Bont voor Dieren

13 oktober 2019 – Bont voor Dieren en andere dierenbeschermingsorganisaties rond de wereld reageerden verheugd op het nieuws dat Californië als eerste staat in de VS vanaf 2023 een verbod heeft op productie en verkoop van bont. Afgelopen nacht heeft gouverneur Newson de wet ondertekend.

“Californië loopt voorop als het gaat om dierenrechten”, sprak Newsom. Volgens hem zijn de nieuwe verboden daar een logisch gevolg van. Het bontverbod geldt overigens niet voor tweedehands bont, of voor bont dat wordt gebruikt voor religieuze of traditionele doeleinden. Overtreders van de nieuwe wet kunnen rekenen op boetes tot duizend dollar.

Natalie Wanga van Bont voor Dieren: “we volgen al geruime tijd de ontwikkelingen in Californië en de rest van de VS. Los Angeles en San Francisco hadden al een verbod. Dat het nu op staatsniveau gebeurt kunnen we alleen maar toejuichen. Hiermee geeft Californië een krachtig signaal naar de VS en de rest van de wereld: bont is een onnodig luxeproduct dat altijd gepaard gaat met dierenleed, schadelijk voor het milieu en brengt zelfs gezondheidsrisico’s mee voor de drager. Dit is een grote triomf voor de dieren die slachtoffers zijn van de bontindustrie. We nemen dit als voorbeeld mee om te bewijzen dat een verkoopverbod wel degelijk op nationaal en zelfs op lokaal niveau haalbaar is ondanks EU- en andere (inter)nationale wetgeving.”

In Nederland geldt vanaf 1 januari 2024 een verbod voor het fokken van nertsen. Hiermee eindigt de totale productie van bont in Nederland. Eerder zijn er in Nederland verboden ingevoerd voor het fokken van chinchilla’s en vossen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.