Bont voor Dieren

26 april 2020 – Bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant is bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld. De zieke nertsen vertonen ademhalingsproblemen en hebben maag- en darmklachten. De dieren zijn waarschijnlijk besmet geraakt door medewerkers van de bedrijven.

Het ministerie van Landbouw gaat uit van besmetting van mens op dier, omdat een aantal medewerkers van de fokkerijen verschijnselen had van het coronavirus. Bij marterachtigen is aangetoond dat ze gevoelig zijn voor het virus. De kans op een verspreiding tussen de dieren onderling is groot. Doordat de nertsen bij elkaar opgesloten zitten in kleine kooien en geen kant op kunnen, wordt het risico op meer zieke dieren alleen maar groter.

Op het bedrijf in Beek en Donk verblijven 7500 nertsen, in Milheeze worden 13.000 dieren gehouden. Om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen mogen de nertsen en de mest het bedrijf niet af. De openbare weg rond beiden fokkerijen wordt in een straal van 400 meter afgesloten voor fietsers en wandelaars.

Volgens het RIVM zijn de nertsen niet alleen de eerste dieren in Nederland waarbij een coronabesmetting is vastgesteld, het is wereldwijd ook de eerste keer dat covid-19 op grotere schaal is vastgesteld bij fokdieren. Er is een meldplicht ingesteld voor de overige nertsenhouders, dierenartsen en onderzoeksinstellingen om verdenkingen van het coronavirus te melden. Minister van Landbouw Carola Schouten geeft aan dat de dieren geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Wij maken ons ernstig zorgen over de nertsen en vragen de politiek om een versnelde afbouw van de nertsenhouderij. Ook roepen we het ministerie van Landbouw en de NVWA op de nertsenhouderij prioriteit te maken en scherpe controles uit te voeren.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.