Bont voor Dieren

Ieder jaar vindt er in Namibië een geheime zeehondenjacht plaats. Deze jacht is de grootste zeehondenslachting van het zuidelijk halfrond, maar desondanks weet de Namibische regering deze voor het grote publiek verborgen te houden. Jaarlijks mogen er volgens de vastgestelde maximale quota 80.000 Kaapse pelsrobben pups en 6000 mannelijke zeehonden gedood worden. Maar officiële cijfers ontbreken over hoeveel zeehonden er daadwerkelijk worden gedood, want alles gebeurt buiten het zicht van publiek. De laatste cijfers dateren uit 2014, toen werden er uiteindelijk 26.000 zeehonden pups en 4000 mannetjes gedood.

Ondanks dat Namibië geen toestemming geeft aan waarnemers om aanwezig te zijn bij de jacht, heeft een onderzoeksteam van Bont voor Dieren in 2009 met gevaar voor eigen leven schokkende beelden van de jacht gemaakt; een jeep reed bijna over de cameraman heen en het camerateam is zelfs een paar dagen in de cel beland. Toch is het één teamlid gelukt om de beelden het land uit te smokkelen en deze video werd wereldnieuws!

De jacht vindt plaats tussen juli en november. ’s Ochtends vroeg komen de zeehondenjagers het strand op waar ze de zeehonden massaal opjagen en doodschieten of -knuppelen. Hierna spoelen en vegen ze het bloed van het strand en verwijderen alle sporen van de slachting. Dit omdat een paar uur later de eerste toeristen arriveren om te genieten van de prachtige pelsrobben en niets mogen weten van dat wat er zojuist op het strand heeft afgespeeld…

 

Toerisme is de oplossing
Tienduizenden toeristen bezoeken Namibië om te genieten van de zeehonden die in grote kolonies op het strand liggen. Zij krijgen van tevoren instructies over hoe de dieren kunnen bekijken zonder de zeehonden te storen. Dit staat in schril contrast met de jacht die ’s ochtends heeft plaatsgevonden. Bont voor Dieren heeft een economische studie laten doen naar de waarde van het ecotoerisme versus de economische winst van de zeehondenslachting. De conclusies waren duidelijk: de opbrengsten van toeristen die komen kijken naar zeehonden brengen zovéél meer op dan de producten van de slachting ooit nog op kunnen brengen.

Duurzaam en verantwoordelijk toerisme valt alleen totaal niet te rijmen met een bloederige slachting die een paar uur daarvoor zich afspeelt op precies dezelfde locatie. Als droombestemming Cape Cross in Namibië echt bekend raakt als bloederig slachtstrand, dan zullen we nog wel zien of de Namibische overheid de jacht veel langer ondersteunt.

Zonder uw donaties kunnen wij dit werk niet doen! De hele wereld moet weten wat er in Namibië gebeurt. Help mee!

 

Laat Namibië weten dat ze toeristen niet voor de gek kunnen houden! #sharemynamibia