Bont voor Dieren

5 juni 2020 – Op maandag 8 juni organiseren Bont voor Dieren en Animal Rights van 16:00 tot 18:00 uur een protest op de Hofplaats in Den Haag bij de Tweede Kamer.

Woensdagmiddag heeft de minister besloten de nertsenfokkerijen waar de afgelopen anderhalve maand corona is geconstateerd te ruimen. Tienduizenden onschuldige dieren worden gedood en kunnen (over enige tijd) vervangen worden door nieuwe dieren. Bont voor Dieren en Animal Rights eisen de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen en hebben bezwaar ingediend tegen het ruimen.

Rechtszaak en uitstel ruimingen
Door het bezwaar kan het ruimen van nertsenhouderijen vandaag nog niet beginnen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Animal Rights en Bont voor Dieren maakten bezwaar en vroegen de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om de ruimingen te schorsen.

De zaak dient maandag in het Paleis van Justitie in Den Haag. Het is niet mogelijk dit eerder te doen, omdat volgens het CBb, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet in staat was donderdag al een volledig dossier in te sturen. De betrokken bedrijven bleken door de minister zelfs nog niet te zijn geïnformeerd. Volgens de dierenrechtenorganisaties geeft dit eens te meer aan hoe onzorgvuldig de overheid omgaat met de ruimingen, inclusief de besluitvorming. De voorzieningenrechter verbood dan ook het doden van de nertsen tot aankomende dinsdag.

Vervroegde sluiting
Bont voor Dieren en Animal Rights eisten in april al strengere controles door de NVWA, nadat bleek dat nertsen gevoelig zijn voor Covid-19. De dieren leven dicht op elkaar in kleine, smerige kooien. In de maanden april en mei vervijfvoudigde het aantal nertsen (door jongen) naar bijna 5 miljoen. Het was geen kwestie van of, maar wanneer er nog meer fokkerijen besmet zouden raken.

Wanneer een gehele nertsenfokkerij geruimd moet worden, zullen ook de moederdieren gedood moeten worden die normaal in leven blijven. Als vervolgens na de ruiming van de stal nieuwe dieren worden aangeschaft, zullen er per saldo uiteindelijk nog meer dieren een miserabel leven lijden en worden gedood. Ons bezwaar luidt dat na het ruimen van de nertsenhouderij, deze niet opnieuw mag worden opgestart. Wij zijn dus tegen ruiming zolang de nertsenhouderij opnieuw mag opstarten. Wij eisen vervroegde sluiting om de ruim 20 miljoen nertsen de komende 3,5 jaar een afschuwelijk lot te besparen. Dat is ook de enige maatregel die een herhaling van dit drama volgend jaar kan voorkomen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.