14 juli 2025 – Het is al even geleden, maar wij werken er nog iedere dag aan. We hebben het natuurlijk over het succesvolle Europese burgerinitiatief Fur Free Europe dat in juni 2023 werd aangeboden aan de Europese Commissie. Deze maand staan enkele belangrijke gebeurtenissen op de agenda, die grote invloed kunnen hebben op de uitkomst van het burgerinitiatief. We brengen je graag kort op de hoogte.
Wat doet de Europese Commissie met het Europees burgerinitiatief?
Een burgerinitiatief is een officieel instrument, waarmee burgers de Europese Commissie kunnen oproepen om actie te ondernemen rondom een specifiek thema. Als zo’n initiatief minstens één miljoen geldige handtekeningen uit ten minste zeven verschillende EU-landen verzamelt, moet de Commissie het onderwerp serieus overwegen. Meer dan 1,7 miljoen Europese burgers ondertekenden het initiatief voor een bontvrij Europa, met een duidelijke boodschap: verbied de bontindustrie binnen de EU. Of de Europese Commissie de bontindustrie inderdaad verbiedt, hangt nog zeer in het midden.
Een succesvol initiatief betekent namelijk nog niet automatisch dat de Commissie ook overgaat tot uitvoering van de wensen van het initiatief. Dit komt doordat het burgerinitiatief geen bindende werking heeft. Wél is de Commissie verplicht om te reageren en zal er een wetsvoorstel of een evaluatie worden voorbereid.
Hoewel het al meer dan twee jaar geleden is dat het Fur Free Europe Initiatief aan de Commissie werd aangeboden – en het bontfokverbod er nog niet is – buigt Brussel zich wel degelijk over het initiatief. De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij in maart 2026 met een wetsvoorstel komt.
De verwachting is dat de Europese Commissie in maart 2026 een wetsvoorstel presenteert als reactie op het burgerinitiatief. Wat daar precies in zal staan, bijvoorbeeld of er echt een algeheel verbod op de bontfokkerij in de EU komt, is nog niet bekend. In de tussentijd spelen er wel al belangrijke zaken die van invloed zijn op de inhoud van het wetsvoorstel.
Europees agentschap EFSA doet onderzoek
De EFSA (de Europese voedselveiligheidsautoriteit) heeft de afgelopen maanden onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek verricht naar het dierenwelzijn van dieren in de bontindustrie. Dit onderzoek richtte zich op de levensomstandigheden van nertsen, vossen, wasbeerhonden en chinchilla’s op Europese bontfokkerijen. De EFSA onderzoekt of de welzijnsomstandigheden verbeterd kunnen worden, of dat het houden van deze dieren voor bont eigenlijk helemaal niet te verenigen is met goed dierenwelzijn.
De uitkomsten van dit onderzoek worden medio juli 2025 verwacht, deze maand dus. Daarna zal de EFSA een advies uitbrengen aan de Europese Commissie. Dat advies kan zwaar meewegen bij het opstellen van het wetsvoorstel. Zal de EFSA adviseren dat de welzijnsstandaarden van de dieren in de bontindustrie verhoogd kunnen worden, of – zoals Bont voor Dieren en veel andere organisaties willen – zal zij adviseren om de gehele bontindustrie te verbieden?
Bont voor Dieren wacht het advies van de EFSA met veel belangstelling af.
Call for Evidence geopend voor alle stakeholders
Naast het EFSA-onderzoek is er nog een belangrijk instrument dat invloed heeft op het wetsvoorstel: de zogenaamde Call for Evidence. Dit is een soort internetconsultatie, waarbij iedereen die betrokken is of kennis heeft – zoals wetenschappers, dierenartsen, ngo’s, maar ook vertegenwoordigers van de bontindustrie – de kans krijgt om een reactie te geven.
Voor het Fur Free Europe-initiatief is deze Call for Evidence gestart op 4 juli 2025, en het is mogelijk om te reageren tot 1 augustus 2025.
Ook Bont voor Dieren zal een uitgebreide reactie insturen, samen met andere organisaties uit de Fur Free Alliance. In die reactie zullen we onder andere duidelijk maken:
- dat het garanderen van het welzijn van dieren, die van nature in het wild voorkomen, in deze industrie onmogelijk is;
- dat de bontindustrie milieuvervuilend is;
- dat de economische waarde van de sector in de Europese Unie onvoldoende is.
We hopen dat de Commissie overtuigd raakt van de noodzaak om de bontindustrie en bontproducten op de markt te verbieden. Het is de hoogste tijd dat dieren niet langer moeten lijden voor luxeproducten als bont.
Tot slot
De komende maanden zijn belangrijk voor de toekomst van miljoenen dieren. Wij houden je natuurlijk op de hoogte van alle nieuwe stappen. Houd onze website en de socials in de gaten.
Samen maken we het verschil voor een bontvrij Europa!