Bont voor Dieren

2 juni 2022 – Bulgarije verbiedt het fokken en importeren van Amerikaanse nertsen. Het verbod, dat is ingevoerd om de inheemse biodiversiteit te beschermen, zal leiden tot de sluiting van de laatst overgebleven nertsenfokkerij in het land.

De Bulgaarse minister van Milieu Borislav Sandov kondigde vorige week het verbod op het fokken en het importeren van Amerikaanse nertsen aan. De Amerikaanse soortgenoot van de inheemse nerts veroorzaakt grote schade aan de inheemse natuur van Bulgarije. De minister: “Na de openbare discussie en de meningen op alle ontvangen opmerkingen, heb ik de definitieve vaststelling voor dit verbod ondertekend. De voorwaarden op de enige fokkerij in Bulgarije zijn ongunstig, waardoor nertsen recentelijk in natuurgebieden terecht zijn gekomen waar ze schade veroorzaken.

Wilde populaties
Introductie van de Amerikaanse nerts door ontsnapping uit fokkerijen heeft niet alleen in Bulgarije, maar ook in andere Europese landen veel schade aangebracht aan inheemse soorten. Sinds de invoering van nertsenfokkerijen zijn er in meer dan twintig landen wilde populaties Amerikaanse nertsen geteld. De schade aan de natuur is van grote omvang. Bovendien vormt de buitenlandse variant een grote bedreiging voor het voortbestaan van de Europese nertsenpopulaties.

Einde nertsenbont
Het einde van de productie van nertsbont in Bulgarije is een enorme overwinning voor dieren en een weerspiegeling van de internationale ontwikkelingen. Vanwege ethische, milieu- en welzijnszorgen, hebben meer dan twintig Europese landen wetgeving ingevoerd om de bontfokkerijen te beëindigen of te beperken.

Uiteraard juichen wij het besluit van de Bulgaarse minister om de nertsenhouderij in het land te verbieden toe. Het is een overwinning voor dierenwelzijn en ook voor de inheemse biodiversiteit. Uiteraard is een volgende stap om de wetgeving uit te bereiden naar alle dieren die voor bont worden gehouden.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.