Bont voor Dieren
Bont voor Dieren is samen met Animal Rights al anderhalf jaar bezig om de meldingsformulieren van 200 nertsenfokkerijen boven tafel te krijgen. De nertsenfokkers moesten voor 10 januari 2013 het aantal nertsen en kooien melden bij de overheid. Dit is een voorwaarde in de Wet Verbod Pelsdierhouderij om de nertsenfokkerij open te mogen houden tot 2024. De overheid weigert echter deze gegevens volledig openbaar te maken.

Gebrek aan controle

Bont voor Dieren en Animal Rights zijn de tegenwerking zat en overwegen dan ook om naar de rechter te stappen.  Campagnecoördinator Paulien Edixhoven: “Aan de hand van deze gegevens kan er gecontroleerd worden of de fokkers zich houden aan de wet.  Controle is hard nodig, omdat tientallen nertsenfokkers willen uitbreiden. Dit is niet toegestaan, maar de overheid weigert te handhaven.”

De  illegale uitbreidingen zijn ons een doorn in het oog. “Wanneer een nertsenfokker te veel dieren houdt breekt hij de wet. Het fokken van nertsen wordt niet voor niets over een aantal jaar verboden. Overtreders gaan we juridisch aanpakken,” zegt Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert.

Inmiddels heeft onze advocaat de opdracht gekregen om de stap naar de rechter voor te bereiden. Hiermee willen we de openbaarheid van de meldingsformulieren afdwingen, zodat bekend wordt hoeveel nertsen gehouden mogen worden tot 2024.