Bont voor Dieren

10 juli 2020 – Vandaag hebben wij samen met Animal Rights een brief gestuurd naar minister Schouten en minister De Jonge betreffende de aangenomen motie van het fokverbod. In deze brief spreken wij onze verbijstering en afschuw uit over het niet uitvoeren van de aangenomen motie.

Op 23 juni is in de Tweede Kamer de motie van de Partij voor de Dieren en de Partij van de Arbeid aangenomen, die het beroepsmatig fokken van dieren gevoelig voor het coronavirus verbiedt. Dit zou betekenen dat alle nertsenfokkerijen in Nederland snel moeten sluiten.

Ruim een week later gaf het kabinet aan nog niet van plan te zijn om een direct verbod op het fokken van nertsen in te stellen. Minister Schouten en De Jonge willen aan het eind van het jaar bepalen of het fokverbod dan nog steeds nodig is. Ook komt het kabinet pas in augustus met een stoppersregeling.

Klik op de brief om te lezen

Gisteren heeft de Rijksoverheid twee nieuwe besmettingen vastgesteld bij nertsenfokkerijen. Het gaat om een bedrijf in Ospel (met 6.400 moederdieren) en een bedrijf in Vredepeel (met 12.500 moederdieren). De besmettingen zijn aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringsysteem, waarmee wekelijks dode dieren worden getest op het virus. De twee bedrijven worden wederom zo snel mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 22 nertsenfokkerijen in Nederland besmet verklaard. Wij verwachten dat de verantwoordelijk ministers nu eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen en de juiste stappen gaan ondernemen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.