Bont voor Dieren


Het Kroatische bontfokverbod staat onder grote druk na een intensieve lobby van bontfokkers. Na een overgangsperiode van 10 jaar zou het bontfokverbod dit jaar volledig in werking treden in Kroatië. Op het laatste moment hebben de Kroatische bontfokkers hier een stokje voor weten te steken, op een nogal eigenaardige manier. Chinchillafokkers hebben politici namelijk zover gekregen om een uitzondering voor chinchilla’s in de wet voor te stellen. Paradoxaal, aangezien chinchilla’s de enige dieren zijn die in Kroatië worden gehouden op bontfokkerijen. Bont voor Dieren deed per brief een dringend verzoek aan de Kroatische Minister van Landbouw om voet bij stuk te houden en het bontfokverbod te handhaven. Ook initiatiefnemer van het Nederlandse nertsenfokverbod, Tweede-Kamerlid Henk van Gerven, schreef een brief.

Met de beslissing voor een bontfokverbod in 2007 was Kroatië, samen met Nederland en Groot-Britannië, één van de voorlopers op het gebied van dierenwelzijn in Europa. Net voor de inwerkingtreding van het volledige fokverbod dit jaar – na een 10-jarige transitieperiode – lijkt het er nu op dat de Kroatische overheid het bontfokverbod volledig van tafel gaat vegen. De aanpassing van de Kroatische dierenbeschermingswet, waar het verbod deel van uitmaakt, wordt deze maand besproken in de daarvoor aangewezen commissie. Samen met onze internationale partnerorganisaties van de Fur Free Alliance doe we er alles aan om de druk op de Kroatische regering op te voeren zodat de oorspronkelijke wet in stand wordt gehouden.

Onze Kroatische partnerorganisatie Animal Friends Croatia heeft een petitie opgezet om de regering duidelijk te maken dat bont niet acceptabel is. Teken de petitie hier!

In Nederland werd in 1997 gekozen voor een verbod op het fokken van chinchilla’s (en vossen) met een overgangstermijn van 11 jaar. Toch mag bont van chinchilla’s in Nederland nog gewoon verkocht worden. Bont voor Dieren pleit voor een importverbod op chinchillabont zodat het ook niet meer in Nederlandse winkels verkrijgbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.