Bont voor Dieren

Dierenwelzijnsorganisaties lanceren Dierenkieswijzer

Den Haag, 27 februari 2017 – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wordt vandaag de Dierenkieswijzer gelanceerd. De Dierenkieswijzer is een initiatief van 15 dierenwelzijnsorganisaties, dat kiezers helpt een diervriendelijke keuze te maken. Op www.dierenkieswijzer.nl worden de politieke standpunten op het gebied van huisdieren, bedrijfsmatig gehouden dieren en wilde dieren met elkaar vergeleken.

Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie: “Voor vele miljoenen dieren is de verkiezingsuitslag van 15 maart letterlijk van levensbelang. Met de Dierenkieswijzer willen we mensen stimuleren ook aan de dieren te denken als ze straks in het stemhokje staan. De Dierenkieswijzer biedt hulp om een diervriendelijke stemkeuze te maken”.

Doorslag

De politieke partijen zijn volgens de Dierencoalitie het meest verdeeld over de jacht op de vos, het halveren van het aantal dierproeven, de BTW op de rekening van de dierenarts, het levend koken van kreeften en krabben en de onverdoofde rituele slacht. “Voor deze onderwerpen spant het erom of er een meerderheid in de Tweede Kamer gaat komen”, aldus Verdonk. “De kiezer geeft hier straks de doorslag in.”

Partijen

De Dierenkieswijzer maakt de dierenwelzijnsstandpunten van politieke partijen inzichtelijk aan de hand van achttien stellingen. De partijen hebben hiervoor zelf de antwoorden aangeleverd. Van de nieuwe partijen zijn DENK, VNL, Forum voor Democratie en Nieuwe Wegen benaderd. Het CDA doet dit keer niet mee en van de nieuwe partijen alleen Nieuwe Wegen. Daarnaast heeft de Dierencoalitie interviews met partijwoordvoerders Dierenwelzijn opgenomen, waarin zij hun prioriteiten toelichten en terugblikken op de afgelopen vier jaar. Deze korte filmpjes worden de komende weken ook online gepubliceerd op het Youtube kanaal van de Dierenkieswijzer.

De Dierenkieswijzer is te vinden op www.dierenkieswijzer.nl.

Wat is de Dierencoalitie?

De Dierencoalitie is een in 2006 opgericht samenwerkingsverband van 17 dierenwelzijnsorganisaties, met een gezamenlijke achterban van ongeveer een half miljoen donateurs en leden. De dierencoalitie bestaat uit: Stichting AAP, Bont voor Dieren, CAS International (Comité Anti Stierenvechten), Compassion in World Farming Nederland, De Faunabescherming, DierenLot, Eyes on Animals, IFAW, Sophia-Vereeniging,  Stichting Belangengroep “Rechten voor al wat leeft”, Stichting Comité Dierennoodhulp, Stichting Vissenbescherming, Stichting World Animal Net, World Animal Protection en Zeehondencrèche Pieterburen.