Bont voor Dieren

Vandaag heeft het Tsjechische Parlement ingestemd met een bontfokverbod per 2019. Als de senaat volgende maand ook instemt is het verbod definitief. Daarmee komt er een einde aan het lijden van 20.000 vossen en nertsen per jaar. Met maar liefst 132 stemmen voor een verbod en slechts 9 tegen verwacht Bont voor Dieren geen problemen en feliciteert ze haar Tsjechische zusterorganisatie Svoboda zvírat van harte met deze fantastische overwinning.

Onacceptabel
Bont voor Dieren was afgelopen oktober te gast in het Tsjechische Parlement om te vertellen over het Nederlandse fokverbod en de weg daar naartoe in het parlement. Het bontfokverbod is dan ook net als in Nederland gebaseerd op de ethische overtuiging dat het doden van dieren enkel voor hun vacht onacceptabel is en onnodig dierenleed veroorzaakt. De wet is wel strenger dan in Nederland: het gaat per 2019 in.

Vele jaren gedebatteerd
In Tsjechie werd al vele jaren gedebatteerd over een verbod op de bontfokkerijen. Er zijn er momenteel negen, maar bontfokkers uit landen waar de fokkerij inmiddels verboden is, zoals Nederland, hebben hun zinnen gezet op landen in Oost-Europa. Om dat tegen te gaan moest haast worden gemaakt met het verbod en heeft Bont voor Dieren samen met de wereldwijde Fur Free Alliance Tsjechie financieel gesteund.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: ”Vanaf het moment dat het Nederlandse nertsenfokverbod werd aangenomen zijn we ervan overtuigd geweest dat het verbod door andere landen in Europa overgenomen zou worden. De nertsenfokkers daarentegen hebben altijd beweerd dat de fokkerijen zich eenvoudigweg zouden verplaatsen. Steeds weer blijkt echter dat wij gelijk hebben: bontfokkerijen zijn niet meer van deze tijd!”

Belgie en Duitsland
Eerder deze week kondigde de Vlaamse minister van dierenwelzijn aan nog dit jaar met een Belgisch bontfokverbod te komen. Duitsland besloot de regels voor nertsenfokkerijen zo streng te maken dat het houden van deze dieren binnen vijf jaar onmogelijk wordt. De meest actuele stand van zaken met betrekking tot fokverboden in Europa vind je hier.

Bont voor Dieren reist door heel Europa om andere landen te overtuigen van een bontfokverbod. Help ons om de rest van Europa te overtuigen om bontfokkerijen te verbieden! Doneer hier!