig is, nu bijna alle bedrijven al zijn gestopt. Dat is sneller gegaan dan gedacht. De vier die nog wel in bedrijf zijn, zullen naar verwachting volgende week klaar zijn met vergassen en dan zijn daar ook geen dieren meer.

Volgens Schouten hebben de fokkers geen dieren achtergehouden voor de fok. Dat zou ook zinloos zijn, omdat ze vanaf volgend jaar toch niet meer mogen fokken met nertsen voor de vacht. Ze krijgen wel een overbruggingsvergoeding tot 2024, om zich te kunnen oriënteren op een nieuwe baan.

Voor het verbod moet wel de wet worden gewijzigd. In de Tweede Kamer is daar ruim voldoende steun voor. Binnenkort moet ook de Eerste Kamer zich er nog over uitspreken.

Een eind aan de bontfokkerij in Nederland, betekent geen eind aan onze strijd tegen de wrede industrie. Bont mag namelijk nog steeds worden geïmporteerd en verkocht. Teken hier ons burgerinitiatief.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.