Ga naar de inhoud

2023: roerig jaar in strijd tegen bont

1 januari 2024 – Het afgelopen jaar hebben we veel kunnen betekenen voor dieren in de bontindustrie in Europa en wereldwijd. Maar we zijn nog lang niet klaar met ons werk. We gaan een jaar vol nieuwe kansen tegemoet, die grijpen we met beide handen aan!

Sinds de bontindustrie in Nederland verboden is, richten we onze pijlen op het volgende doel: een bontvrij Europa. Binnen een jaar na de lancering van het Burgerinitiatief ‘Fur Free Europe’ hadden ruim 1.5 miljoen Europeanen zich uitgesproken tegen bont. Een overweldigend aantal! Tot onze verontwaardiging en diepe teleurstelling heeft de Europese Commissie recent besloten om het verbod op bontfokkerijen in Europa uit te stellen tot maart 2026. De Commissie wil eerst een advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid over het welzijn van de dieren op de fokkerijen. Dit advies wordt uiterlijk in maart 2025 verwacht.

Bontvrije mode
In 2023 hebben verschillende modemerken de omslag naar een bontvrijbeleid gemaakt. Merken als BA&SH en Aeffe Group, waaronder het Italiaanse luxemerk Moschino valt, tekende de bontvrijverklaring. Ook wilden merken een statement maken tegen de bontindustrie door zich aan te sluiten bij Fur Fee Retailer, denk aan merken als Puma, Peek & Cloppenburg, Daily Paper en Yaya the brand. Niet alleen modemerken, maar ook steeds meer kringloopwinkels kiezen voor bontvrije kleding. Dit jaar zamelden Rataplan, Noppes, Wawollie en Emmaus Domstad een bus vol bont in tijdens de bontinzamelweken. Deze ingezamelde jassen en accessoires komen nooit meer in het straatbeeld terecht.

Fokverbod
We werken samen met onze collega’s wereldwijd aan fokverboden. Sinds 2023 heeft heel België een bontfokverbod. Ook is de laatste fokkerij in Noorwegen het afgelopen jaar gesloten. Zweden heeft in een nieuwe begrotingswet 15 miljoen euro uitgetrokken voor de ontmanteling van de Zweedse nertsenfokkerijen in 2024 en 2025. Tenslotte verbiedt Litouwen de bontfokkerij per 2027.

Campagnes
Om zoveel mogelijk consumenten te informeren over de gruwelijkheden in de bontindustrie, hadden we in 2023 een aantal opvallende campagnes. We gingen het jaar goed van start door een samenwerking met Loesje. Loesje schreef speciaal voor Bont voor Dieren de tekst: Bont, wie het zich aantrekt, trekt het uit. Dit statement werd op ansichtkaarten verspreid in vele cafés in de Randstad.

Sinds onze oprichting pleiten we al voor een verbod op de zeehondenjacht in Canada. Deze jacht vindt, op steeds kleinere schaal, nog steeds plaats. In april werden tussen de 20.000 en 30.00 dieren doodgeknuppeld. De exacte cijfers worden sinds 2023 niet meer gepubliceerd.

Om bewustwording te creëren hebben we campagneposter ‘Furmist‘ door het hele land verspreid. Op scholen, via social media, op straat en bij mensen thuis werden consumenten geconfronteerd met de vermiste dieren uit de bontindustrie. Presentatrice en bontgenoot Lauren Verster hielp mee de campagne te verspreiden.

De Silent Disco die gepland stond op Fur Free Friday moest helaas worden afgelast vanwege het slechte weer. Maar we zorgen ervoor dat we dit in 2024 alsnog kunnen organiseren. Met dit evenement willen we honderden mensen tegelijk voorlichting geven over het leed achter bont.

Aan het eind van het jaar zijn onze bontinspecteurs van de Te Bont Politie weer in actie gekomen. Ditmaal in het winkelcentrum van Rotterdam. Iedere winter zien we hoeveel mensen nog rondlopen met een bontkraag. Het is ontzettend belangrijk om voorlichting te blijven geven, zolang bont in Nederland nog mag worden verkocht.

In december toonden we een schokkende undercovervideo met beelden van bontfokkerijen in Europa, de hartverscheurende beelden laten keer op keer zien dat de bontindustrie direct moet stoppen. Helaas trok de Europese Commissie niet diezelfde conclusie. Daarom blijven we strijden voor onze missie. Wereldwijd worden jaarlijks 100 miljoen dieren gehouden en gedood voor hun vacht. In 2024 en zo lang als het nodig is blijven we campagne voeren. Op naar een bontvrije wereld!

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,