Bont voor Dieren

De laatste tijd zien we steeds vaker konijnenbont dat in woonwinkels te koop wordt aangeboden. De vachten zijn bedoeld ter decoratie, om bijvoorbeeld een bank of kastje mee op te vrolijken, maar de herkomst is allesbehalve gezellig.

In heel Europa zitten op dit moment meer dan 300 miljoen konijnen opgehokt in draadstalen kooien. Zij worden gefokt voor hun vlees of hun vacht. Deze konijnen kunnen niet graven, niet springen of rechtop staan. Het gaas van de kooien zorgt voor pijn en verwondingen aan hun pootjes. Wegens de welzijnsproblemen is de sterfte enorm: zo’n één op de zes konijnen sterft al voordat het gedood wordt.

Nederlandse ‘welzijnskooien’
In Nederland leven de konijnen in zogenaamde ‘welzijnskooien”. Deze kooien geven de konijnen iets meer ruimte dan de traditionele draadgazen kooien, waar het konijn niet meer ruimte heeft dan een A4’tje. In een ‘welzijnskooi’ kan het konijn wel rechtop staan, maar niet springen. De sterfte is nog steeds hoog, veroorzaakt door ziekte en stress. Veel Nederlandse konijnen worden in kratten levend getransporteerd naar België of Frankrijk. In het slachthuis worden ze eerst verdoofd door elektrocutie waarna hun hals word doorgesneden.


Konijnen worden aan lot overgelaten

Drie jaar geleden wees onderzoek uit dat grote modehuizen als Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs en Diane Von Furstenberg hun konijnenbont haalden uit Spaanse en Italiaanse fokkerijen, waar vreselijke misstanden aan de gang waren. De inspecteurs troffen op de fokkerijen veel zieke konijnen aan die aan hun lot werden overgelaten.

Bontfokkerijen in China
Maar niet alleen in Europa vinden misstanden plaats. Een groot deel van het bont op de Nederlandse markt is afkomstig van bontfokkerijen in China, dat geldt als grootste bontexporteur ter wereld. Hier worden miljoenen konijnen op gruwelijke wijze gedood en gevild. Op deze shockerende beelden is te zien hoe de konijnen in China in schrijnende omstandigheden worden gehouden en op zeer gewelddadige wijze worden geslacht.

Wat jij kunt doen
Wil jij de konijnen helpen? Dat kan! Winkeliers zijn vaak niet op de hoogte van het dierenleed dat aan bont kleeft. Als je ergens een konijnenvachtje hebt gespot dan kun je in actie komen via een bontmelding. Of help de dieren met een gift, zodat wij door kunnen blijven gaan met actie en voorlichting.
En tot slot: ergens bont gespot? Niet kopen, niet aantrekken.