Bont voor Dieren

6 juli 2020 – We stevenen af op een miljoen gedode nertsen vanwege het coronavirus. Vanmorgen werd bekend gemaakt dat het aantal besmette fokkerijen is opgelopen naar twintig. Sinds de motie voor het sluiten van de fokkerijen is aangenomen, zijn er zes besmette fokkerijen bij gekomen. Het is volkomen absurd dat het Ministerie van Landbouw pas aan het eind van het jaar beslist of de fokkerijen per 2021 dicht moeten.

Opnieuw is het coronavirus vastgesteld bij een nertsenfokkerij. Het gaat om een bedrijf is Gemert in Noord-Brabant met 12.000 moederdieren. Elk moederdier heeft gemiddeld vijf pups, we kunnen dus uitgaan van 72.000 dieren op de fokkerij. Het bedrijf wordt vandaag geruimd, melden de Ministeries van Landbouw en Volksgezondheid.

Zaterdag werd bij een ander bedrijf in Gemert, met zo’n 7000 dieren, het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn bij twintig nertsenbedrijven in Nederland besmettingen bekend. Bij achttien bedrijven zijn alle dieren al geruimd, de andere twee volgen vandaag. Gemert-Bakel is de ongekroonde nertsenhoofdstad van Nederland. In de gemeente worden bij dertien bedrijven het meeste aantal dieren gehouden. Volgens de meest recente cijfers herbergt Gemert-Bakel op dit moment liefst 206.966 nertsen.

Hoe kan blijven gebeuren dat nertsen besmet raken ondanks het vervoersverbod, bezoekersverbod en hygiëneprotocol? Opnieuw blijkt dat de genomen maatregelen onvoldoende werken. Directe sluiting is de enige effectieve oplossing!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.